Δεν απαντάει στα κρίσιμα η πρόταση Καμμένου για παραίτηση βουλευτών

 

Σε συνέντευξή του στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε παραίτηση των βουλευτών του κόμματός του και κάλεσε «τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προχωρήσει και αυτός στις παραιτήσεις των βουλευτών και των αναπληρωματικών τους στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για να προκληθούν έτσι πρόωρες εκλογές». Βεβαίως η πρόταση Καμμένου, όπως έχει ήδη αναλυθεί και υποστηριχθεί από αρκετούς, έχει αρκετά προβλήματα από τεχνικής-νομικής πλευράς (κυρίως ότι η παραίτηση ακόμα και πάνω από 60 βουλευτών και των αναπληρωματικών τους δεν οδηγεί σε εκλογές σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά μόνο για την κάλυψη των συγκεκριμένων εδρών).

Πέρα όμως από το τεχνικό θέμα, η πολιτική ουσία παραμένει. Αναδεικνύεται σήμερα από πολλές πλευρές ότι απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση που υφάρπαξε τη λαϊκή εντολή. Τόσο οι διακηρύξεις των τριών κομμάτων προεκλογικά, όσο και οι προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης έχουν γίνει κουρελόχαρτο. Η τρόικα εσωτερικού στερείται λαϊκής νομιμοποίησης. Αυτό σήμερα αναδύεται από παντού. Η δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει εκλογές μόλις θα μπορεί να τις επιβάλει, και αυτό θα γίνει σύντομα, η κατεύθυνση του ειρηνικού δημοκρατικού παλλαϊκού ξεσηκωμού για να μην περάσουν τα μέτρα και να φύγουν οι τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού, δείχνουν ένα δρόμο. Το δρόμο της συγκέντρωσης δυνάμεων, της συγκρότησης ενός πολιτικού και κοινωνικού μπλοκ δυνάμεων που αποτελεσματικά να αντιμετωπίζει το μνημονιακό μπλοκ το οποίο ήδη ταράσσεται από τριγμούς και κλυδωνισμούς εξαιτίας της πολιτικής του και της λαϊκής δυσαρέσκειας.
Σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται μια πολιτική που να απομονώνει τις μνημονιακές δυνάμεις και ειδικά τη Ν.Δ. του Σαμαρά που, παρά τα τεράστια προβλήματα, διατηρεί μια πρωτοβουλία κινήσεων. Η ευθύνη της Αριστεράς, αυτά που ο κόσμος περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι οι απαιτήσεις από ένα κόμμα του 4%, αλλά από μια αξιωματική αντιπολίτευση με ό,τι αυτό σημαίνει. Είναι αναγκαίες οι πολιτικές πρωτοβουλίες που να δημιουργούν πρόβλημα στο μνημονιακό στρατόπεδο. Πολιτικές πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση και κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα γιατί χωρίς αυτό δεν μπορούν να αρκούν τακτικές κινήσεις που να βασίζονται μόνο σε νομικά παράθυρα και δυνατότητες. Με αυτή τη λογική, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξετάζει και να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα συνεργασιών και συμμαχιών, κάθε δυνατότητα ανοίγματος δρόμων για την ανατροπή του μνημονιακού συστήματος.
Γιώργος Παπαϊωάννου
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!