Αρχική πολιτική Οι πλατείες είναι γεμάτες με Επιτροπές Αγώνα

Οι πλατείες είναι γεμάτες με Επιτροπές Αγώνα

Πληθαίνουν οι αντιστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης.

Το πιο δυνατό μήνυμα αντίστασης και ελπίδας στέλνουν, αυτή την περίοδο, οι επιτροπές αγώνα και οι πρωτοβουλίες πολιτών, που στήνονται τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όσο και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Άνθρωποι κάθε ηλικίας βρίσκονται σε πάρκα και πλατείες και αποφασίζουν κοινή δράση ενάντια στα μέτρα του ΔΝΤ και της κυβέρνησης. Κατεβάζουν ιδέες για πρωτότυπες κινητοποιήσεις. Αποκτούν κοινή συνείδηση, ότι σε αυτή τη συγκυρία απαιτείται συντονισμός για να αποτραπεί η επίθεση εις βάρος της ζωής και του μέλλοντός τους.

Ο Δρόμος επιχειρεί μια κατά το δυνατόν αναλυτική καταγραφή όλων των επιτροπών και κινήσεων ανά τη χώρα καθώς και των δραστηριοτήτων που αυτές αναπτύσσουν ή προγραμματίζουν. Μιλά με τους ανθρώπους που ρίχνουν τον πρώτο σπόρο και αναζητά τους πρώτους καρπούς. Είναι βέβαιο πως από την καταγραφή αυτή ξεχάστηκαν πολλά. Είναι φυσικό, όμως, και θετικό, αφού εκ των πραγμάτων η οργή και η αγωνία των ανθρώπων ποτέ δεν περιορίστηκε στους αριθμούς των λέξεων που επιβάλλει το κασέ μιας εφημερίδας.

Συνέλευση Κατοίκων Λόφου Λαμπράκη, με συμμετοχή κατοίκων από τον Νέο Κόσμο, το Παγκράτι και το Μετς, έχει αναπτύξει ήδη πολύ πλούσια δραστηριότητα, αν και βρίσκεται ακόμα στα πρώτα βήματα της συγκρότησής της. Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνέλευση, στις 3 Μαΐου, με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. «Ήταν πολλοί αυτοί που ήρθαν χωρίς να ανήκουν σε κανένα πολιτικό χώρο. Μίλησαν για τα προβλήματά τους, για την καθημερινότητά τους, που γίνεται πια αφόρητη. Συμφώνησαν όλοι πως αυτή την κατάσταση πρέπει να την πάρουμε στα χέρια μας», λέει στον Δρόμο η Ελπίδα Αλεβίζου από τον Νέο Κόσμο. Οργανώνονται γλέντια στις γειτονιές με σύνθημα «Γλεντάμε, αγωνιζόμαστε και ελπίζουμε», ενώ στην πρωτοβουλία μπαίνει σιγά-σιγά κόσμος και από παλαιότερες κινήσεις για τοπικά θέματα.
Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών Θησείου-Πετραλώνων έχει ήδη προχωρήσει σε δύο λαϊκές συνελεύσεις. Μετά τη λήξη της τελευταίας, ακολούθησε ρεφενέ συμπόσιο και bazaar, όπου οι κάτοικοι αντάλλαξαν ό,τι μπορεί να μη χρειάζεται πια σ’ αυτούς αλλά να είναι χρήσιμο στο γείτονά τους.
Οι κάτοικοι των Πετραλώνων και του Θησείου συμμετείχαν στο κοινό συλλαλητήριο Ενάντια στην Κατεδάφιση της Δημοσίας Υγείας, στις 15 Ιουνίου, ενώ στο «προφίλ» που έχουν αναρτήσει στο μπλογκ τους διαβάζουμε: «Κάτοικοι των περιοχών Θησείου και Πετραλώνων, πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων και κομματικών προτιμήσεων, συγκεντρωθήκαμε, συζητήσαμε και καταλήξαμε ότι, απέναντι στην πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, που η οικονομική τρόικα έχει αποφασίσει να επιβάλει σε όλους μας, απαιτείται κοινωνική αντίσταση σε ένα πλαίσιο δράσης και αλληλεγγύης, που μπορεί να ξεκινήσει από τις γειτονιές μας».
Στα νότια προάστια και κυρίως στον Άλιμο, η επιτροπή αγώνα που δραστηριοποιείται εκεί προχώρησε ήδη σε παρεμβάσεις σε λαϊκές αγορές, συμμετείχε στις πανεργατικές κινητοποιήσεις, έκανε δυναμική παρέμβαση-ενημέρωση στο κτίριο του ΟΑΕΔ στην περιοχή, ενώ συντονίζεται ήδη με την ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων ενάντια στους νέους αυτοκινητοδρόμους στον Υμηττό.
Όπως λέει στον Δρόμο ο Άρης Παρασκευόπουλος, μέλος της επιτροπής, σε αυτή συμμετέχουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί ανένταχτοι αλλά και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΚΚΕ (μ-λ) από την περιοχή των νοτίων προαστίων.
Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Πατησίων έχει ήδη οργανώσει λαϊκές συνελεύσεις και παρεμβάσεις στο Κτήμα Δρακοπούλου, στο πάρκο Φιξ αλλά και στο σταθμό του Ηλεκτρικού στα Άνω Πατήσια. Συμμετείχε ενεργά στο τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ, στο Σινέ Φιλίπ, στην Πλατεία Αμερικής, όπου παρουσιάστηκαν έξι ντοκιμαντέρ για το ρόλο των αγορών και των παγκόσμιων οικονομικών οργανισμών σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου, από το 1970 μέχρι σήμερα, υπό τη διοργάνωση του συνεταιρισμού για το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο Ο Σπόρος και του περιοδικού για τις Αμερικές των κινημάτων Αλάνα. Σήμερα το βράδυ, διοργανώνει πάρτι στο Κτήμα Δρακοπούλου.
Στη Νίκαια, η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αγώνα Ενάντια στα Κυβερνητικά Μέτρα και το Σύμφωνο Σταθερότητας πραγματοποίησε ήδη ανοιχτές συναντήσεις, από τον Απρίλιο, στον Ανοιχτό Κοινωνικό χώρο Νίκαιας, συναντώντας μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, που θέλησε να ενώσει τις φωνές του και να οργανώσει την αντίστασή του, ενώ το ενημερωτικό υλικό της κίνησης με τίτλο «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο» έχει μοιραστεί σε εκατοντάδες αντίτυπα στην πόλη.
Στον Κορυδαλλό, η Κίνηση Πολιτών έκανε αισθητή την παρουσία της ήδη από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις και αποφασίστηκαν σειρά δράσεων, όπως η ανάρτηση πανό στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του Κορυδαλλού, στέλνοντας διπλό μήνυμα τόσο κατά της λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας της ΔΕΗ όσο και κατά των μέτρων της κυβέρνησης και του ΔΝΤ. Οι επιτροπές Νίκαιας και Κορυδαλλού έχουν στην ατζέντα τους και  θέματα δημόσιας υγείας σε συνεργασία με συνδικαλιστές από το Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.
Πολύ σημαντική δράση έχει αναπτύξει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Αγίων Αναργύρων ενάντια στα μέτρα, με κύρια διοργάνωση την εκδήλωση-συζήτηση στο θεατράκι της Πλατείας Κοκκινοπούλου σχετικά με τον «Καλλικράτη» και την οικονομική κρίση στην αυτοδιοίκηση αλλά και με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό. Στην «ιδρυτική» διακήρυξη της Πρωτοβουλίας με τίτλο «Μας γυρίζουν 150 χρόνια πίσω – Να τους σταματήσουμε», διαβάζουμε: «Κυβέρνηση, Ν.Δ., ΛΑΟΣ και ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα αυτά είναι μονόδρομος και δεν υπάρχει άλλη λύση».
Ακόμα εντός λεκανοπεδίου, σημαντική δράση αναπτύσσουν οι επιτροπές του Περιστερίου, της Κυψέλης, της Καισαριανής, της Καλλιθέας, του Γαλατσίου και των Αμπελοκήπων, ενώ σε μια ευρύτερη δικτύωση υπάρχει ήδη κοινή δράση με τοπικές επιτροπές κατοίκων και άλλους συλλογικούς φορείς που λειτουργούν εδώ και χρόνια στην Αττική, επικεντρώνοντας τη δράση τους σε ζητήματα τοπικού, περιβαλλοντικού ή κοινωνικού, ενδιαφέροντος.

 

Πληθαίνουν οι αντιστάσεις σε όλη την Ελλάδα

Στην Κόρινθο, η επιτροπή έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά δράσεων. Τα μέλη της διαμαρτυρήθηκαν για τον απαράδεκτο δρόμο, που συνδέει την πόλη τους με την Πάτρα, και έκαναν κατάληψη στα παράνομα διόδια, επιβάλλοντας την ελεύθερη διέλευση των οδηγών για την ώρα της κινητοποίησης.
Επίσης, προβολές ταινιών, δύο μεγάλες λαϊκές συνελεύσεις στο Κιάτο και το Ξυλόκαστρο αλλά και δυναμικός αποκλεισμός του Εργατικού Κέντρου της Κορίνθου, όταν η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Φαρμάκη, πήγε να «εξηγήσει» τα νέα οικονομικά μέτρα.
«Στους επόμενους στόχους μας είναι η δημιουργία ενός δικτύου αγροτών, καθώς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, και ήδη έχουμε βρεθεί πολλές φορές σε κοινούς αγώνες», λέει στον Δρόμο ο Βλάσσης Οικονόμου, από τα πρώτα μέλη της επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν μέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ (μ-λ).

Στη Λάρισα, η Πρωτοβουλία Ενάντια στα Μέτρα ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά τις εξοντωτικές κυβερνητικές ανακοινώσεις. Έγιναν εξορμήσεις ενημέρωσης στην πόλη, σε λαϊκές αγορές αλλά και απογευματινά συλλαλητήρια με μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου. Πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη στη Νομαρχία Λάρισας, ενώ έχει εκδηλωθεί σειρά δράσεων ενάντια στη λειτουργία των διοδίων, ειδικά μετά τις κατολισθήσεις των Τεμπών.
«Ειδικά στις κινητοποιήσεις για τα διόδια βρεθήκαμε σε κοινούς δρόμους με την Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών, καθώς οι επαγγελματίες πλήττονται περισσότερο από τις συνεχείς και άδικες αυξήσεις των διοδίων», λέει η Τάνια Μήτσου, συμπληρώνοντας πως στην επιτροπή συμμετέχουν κυρίως ανένταχτοι, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά όχι του ΣΥΝ) καθώς και κάποια μέλη από το τοπικό ΚΚΕ (μ-λ).

Σημαντική είναι η δράση και στην Καρδίτσα, όπου δημιούργησε μεγάλη εντύπωση η παρέμβαση στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, βρίσκοντας μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Σημαντική ήταν η παρουσία της εκεί επιτροπής και στα μεγάλα πανεργατικά συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Στον Βόλο, η τοπική επιτροπή συναντιέται στις δράσεις της με την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Εργαζομένων και Ανέργων, που συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους της ΜΕΤΚΑ και άλλων τοπικών επιχειρήσεων. Επίσης, γίνεται προσπάθεια συντονισμού με τους εμποροϋπαλλήλους του Βόλου, οι οποίοι επίσης πλήττονται από τις αυξήσεις των διοδίων.

Στην Καλαμάτα, η Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στα Μέτρα δημιουργήθηκε μόλις πριν από ενάμιση μήνα, αλλά έχει ήδη επιδείξει πλούσια δράση. Εκτός από τη συμμετοχή στα πανεργατικά συλλαλητήρια, συντονίζει ήδη τη δράση της με τους κατοίκους της περιοχής της Μαραθόλακκας, που μάχονται κατά της δημιουργίας χωματερής στο χωριό τους, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί εξορμήσεις σε γειτονιές και καφενεία της Καλαμάτας με μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου. Στη συνέλευση συμμετέχουν μέλη της ΚΟΕ και άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί ανένταχτοι αλλά και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
«Χαρακτηριστικό της λειτουργίας μας είναι ότι η συνέλευση συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, και οι αποφάσεις για τις δράσεις μας προκύπτουν μέσα από τη συνέλευση χωρίς να υπάρχει κάποιο συντονιστικό όργανο ή άλλες εκπροσωπήσεις», μας λέει ο Διονύσης Γρηγοριάδης, από τα πλέον ενεργά μέλη της συνέλευσης στην Καλαμάτα.

Συμπόρευση με τον απογοητευμένο κόσμο του ΠΑΣΟΚ καταδεικνύει η συμμετοχή συνδικαλιστών του κόμματος στην Πρωτοβουλία Σωματείων του Ρεθύμνου, που συστάθηκε πριν από μερικούς μήνες.
Στην επιτροπή συμμετέχει το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η τοπική ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο νοσοκομείο του νομού αλλά και ξενοδοχοϋπάλληλοι, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί κ.λπ. «Πυρήνας της πρωτοβουλίας είναι ο εκπαιδευτικός κόσμος του Ρεθύμνου, αλλά η δράση μας πλαταίνει όλο και περισσότερο», μας λέει ο Ανδρέας Ιωαννίδης, εκπαιδευτικός και ο ίδιος, που ζει και εργάζεται στο Ρέθυμνο.
Στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία συναντώνται μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αλλά και της ΠΑΣΚΕ, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί οι επόμενες εκδηλώσεις με προβολή του ντοκιμαντέρ Μνήμες Λεηλασίας, του Φερνάντο Σολάνας, στην κεντρική πλατεία του Ρεθύμνου, ενώ στις 30 του μήνα θα βρεθεί στην πόλη, για να μιλήσει για την οικονομική κρίση, ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης.

Πολύ πρόσφατη είναι η επιτροπή στην Πάτρα, έχοντας, ωστόσο βρει θετική ανταπόκριση από τους πολίτες ειδικά στις συζητήσεις που γίνονται γύρω από τα οικονομικά μέτρα. «Ήδη ακούμε από τον κόσμο απόψεις και προτάσεις για δράσεις πολύ πιο προωθημένες από αυτές που καταθέτουμε στην αρχή της συζήτησης», λέει στον Δρόμο ο Μιχάλης Τριβιζάκης, από τους βασικούς στον οργανωτικό πυρήνα της επιτροπής στην Πάτρα. Τον πυρήνα αποτελούν μέλη της νεολαίας ΣΥΝ, της ΚΟΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ ήδη έχει γίνει επαφή για κοινή δράση με τον πολιτιστικό σύλλογο της συνοικίας της Αγίας Σοφίας, όπου προς το παρόν επικεντρώνεται η δράση της επιτροπής. Έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις σε λαϊκές αγορές με ντουντούκα και διανομή υλικού, ενώ προγραμματίζεται ήδη λαϊκή συνέλευση στην πλατεία της Αγίας Λαύρας και λαϊκό γλέντι προς τα τέλη Ιουνίου.

Στα Χανιά, η Επιτροπή Αγώνα έχει ήδη πλούσια δράση και αποτελεί μάλλον παράδειγμα για όλη την Ελλάδα. Με πολύ καλά οργανωμένο δικό της blog (https://dnt-gohome-cha.blogspot.com) αλλά και εφημερίδα τοίχου, που εκδίδεται κάθε 4-5 μέρες και τιτλοφορείται ΑντιΔΕΛΤΙΟ ειδήσεων, κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της στην καθημερινότητα των Χανίων. Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας διαβάζουμε χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός, μετά τις αποδοκιμασίες που συνάντησε στη Λαμία και στο Ηρώδειο, χρειάστηκε την αστυνομία να απωθήσει και να συλλάβει κόσμο, για να μπορέσει να παραστεί σε εκδήλωση στην Τρίπολη. Τα ΜΜΕ συστηματικά δεν προβάλλουν αυτές τις ειδήσεις, συνεχίζοντας την ασφυξία στην ενημέρωση αλλά και την ασυλία προς την κυβέρνηση».
Η Ρούλα Μουτσέλου, που έχει αναλάβει μεγάλο μέρος της οργανωτικής δουλειάς, λέει στον Δρόμο: «Ο ρόλος και ο στόχος μας είναι να δρούμε και όχι απλά να συναντιόμαστε σε τακτά διαστήματα». Στην επιτροπή συμμετέχουν συνδικαλιστές, εκπαιδευτικοί και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μία από τις πιο αισθητές παρεμβάσεις της ήταν η δράση στα κλειστά καταστήματα του εμπορικού κέντρου, όπου αναρτήθηκαν χαρτοπανό με τη φράση «Εδώ θα μπορούσε να λειτουργεί μια υγιής επιχείρηση». Ακόμα, στα Χανιά, οργανώνονται και επιτροπές ανά γειτονιά, όπως στη Χαλέπα (που βάζει στο επίκεντρο τα τελευταία κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων) και στη Νέα Χώρα (με ενδιαφέρον στα τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα).

Σημαντική είναι η δράση των επιτροπών αγώνα στην Καβάλα και τη Σπάρτη, με μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, ενώ τα πρώτα τους βήματα κάνουν οι επιτροπές στο Ηράκλειο, όπου πραγματοποιήθηκε και παρέμβαση για τη μείωση του εισιτηρίου του αστικού ΚΤΕΛ από φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης, και στην Ιεράπετρα.

 

Οι Eπιτροπές Aγώνα στο Ίντερνετ

Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας:
https://protobouliatoumpas.blogspot.com/
Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών Θησείου-Πετραλώνων:
https://protovoulia-thissio-petralona.blogspot.com/
Πρωτοβουλία Κατοίκων Πατησίων Ενάντια στα Μέτρα κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ¨: https://patissia.wordpress.com/
Επιτροπή Αγώνα Χανίων: https://dnt-gohome-cha.blogspot.com/
Πρωτοβουλία Κορινθίων Ενάντια στα Μέτρα:
https://enantiastametra.wordpress.com/
Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής:
https://protovouliakatoikwnkaisarianis.blogspot.com/
Πρωτοβουλία Κατοίκων Αγίων Αναργύρων Ενάντια στα Μέτρα:
https://enantiastametra.blogspot.com/
Κίνηση Πολιτών Κορυδαλλού:
https://korydallos-metra-stop.blogspot.com/
Πρωτοβουλία Αγώνα στη Νίκαια:
https://oxistametranikaia.blogspot.com/

Σχόλια

Exit mobile version