Σκληραίνει η αντιπαράθεση της κυβέρνησης και του μπλοκ της συναίνεσης που ψήφισε το Νόμο Διαμαντοπούλου (Ν.Δ.-ΛΑΟΣ-ΔΗ.ΣΥ.) από την μια μεριά και της πανεπιστημιακής κοινότητας που αντιδρά στον νόμο-έκτρωμα από την άλλη.

Αυτή την στιγμή οι διοικήσεις των ιδρυμάτων, οι Σύγκλητοι, οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές βρίσκονται σε συντονισμό για να ανατραπεί ο νέος νόμος-πλαίσιο. Με αποφάσεις τους οι Σύγκλητοι σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας αναστέλλουν τις εξεταστικές περιόδους με σκοπό να διευκολύνουν τον αγώνα των φοιτητών, ενώ την ίδια στιγμή οι φοιτητές με μαζικές για την χρονική περίοδο συνελεύσεις προχωρούν σε καταλήψεις των σχολών και σε άλλες μορφές κινητοποίησης.

Επικίνδυνες μεθοδεύσεις άλλων εποχών χρησιμοποιεί το μπλοκ της συναίνεσης

Το σκηνικό που διαμορφώνεται δεν αρέσει καθόλου στην κυβέρνηση και στην υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου. Η υπουργός υιοθετώντας ξεκάθαρη ακροδεξιά ρητορεία κατηγορεί την πανεπιστημιακή κοινότητα ότι έχει μετατρέψει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε κοινόβια και απειλεί λέγοντας ότι «δεν μπορεί να γίνονται όλα αυτά χωρίς κανένα κόστος». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος δήλωσε ότι «ποτέ -όταν τα Πανεπιστήμια είναι επί μήνες κλειστά- δεν γίνεται και η αντίστοιχη κατακράτηση μισθού -όλοι πληρώνονται κανονικά- αλλά τα μαθήματα δεν γίνονται.
Οι φοιτητές οι οποίοι αποφασίζουν να έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο αντίδρασης δεν έχουν το αντίστοιχο κόστος του αγώνα. Δεν γίνεται και τα Πανεπιστήμια κλειστά και όλοι να πληρώνονται και οι φοιτητές να μη χάνουν τα εξάμηνα και μάλιστα να υπάρχουν και αποφάσεις Συγκλήτων που να λένε οι 13 εβδομάδες γίνονται μέσα σε 7!».
Με αυτόν τον τρόπο η υπουργός σκιαγράφησε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί. Ο νόμος θα εφαρμοστεί με οποιοδήποτε κόστος για τους πανεπιστημιακούς και του φοιτητές. Θα χαθούν τα εξάμηνα για τους φοιτητές και οι μισθοί για τους πανεπιστημιακούς.
Βέβαια η κ. Διαμαντοπούλου δεν παρέλειψε να κάνει και προσωπικές συκοφαντικές επιθέσεις στοχοποιώντας τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών επειδή εκφράζει την ανοχή του προς τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Πρώτα τον κατηγόρησε ότι συνδιαλέγεται με τις φοιτητικές παρατάξεις, ώστε να επανεκλεγεί και μετά ότι δεν ενδιαφέρεται που θα χαθούν τα μαθήματα και οι εξεταστικές. Στις συκοφαντίες της αποστομωτική ήταν η απάντηση της Συνόδου των Πρυτάνεων που δήλωσε ότι «περίσσευσαν οι ύβρεις εναντίον των Πανεπιστημίων και των Πρυτανικών Αρχών. Παρακαλούμε για το καλό της Παιδείας να σταματήσουν».
ΠΑΣΠ κατά Διαμαντοπούλου
Από την άλλη εναντίον της κ. Διαμαντοπούλου καταφέρεται πλέον και το σύνολο της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Με ομόφωνη απόφαση της ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων απορρίπτεται ο νόμος στο σύνολό του. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η ΠΑΣΠ Πολυτεχνικής του ΑΠΘ που καταγγέλλει ότι η υπουργός διόρισε με κρυφές διαδικασίες πρώην γραμματέα της ΠΑΣΠ ΤΕΙ ως σύμβουλο παρά τω υπουργώ, ενώ διόρισε από το παράθυρο ακόμη 150 μέλη της παράταξης στο Ινστιτούτο Νεολαίας. Στην σχετική ανακοίνωση της παράταξης υπογραμμίζεται πως «παρά την αντίθεση της υπουργού για τη συμμετοχή των παρατάξεων στην συνδιοίκηση των πανεπιστημίων, αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός πως στελεχώνει το υπουργείο της με εξέχοντα μέλη της φοιτητικής παράταξης». «Πρόσφατα», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ανακοινώθηκε η πρόσληψη 150 νέων εργαζομένων (στο Ινστιτούτο Νεολαίας) για την αναβάθμιση και τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας με διαγωνισμό εκτός ΑΣΕΠ και διαδικασία που μόνο διαφανή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν χωρίς κανέναν έλεγχο, ο καθένας από τον χώρο που επιθυμούσε και προφανώς με τη βοήθεια που επιθυμούσε. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως μέσω αυτού του διαγωνισμού προσλήφθηκαν άτομα που υπήρξαν μέλη της ΠΑΣΠ και μάλιστα φιλικά προσκείμενα προς την υπουργό». Και είμαστε ακόμα στην αρχή…

Αλαλούμ στην Νέα Δημοκρατία
Σκηνικό πολέμου έχει στηθεί και στο εσωκομματικό πεδίο της Ν.Δ., αφού στο εσωτερικό της ΟΝΝΕΔ επικρατεί μεγάλος αναβρασμός. Η νεολαία του κόμματος θεωρεί ότι «πουλήθηκε» από την ηγεσία και καταφέρεται ενάντιά της δημόσια με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς. Τρανταχτό παράδειγμα η ανακοίνωση της ΔΑΠ του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών που χαρακτηρίζει «λαμόγια» και «αλήτες» τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά, την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και όσους «βύθισαν τη χώρα στη διαφθορά».
Η αντίδραση της ηγεσίας της Ν.Δ. μετά από σύσκεψή στην Συγγρού ήταν να πιέσουν τον γραμματέα της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο, να «μαζέψει» τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ και να προχωρήσουν σε διαγραφές στελεχών της ΔΑΠ. Σε ραντεβού που έγινε μεταξύ του γραμματέα της ΟΝΝΕΔ και του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Ανδρέα Λυκουρέντζου, λέγεται ότι τα πνεύματα οξύνθηκαν σε τέτοιο βαθμό που τους «άκουσε» όλος ο τρίτος όροφος της Συγγρού.
Ο γραμματέας της ΟΝΝΕΔ δεν άλλαξε θέσεις και μάλιστα προειδοποίησε ότι στη ΔΕΘ οι ΔΑΠίτες ετοιμάζουν σκληρή υποδοχή στον Αντώνη Σαμαρά.

Μετεμφυλιακό κλίμα καλλιεργεί το ΛΑΟΣ
Πάντα παρόν στο παιχνίδι και ο ακροδεξιός φιλοκυβερνητικός πολιτικός σχηματισμός που λέγεται ΛΑΟΣ. Μετά την ψήφιση του Μνημονίου και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποστήριξη του νόμου Διαμαντοπούλου, τώρα πλέον απειλεί και τους αγωνιζόμενους πανεπιστημιακούς και φοιτητές. Πρώτα ο Άδωνις Γεωργιάδης με τις απειλές κατά του indymedia και μετά ο Κωστής Αϊβαλιώτης που καλλιεργεί μετεμφυλιακό κλίμα με δηλώσεις που έκανε για το τελευταίο συλλαλητήριο.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι «οι κομμουνιστές παίζουν με τη φωτιά. Οσάκις το αποτόλμησαν στο παρελθόν, η ιστορία τιμώρησε τις μεθοδεύσεις και τις πρακτικές τους». Ξεκάθαρη προσπάθεια, λοιπόν, να ταυτιστούν τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας με τον… επάρατο κομμουνισμό και να καλυφθεί πολιτικά κάθε μελλοντική επιχείρηση καταστολή του κινήματος.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!