Η πρόσφατη ενδυνάμωση των σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδα ήρθε μετά από χρόνια συνεργασίας των δύο χωρών, κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Αν και δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση προοπτική να μπει το Ισραήλ στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις του με τη συμμαχία έχουν δυναμώσει αρκετά την περασμένη δεκαετία. Τον Απρίλιο του 2001 υπογράφτηκε η συμφωνία Ισραήλ-ΝΑΤΟ για τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών του. Πέντε χρόνια μετά, το Ισραήλ πέτυχε μια συμφωνία, για να εφαρμόσει ένα «μονομερές πρόγραμμα συνεργασίας» με το ΝΑΤΟ. Η επικαιροποίησή της, τον Δεκέμβριο του 2008, έστρωσε το δρόμο για μια σειρά κοινών επιχειρήσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στη συμμαχία. Η Ελλάδα πήρε μέρος στις περισσότερες, αν όχι σε όλες.
Και η Ελλάδα και το Ισραήλ συμμετέχουν στην άσκηση του ΝΑΤΟ Active Endeavor (Ενεργός Προσπάθεια), όπου πλοία περιπολούν τη Μεσόγειο. Αυτή η επιχείρηση, σύμφωνα με επίσημες πηγές, ξεκίνησε σε απάντηση των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, όμως, η αποστολή είχε επεκταθεί και πέρα από την περιφρούρηση για πιθανούς «τρομοκράτες»… προκειμένου να εμποδίσει τους μετανάστες να φτάσουν στην Ευρώπη.
Τον Μάρτιο, το πεδίο εφαρμογής του Active Endeavor επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λιβύη. Τοποθετήθηκε ένα αερομεταφερόμενο σύστημα 24ωρης παρακολούθησης σαν μέρος την εν εξελίξει επιχείρησης. Παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η Ελλάδα παρέχει αρκετά πολεμικά αεροπλάνα και πλοία σε αυτή την πολεμική προσπάθεια, στην οποία το ΝΑΤΟ έχει εκμεταλλευτεί τουλάχιστον επτά ελληνικά αεροδρόμια.
Εν τω μεταξύ, η σταθερότητα των δεσμών του Ισραήλ με το ΝΑΤΟ τονίστηκε λίγο πριν από την απομάκρυνση του Gabi Ashkenazi από επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, τον Φεβρουάριο. Ο Ashkenazi –ο οποίος επέβλεπε την Επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι» το χειμώνα 2008-9- συμβούλευε το ΝΑΤΟ για τις στρατηγικές που θα έπρεπε να ακολουθηθούν στο Αφγανιστάν.
Σε ανάλογη βάση, η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες σε όλη την Ευρώπη. Το 2009, η Ελλάδα ξόδεψε το 2,54% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες, το υψηλότερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολουθεί η Βρετανία με 2,53%.
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρωμένες συμφωνίες με αρκετές ισραηλινές εταιρίες όπλων, αν και δεν έχουν δημοσιευθεί συγκεκριμένες λεπτομέρειες γι’ αυτές. Τον Φεβρουάριο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, επιβεβαίωσε ότι κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας, γνωστά ως SPICES (Smart Precise Impact and Cost Effective), έχουν αγοραστεί από την ισραηλινή εταιρία Rafael. Η Elisra, θυγατρική της Elbit, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας εταιρίας όπλων στο Ισραήλ, έχει επίσης προμηθεύσει στην ελληνική αεροπορία με ηλεκτρονικά πολεμικά συστήματα.
Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα συνδυάζει το στενό εναγκαλισμό της με το Ισραήλ με εκκλήσεις για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Είναι όμως αδύνατο να πάρουμε στα σοβαρά αυτές τις εκκλήσεις τώρα που η κυβέρνηση της Αθήνας έχει βοηθήσει το Ισραήλ να παρεμποδίσει μια διαμαρτυρία ενάντια αυτού του αποκλεισμού.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!