Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου», από 12 έως 14 Ιουνίου, στο λιμάνι της πόλης.

Για το 2012, η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε διεθνή προορισμό των Μουσικών του Κόσμου με την αναβάθμιση του ομώνυμου φεστιβάλ και τη φιλοξενία της διεθνούς μουσικής έκθεσης WOMEX (World Music Expo), η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της Helexpo, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Φέτος, στις «Μουσικές του Κόσμου» θα δώσουν το «παρών» σημαντικοί καλλιτέχνες από τη Σερβία, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, την Ιταλία, το Ισραήλ, το Ιράν, τη Γαλλία και την Ελλάδα, διαμορφώνοντας ένα αξιόλογο πρόγραμμα συναυλιών που αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας και άλλων χωρών.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι «η θεσμοθέτηση ανάλογων φεστιβάλ και διοργανώσεων, τοποθετεί τη Θεσσαλονίκη στο κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, καθιστώντας την έναν αγαπητό και ελκυστικό προορισμό για τη νεολαία, τα ανήσυχα πνεύματα και τους λάτρεις της τέχνης που δεν γνωρίζει σύνορα».
Όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου» Κυριάκος Καλαϊτζίδης, «για τρεις βραδιές το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει προορισμό για μερικά από τα πιο ηχηρά ονόματα της σύγχρονης σκηνής των μουσικών του κόσμου. Η επιλογή των σχημάτων και το πρόγραμμα των συναυλιών αναδεικνύουν διαφορετικές συνιστώσες και τάσεις και συνδυάζουν υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο και ευρεία αποδοχή από τη διεθνή μουσική κοινότητα».
Ξεχωριστή και ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η συναυλία της Esma Redzepova, καθώς και των Canzoniere Grecanico Salentino. Η Esma είναι όνομα-μύθος της βαλκανικής μουσικής, που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως η «Βασίλισσα των Τσιγγάνων» ή «η δεύτερη Μητέρα Τερέζα». Πέρυσι γιόρτασε τα 40 χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας και προσφοράς. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου» θα την συνοδεύσει το συγκρότημά της, αποτελούμενο από χάλκινα πνευστά και με ένα ρεπερτόριο που δίνει έμφαση στην τσιγγάνικη παράδοση.
Οι Canzoniere Grecanico Salentino είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσικά σχήματα της ιδιαίτερης Γκρεκάνικης παράδοσης της Κάτω Ιταλίας. Με ελληνόφωνο στίχο και το χαρακτηριστικό ιδίωμα, ορμητική μουσικότητα και υψηλή δεξιοτεχνία περιοδεύουν και εμφανίζονται στα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης και της Αμερικής. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1975 και είναι ένα από τα μακροβιότερα σχήματα της Απουλίας.

 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Τρίτη 12/6: Canzoniere Grecanico Salentino (Ιταλία), Constantinople, Misirli Ahmet, Zohar Fresco (Τουρκία, Ισραήλ, Ιράν)
Τετάρτη 13/6: Forabandit: Bijan Semirani, Ulas Odzemir, Sam Karpienia (Τουρκία-Γαλλία), Esma Redzepova (ΠΓΔΜ)
Πέμπτη 14/6: Kulin Ban (Σερβία), Contrabando, T. Spasov, T. Kapilidis (Ελλάδα-Βουλγαρία)

Η είσοδος στις συναυλίες θα κοστίζει 5 ευρώ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!