Δημήτρης Πετρόπουλος, Συσπείρωση  Αριστερών  Μηχανικών

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι ασφαλισμένοι του ταμείου των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), εδώ και χρόνια, είναι γνωστά. Οι πολιτικές των κυβερνήσεων και της τρόικας (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) έρχονται να τα επιτείνουν, καθώς με το «κούρεμα», τα αποθεματικά των ταμείων κινδυνεύουν κυριολεκτικά να μετατραπούν σε αντικείμενο λεηλασίας από το κεφαλαίο και τις τράπεζες, σε βαθμό κατάρρευσης.
Σε ό,τι αφορά το ΤΣΜΕΔΕ τα ταμειακά του διαθέσιμα, που έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (άνω των 3 δισ.), έχουν μετατραπεί σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τη νέα δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου, μετά το «κούρεμα» το ΤΣΜΕΔΕ θα μείνει με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του, που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές μας. Οι απώλειες για το ταμείο ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο €, χωρίς να συνυπολογιστούν η μη καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης (άλλα 500 εκατ. €), οι τεράστιες απώλειες από τα τραπεζικά παιχνίδια που διαχρονικά κάνουν, τα θαλασσοδάνεια σε ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. Ακόμα η υπαγωγή της Attica Bank (της οποίας βασικός μέτοχος είναι το Ταμείο) σε διαδικασία «κουρέματος», θα σηματοδοτήσει κι άλλες απώλειες για το ταμείο. Αντί να διαγράψουν το τοκογλυφικό χρέος «κουρεύουν» τους κόπους μιας ζωής των ασφαλισμένων.
Όλες αυτές τις απώλειες, κυβέρνηση και τρόικα, επιχειρούν να «αντισταθμίσουν» με νέα χαράτσια υπέρογκων αυξήσεων των εισφορών μας, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή τους ανέργους, τους μισθωτούς με δελτίο, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ημιαπασχολούμενους κ.λπ. Άμεσα ξεκινούν από 50€ το μήνα για τους προ του ‘93 ασφαλισμένους (από 330 σε 380), φτάνουν τα 90€ το μήνα για τους μετά το ‘93 (από 330 σε 420 στους άνω πενταετίας) και προοπτικά θα ξεπεράσουν το 90% (μέσα από την υποχρεωτική αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας). Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, μετακυλούν τις απώλειες στους ίδιους τους ασφαλισμένους, οδηγώντας στον αφανισμό και την έξοδό μας από το επάγγελμα, χιλιάδες συνάδελφους. Αυτές οι εξοντωτικές εισφορές θα υπολογίζονται πλέον ως φορολογητέο εισόδημα.
Τεράστιες είναι οι ευθύνες της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ, που χωρίς ποτέ να ενημερώσουν τους μηχανικούς, συναινούν και συνδιαμορφώνουν τις κατευθύνσεις αυτές.
Ήρθε η ώρα να πούμε ένα μεγάλο «όχι» στη ληστεία των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, στα νέα ασφαλιστικά χαράτσια, στη μείωση των συντάξεων, στη διάλυση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης!
Την Τετάρτη, 14/12, πραγματοποιήθηκε με αρκετή επιτυχία απεργία-αποχή των μηχανικών και σχετική συγκέντρωση. Μετά από αποφάσεις της ΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί Δημοσίου) και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών το ΤΕΕ αναγκάστηκε να καλέσει συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Πάνω από 1.000 συνάδελφοι ήρθαν εκεί και πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Εργασίας (πρώην αρχισυνδικαλιστή) Κουτρουμάνη με τον πρόεδρο του ΤΕΕ και τον πρόεδρο της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ όπου, όπως μάθαμε, δεν προέκυψε τίποτα θετικό (ούτε για το «κούρεμα», ούτε για τις ληστρικές αυξήσεις εισφορών, ούτε για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μηχανικών). Ακολούθησε πορεία των μηχανικών από τη Σταδίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία παραμείναμε για μια ώρα περίπου. Στην πορεία, εκτός από το ΤΕΕ, την ΕΜΔΥΔΑΣ, το ΣΜΤ, συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ, η Πρωτοβουλία (στην οποία συμμετέχουν η Συσπείρωση, η ΑΕΠ και το Νέο Κίνημα) για παντεχνική συνέλευση, επιστημονικοί σύλλογοι, η ΕΣΑΚ Μισθ. Τεχν.-ΣΕΤΗΠ ενώ είχαν έρθει και συνάδελφοι από Πάτρα. Εκεί αποκλείσαμε συμβολικά για λίγο την είσοδο της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε να αναδειχθούν οι τεράστιες ευθύνες της στην κλοπή των αποθεματικών μέσω του «κουρέματος», αλλά και ευρύτερα τα παιχνίδια που παίζει (short selling, CDO’S κ.λπ.) τα οποία πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο λογιστικού ελέγχου. Το ΤΕΕ και οι ηγεσίες του προσπαθούν να κρύψουν τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες τους για τα χάλια του ταμείου μας (υπέρογκες εισφορές, άθλια εξυπηρέτηση, φτωχικές παροχές, τραπεζικά παιχνίδια) μέσα από άνευρες, χωρίς στόχο και σχέδιο κινητοποιήσεις. Τις τελευταίες δέκα ημέρες με τη δημοσιοποίηση του θέματος, με τις υπογραφές των συναδέλφων, με τις αποφάσεις των σωματείων των μηχανικών (ΣΜΤ, ΕΜΔΥΔΑΣ) τους αναγκάσαμε να συρθούν σε μια κινητοποίηση (αν και εμείς θα θέλαμε να στοχοποιηθεί με αποκλεισμό-κατάληψη η ΤτΕ). Είναι πλέον ευθύνη των συναδέλφων να πάρουν την υπόθεση πάνω τους, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις. Η παντεχνική συνέλευση που καλούμε τη Δευτέρα, 19/12, στις 19:00 στο Πολυτεχνείο μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Γιατί αν περάσουν οι αυξήσεις και το «κούρεμα», μας πετάνε οριστικά εκτός επαγγέλματος.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!