Πρωτοβουλία για την οργάνωση της αντίστασης στο ν/σ για την κατάργηση των «ελάχιστων αμοιβών» ανέλαβαν με κείμενο τους 100 ενεργά συνδικαλιστικά στελέχη του χώρου των μηχανικών. Ήδη έγινε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του ΤΕΕ, η οποία συμμετέχει στο διάλογο-φάρσα του υπουργείου Υποδομών, ενώ έφτασε στο σημείο να βγάλει μέχρι και ανακοίνωση στην οποία θέτει προϋποθέσεις για την κατάργηση των «ελάχιστων αμοιβών». Τη συνεδρίαση της Δ.Ε. του ΤΕΕ διέκοψε αποδοκιμαζόμενος ο Πρόεδρος της Δ.Ε., Σπίρτζης, καθώς δεν μπορούσε να πει τίποτα για την απαράδεκτη στάση που τηρεί. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σήμερα, Σάββατο 5/2, με νέα παρέμβαση στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.
Στο κείμενο που δημοσιοποίησαν οι 100 μηχανικοί αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η ‘απελευθέρωση των επαγγελμάτων’, αποτελεί εδώ και δυο τουλάχιστον δεκαετίες πάγιο στόχο των δυνάμεων του κεφαλαίου και της ΕΕ, καθώς και ‘όρο’ της πολιτικής του Μνημονίου, όρος μάλιστα ψευδεπίγραφος σε επαγγέλματα απολύτως ανοικτά όπως των μηχανικών. Κατά πρόσφατη άλλωστε διευκρίνιση και του πρωθυπουργού, αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και αδιαπραγμάτευτη πολιτική της επιλογή. Βέβαια, στην κατεύθυνση της ‘απελευθέρωσης’ του επαγγέλματος του μηχανικού οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος (μέσω των οδηγιών της Ε.Ε.), η ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Έργων και η συγκέντρωση του τεχνικού έργου σε λίγους κατασκευαστικούς ομίλους. Η πολιτική αυτή όχι μόνο δεν έφερε τίποτε θετικό για τους εργαζόμενους μηχανικούς, αλλά αντίθετα αποτέλεσε σημαντικό μοχλό για τη δραματική χειροτέρευση της θέσης τους.[…] Το ν/σ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, μιας πολιτικής που στοχεύει στη συντριβή οικονομικών, εργασιακών, θεσμικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην κινεζοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. […] Αξιώνουμε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την κατάργηση του ‘κώδικα αμοιβών’, την άμεση αποχώρηση του ΤΕΕ από τον ‘διάλογο’ της κυβέρνησης για το επίμαχο νομοσχέδιο και την ανάκληση όλων των συναδέλφων μελών του ΤΕΕ, από όλες τις επιτροπές αξιολόγησης στους διαγωνισμούς του δημοσίου»

Π.Κ.

Η Ένωση Εργαζομένων Μισθωτών Τεχνικών διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Μηχανικοί και τεχνικοί: η κρίση και η απάντηση της αριστεράς», Κυριακή 13 Φλεβάρη, ώρα 18:30, στο χώρο @Ρουφ, Ανδρονίκου και Κωνσταντινουπόλεως 10.
Ομιλητές: Δημήτρης Κλεφτοδήμος, μέλος Δ.Σ. ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, Δημήτρης Πετρόπουλος, μέλος της Δ.Ε. του ΤΕΕ και η Πολυξένη Κωστάκη εκ μέρους της Ένωσης Εργαζομένων.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!