Οι ελιγμοί αναδεικνύουν τα κρίσιμα διακυβεύματα

Σε τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, έδειξε ένα ακόμα πρόσωπο. Μας έχουν συνηθίσει σε μεταμφιέσεις, άλλωστε είναι και αυτό ιστορικά ένα χαρακτηριστικό της ιδεολογίας τους. Όχι απλά, λοιπόν, η Χ.Α. δεν έχει ευθύνη για ρατσιστικές και άλλες επιθέσεις, αλλά θα διέγραφε αμέσως όποιο μέλος της εμπλέκεται σε τέτοιες ενέργειες, θα έδινε ένα πιάτο φαΐ σε κάποιο μετανάστη και φυσικά καμία σχέση δεν έχει με το φασισμό και το ναζισμό το κόμμα των «Ελλήνων εθνικιστών»…
Σε μια σειρά ακόμα δηλώσεις, εκπρόσωποι της οργάνωσης εμφανίζονται με χαμηλούς τόνους. Οι αγριάδες αλλά και τα «κρυφά μηνύματα» προς τους πιο μυημένους δεν έχουν εκλείψει, αλλά πολύ απέχει η σημερινή εικόνα της Χ.Α. από αυτήν μέχρι και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (Πέραμα, Μελιγαλάς κ.λπ.). Μετά τη δολοφονική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο επιχειρείται το ξέπλυμα της Χ.Α. από όλα αυτά από τα οποία είναι λερωμένη και η προβολή μιας εικόνας αθώου θύματος του συστήματος και των σκοτεινών κέντρων του.
Ο μηχανισμός της Χ.Α. έδειξε τα όριά του το προηγούμενο διάστημα. Εκεί που απειλούσαν με παραιτήσεις βουλευτών και πρόκληση πολιτικής κρίσης, ήρθαν οι συλλήψεις και οι φυλακίσεις. Ο «αρχηγός» πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο και όλος ο κομματικός μηχανισμός χωρίς στοιχειώδη μέτρα αντιμετώπισης μιας τέτοιας εξέλιξης. Όσες συγκεντρώσεις επιχειρήθηκαν ήταν εντελώς άμαζες και αναντίστοιχες με τον τσαμπουκά που επιδεικνύονταν.
Εκείνο που παραμένει ερωτηματικό είναι η συμπεριφορά των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής. Όλα δείχνουν ότι το χτύπημα με τις φυλακίσεις μέρους της ηγεσίας δεν εξαφάνισε αυτόματα την εκλογική της επιρροή. Για άλλους αυτό είναι κάτι που θα γίνει σταδιακά, από τη στιγμή που θα αδυνατίζει διαρκώς η δυνατότητα της οργάνωσης να παίζει πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο, εγκλωβισμένη στην αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχτηκε.
Δεδομένες είναι οι κινήσεις που γίνονται από αρκετούς για να προσεταιριστούν αυτή την εκλογική βάση. Οι υπολογισμοί για απευθείας απορρόφηση μεγάλου τμήματός της από τη Ν.Δ. διαψεύστηκαν, μια και βασίζονται σε λάθος εκτίμηση για τα χαρακτηριστικά της. Δεν πρόκειται, σε μεγάλο βαθμό, για ένα δυναμικό που κινείται με βάση κάποια προσκόλληση στα δεξιά του παραδοσιακού πολιτικού χάρτη. Για αυτό και οι άλλες ξόβεργες που στήνονται (ο Καρατζαφέρης τελευταία περιφέρεται παντού χαϊδεύοντας τους ψηφοφόρους της Χ.Α.) δεν θα έχουν εύκολο ρόλο.
Ποιες θα είναι οι επόμενες μεταμορφώσεις; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, όπως και κανείς δεν προέβλεψε όσα έγιναν μέχρι σήμερα. Το μήνυμα που έχει δοθεί είναι ότι δεν υπάρχει επίσημος ρόλος για μια καθαρόαιμα ναζιστική δύναμη στην Ελλάδα. Η παρουσία μιας τέτοιας δύναμης ήταν ανεκτή μέχρι ένα ελεγχόμενο σημείο. Θα μετασχηματιστεί η οργάνωση ή τμήμα της σε ένα πιο συστημικό εθνικιστικό κόμμα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα; Θα δημιουργηθούν άλλες, ανεξέλεγκτες καταστάσεις;
Για όσους δεν έχουν απλά το ρόλο του παρατηρητή, το μεγάλο στοίχημα είναι άλλο. Θα υπάρχουν διεργασίες για έναν πραγματικό αντισυστημισμό σε λαϊκή και αριστερή κατεύθυνση ώστε να αποκοπεί η σύνδεση των ναζιστών με τμήματα του πληθυσμού που πλήττεται και εξαθλιώνεται; Γιατί, όπως έχει επανειλημμένα διατυπωθεί από τις στήλες αυτής της εφημερίδας, η αντιμετώπιση του χρυσαυγιτισμού δεν μπορεί παρά να είναι πρωτίστως πολιτική και ιδεολογική.

Γ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!