Προανήγγειλαν νέο τσουνάμι μέτρων και… σπρώχνουν παραπίσω τις εκλογές. Του Δημήτρη Υφαντή

Ενώ με κάθε επίσημο τρόπο ο Ευάγγ. Βενιζέλος διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο λήψης μέτρων από την τρικομματική συγκυβέρνηση, στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο Εργασίας αποφασίστηκε νέος καταιγισμός. Το χρονικό όριο των εκλογών είναι φυσικό να εξοβελίζεται μετά το… Πάσχα, όπως ενημερώνει η αδιαμφισβήτητης εγκυρότητας εφημερίδα, όσον αφορά το κυβερνητικό ρεπορτάζ, Τα Νέα. Συντονισμένα τα αρμόδια νεοδημοκρατικά στελέχη, όπως ο τομεάρχης Οικονομικών Σταϊκούρας, σε δηλώσεις τους «ρευστοποιούν» το χρόνο των εκλογών. Πράγματι, η πολυπόθητη υπογραφή Σαμαρά ξεμπλόκαρε το αδιέξοδο κι έτσι η κυβερνητική μηχανή επιταχύνεται…
Κι ενώ ο Προϋπολογισμός του 2012 θεωρείται ήδη ψηφισμένος, βρίσκεται ήδη στον αέρα. Επίσημα ανακοινώθηκε ότι εκτροχιάζονται ξανά έσοδα και έξοδα του 2011 και είναι αδύνατον να επιτευχθεί ο στόχος για το έλλειμμα. Η προεξόφληση του PSI υπονομεύεται από την αναζωπύρωση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και την εκβιαστική απαίτηση των δανειστών για ληστρικό επιτόκιο ανταλλαγής 8%! Είναι βέβαιο, τέλος, ότι η ύφεση θα ξεπεράσει κατά πολύ την πρόβλεψη του 2,8% για το 2012, πάνω στην οποία στηρίζονται όλα τα δεδομένα. Τα συμπεράσματα είναι προφανή και οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου τα κάνουν λιανά με τον πιο ωμό τρόπο.
Η μέθοδος είναι η γνωστή και δοκιμασμένη. Πολυνομοσχέδιο-σκούπα, που σαρώνει τα πάντα. Η κυβέρνηση Παπαδήμου θα εφαρμόσει κατά γράμμα τις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, που μετέτρεψαν το Κοινοβούλιο σε γραφείο πρωτοκόλλησης των επιταγών της τρόικας. Είναι βέβαιο ότι στο πολυνομοσχέδιο θα προβλέπονται νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, στις συντάξεις του ΟΓΑ και στα εφάπαξ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Κατά πάσα πιθανότητα θα συμπεριληφθεί το φορολογικό, ήδη συμφωνημένο με την τρόικα, θεσμοποιώντας πλέον την άγρια και διά βίου αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων. Η εφαρμογή της «απελευθέρωσης» θα προβλέπει την πλήρη παράδοση του φιλέτου των υπηρεσιών μεταφοράς (σταθμοί πολυθέσιων ταξί σε αεροδρόμια, λιμάνια, ξενοδοχεία) στις ιδιωτικές εταιρίες, ενώ ενδέχεται να διατηρήσει κάποια κριτήρια υπέρ των νυν ιδιοκτητών στις παραδοσιακές πιάτσες που, ούτως ή άλλως, φυτοζωούν. Θα προχωρήσει η ολοκληρωτική παράδοση σειράς τομέων και υπηρεσιών (φαρμακεία, δικηγόροι ιατρεία) στα μεγαθήρια της αγοράς.
Ακόμη, αποφασίστηκε άμεσα η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων. Πώς θα συμβεί αυτό, ενώ οι τράπεζες έχουν παγώσει το δανεισμό; Εδώ θα δουλέψει Ράιχενμπαχ και τρικομματικό πλυντήριο. Τα λεφτά του ΕΣΠΑ τα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση «εξωτερικού», ενώ ο Βενιζέλος θα ξεπλύνει το σκάνδαλο της Siemens, θα το βαφτίσει «συμβιβασμό» και το μεγάλο πάρτι που λέγεται «υγιείς επενδύσεις» θα ξεκινήσει σαν να μη συνέβη τίποτε.
Ή έχεις μεταβατική κυβέρνηση ή δεν έχεις. Στη ζούλα κατατέθηκε στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του 2013-15, όπου προϋπολογίζονται τα πάντα, έσοδα, δαπάνες φόροι. Αντιγράφουμε από την Ελευθεροτυπία: «Σε εκκρεμότητα βρίσκεται νέο πακέτο μέτρων 13,74 δισ. για την τριετία… οι διαπραγματεύσεις για το νέο Μνημόνιο, που θα βασίζεται στην πέμπτη επικαιροποίηση του πρώτου Μνημονίου και τη νέα δανειακή σύμβαση μαζί με το PSI, θα οδηγήσουν στην πρώτη δόση των 80 δισ. από τα συνολικά 130 δισ. της συμφωνίας της 26ης Οκτώβρη». Κατανοητό;

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!