Αρχική διεθνή Οι κοινωνικές επαναστάσεις και οι στόχοι της αραβικής Αριστεράς

Οι κοινωνικές επαναστάσεις και οι στόχοι της αραβικής Αριστεράς

Ανακοίνωση του Αριστερού Αραβικού Φόρουμ*

Το Αριστερό Αραβικό Φόρουμ συνεδρίασε στην Βηρυτό στις 18 και 19 Φλεβάρη, μετά από πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος του Λιβάνου σε μια έκτακτη συνεδρίαση. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη σημασία της συνέχισης των επαναστάσεων Αιγύπτου και Τυνησίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξύφανση αντεπαναστατικών μηχανορραφιών από αντιδραστικές αραβικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και το σιωνιστικό κίνημα.

Στόχο έχουν να υπονομεύσουν τα νεαρά επαναστατικά κινήματα, για να μην επιτύχουν πλήρως τους στόχους τους, δηλαδή να ανατρέψουν τα δεσποτικά καθεστώτα και να οικοδομήσουν μια δημοκρατική χώρα με εγγυημένη την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και την εθνική ανεξαρτησία.
Οι δυο αυτές επαναστάσεις, στην Τυνησία και την Αίγυπτο έχουν διαμορφώσει ένα ποιοτικό άλμα στην αραβική πολιτική ζωή, καθώς κατέδειξαν ότι είναι εφικτή η προοδευτική αλλαγή. Κατέδειξαν ότι είναι εφικτή η νίκη εις βάρος δεσποτικών καθεστώτων που χαρακτηρίζονταν από καταπίεση, εκμετάλλευση, εξαθλίωση του λαού, πλήρη δουλοπρέπεια των εθνικών τους οικονομιών στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα και πλήρη υποτέλεια των πολιτικών τους στο ιμπεριαλιστικό–σιωνιστικό σχέδιο στην περιοχή.

Παραθέτουμε τους στόχους στους οποίους συμφώνησε:

1. Το Αραβικό Αριστερό Φόρουμ τονίζει την υποστήριξή του και την υποστήριξη των αραβικών αριστερών κομμάτων, στις επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Οι συγκεντρωμένοι, χαιρετίζουν με σεβασμό τους μάρτυρες και τραυματίες των δύο επαναστάσεων, τους νέους που ακλόνητα και θαρραλέα αντιστάθηκαν και αντιμετώπισαν τα αιμοδιψή καθεστώτα και τους μηχανισμούς τους, μηχανισμούς βασανιστηρίων, καταπίεσης και κυριαρχίας. Χαιρετίζουν επίσης τους μάρτυρες και των άλλων αραβικών εξεγέρσεων ενάντια στα καταπιεστικά καθεστώτα της Υεμένης, του Μπαχρέιν, του Ιράκ, της Ιορδανίας, της Λιβύης και του Κουβέιτ, καθώς και τους μάρτυρες της αντίστασης στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο. Το Φόρουμ αποφάσισε να οργανώσει στο μέλλον δραστηριότητες με στόχο το κάλεσμα για απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στον αραβικό κόσμο και την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων, Σύρων και άλλων Αράβων κρατουμένων στις σιωνιστικές φυλακές.

2. Ο πρώτος στόχος των αραβικών αριστερών δυνάμεων είναι η ενίσχυση και παγίωση των επαναστατικών στιγμών που ζει σήμερα η περιοχή μας. Οι επαναστατικές αυτές στιγμές πρέπει να ριζοσπαστικοποιηθούν ακόμα περισσότερο μέσα από μια συμφωνία σε ένα πρόγραμμα αλλαγής που θα συνδέει μεθοδολογικά τον αγώνα για απελευθέρωση και ανεξαρτησία με τον αγώνα για δημοκρατία και κοινωνική αλλαγή. […] Ο αγώνας αυτός στόχο έχει εθνικά, κοσμικά, δημοκρατικά συστήματα διακυβέρνησης που θα αντιστέκονται επίσης στην κατοχή και θα αντιμετωπίζουν τις αμερικανικές και σιωνιστικές πολιτικές και μηχανορραφίες, αλλά και τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές. […]

3. Το Αραβικό Αριστερό Φόρουμ επαναβεβαιώνει την θεμελιώδη και κυρίαρχη σημασία του παλαιστινιακού θέματος που ήταν και παραμένει το κεντρικό ζήτημα του αραβο-σιωνιστικού αγώνα. Μια αποτελεσματική αντιμετώπιση των σιωνιστικών σχεδίων απαιτεί: 1. Επανένωση όλων των παλαιστινιακών δυνάμεων, 2. Αναζωογόνηση της PLO σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές, 3. Επιβεβαίωση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού να έχει μια ανεξάρτητη χώρα, στα εδάφη του, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, και με δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων σύμφωνα με το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ. Το Αραβικό Αριστερό Φόρουμ υποστηρίζει επίσης πως ο δρόμος για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης περνά μέσα από την αντίσταση με κάθε μορφή. Επίσης καταδικάζει έντονα τις αμερικανικές πολιτικές που είναι ενάντια στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, με τελευταία την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενάντια στην καταδίκη των ισραηλινών πολιτικών των εποικισμών και της εθνοκάθαρσης.

4. Το Αραβικό Αριστερό Φόρουμ εκφράζει την υποστήριξή του στους λαούς του Μπαχρέιν, της Αλγερίας, της Λιβύης, της Ιορδανίας, την Υεμένης, του Κουβέιτ και σε όλους τους Αραβικούς λαούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατική αλλαγή και καταδικάζει τη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων. Οι δυνάμεις της Αριστεράς που συναντήθηκαν στο Φόρουμ τονίζουν την υποστήριξή τους στον ιρακινό λαό ενάντια στην κατοχή και την τρομοκρατία και ενάντια στον κατακερματισμό της χώρας και του πολιτικού συστήματος με βάση τις θρησκευτικές και εθνικές συγγένειες. Τέλος, το Φόρουμ διακηρύττει την υποστήριξή του στον αγώνα του λαού του Σουδάν ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τεμαχισμό της χώρας.
Τονίζει την προτεραιότητα του αγώνα για πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα, με αρχή το δικαίωμα για πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και το δικαίωμα της εργατικής τάξης και άλλων καταπιεσμένων τμημάτων της κοινωνίας να απεργούν και να διαδηλώνουν προκειμένου να κερδίσουν τα δίκαια αιτήματά τους, και πρώτο απ’ όλα το δικαίωμα στη δουλειά.

5. Το φόρουμ χαιρετίζει την αντίσταση του λαού του Λιβάνου ενάντια στην αμερικανοστήρικτη ισραηλινή επιθετικότητα και τονίζει την υποστήριξή του στις δυνάμεις της Αριστεράς στον Λίβανο και στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν το πολιτικό σύστημα που στηρίζεται στις θρησκευτικές σέκτες. […]

6. Το Φόρουμ τονίζει και αναγνωρίσει τον θεμελιώδη ρόλο της νεολαίας στις επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο και στις άλλες αραβικές εξεγέρσεις. Αυτό απαιτεί από τις δυνάμεις της Αριστεράς να εμφανιστούν ως ειλικρινείς υποστηρικτές της νεολαίας και των αιτημάτων της και μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση των αιτημάτων της νεολαίας, των ανησυχιών και των φιλοδοξιών της για αλλαγή από τα προγράμματα των αριστερών δυνάμεων και κομμάτων. […]
Σύμφωνα με αυτές τις γραμμές, οι μετέχοντες στο Φόρουμ επανέλαβαν και επαναβεβαίωσαν την απόφαση προηγούμενων συνεδριάσεων για τη διοργάνωση μιας συνάντησης της αραβικής αριστερής νεολαίας με θέμα Ο ρόλος της νεολαίας στις κοινωνικές επαναστάσεις και στην αντίσταση ενάντια στην Κατοχή, η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στην Βηρυτό 14-20/9 προκειμένου να συμπέσει με την 29η επέτειο από την έναρξη του Λιβανέζικου Εθνικού Μετώπου Αντίστασης και με σκοπό να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση.

7. Το Φόρουμ συμφωνεί στην ανάπτυξη ενός σχεδίου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με μηνιαία περιοδικότητα. Συμφωνήθηκε επίσης η σύνδεση των ιστοσελίδων των διαφόρων κομμάτων και δυνάμεων που συμμετέχουν στο φόρουμ και η ανάπτυξη ενός σχεδίου για ένα αραβικό αριστερό κέντρο μέσων ενημέρωσης και ενός αριστερής τάσης αραβικού τηλεοπτικού σταθμού.[…]

8. Το Φόρουμ συμφώνησε στην ανακήρυξη της Κυριακής 20 Μάρτη σε αραβική ημέρα διαμαρτυρίας ενάντια στις βάναυσες καταπιεστικές πολιτικές και στις πολιτικές που εξαπλώνουν την απόλυτη φτώχεια, την αλλοτρίωση και τη δουλοπρέπεια, τις οποίες υιοθετούν και ακολουθούν απαρέγκλιτα τα αραβικά καθεστώτα.

9.Το Φόρουμ θεωρεί το κείμενο που κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου και την καταληκτική ανακοίνωση της πρώτης συνεδρίασης ως κείμενα επεξεργασίας που θα χρησιμοποιηθούν για το ξεκίνημα σύνταξης ενός προγράμματος για την αλλαγή.

* Αποσπάσματα από τη σχετική Ανακοίνωση.

 

Σχόλια

Exit mobile version