Οι άγνωστοι x της εκλογικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ. Του Γιώργου Τσίπρα

Οι συνωμοσιολόγοι που αποδίδουν τον τυφώνα Σάντι σε ανθρώπινο χέρι έχουν να απαντήσουν ένα ερώτημα ακόμη μεγαλύτερο από την απόδειξη των ισχυρισμών τους: ποιον ωφελεί τελικά ο τυφώνας Σάντι και συνεπώς ποιος από τους δύο υποψηφίους των αμερικανικών εκλογών είχε συμφέρον; Η δυσκολία να απαντηθεί αυτό το ερώτημα μέχρι την τελευταία στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες, είναι ενδεικτική της γενικότερης εκλογικής αβεβαιότητας.
Η βαθμολογία της διοίκησης Μπους στην αντιμετώπιση του τυφώνα Κατρίνα το 2005 ήταν κατά γενική ομολογία κάτω του μηδενός, και η αδιαφορία που επιδείχτηκε για την τύχη των απλών ανθρώπων της Νέας Ορλεάνης κατά τη διάρκεια και στη συνέχεια ήταν εξοργιστική. Για καλή τύχη του Μπους ο Κατρίνα ξέσπασε μετά τις εκλογές του 2004. Η τωρινή διοίκηση Ομπάμα ευαισθητοποιήθηκε όπως ήταν φυσικό πολύ περισσότερο, και λόγω των εκλογών, αλλά το πώς και πόσο θα επηρεάσει τελικά ο τυφώνας την κάλπη μένει να το δούμε.
Αν για τον Ομπάμα το στοίχημα αφορά τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε πραγματικό χρόνο και την «εικόνα» που θα δώσει, για τον Ρόμνεϊ υπάρχουν δυο ακόμη ζητήματα σχετικά με τις διαφορές των υποψηφίων. Πρώτον, ο Ρόμνεϊ έχει μια αλά Μπους επιθετικά αντι-περιβαλλοντική ατζέντα. Ακόμη κι αν στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης που είχε υποσχεθεί προεκλογικά το 2008 ο Ομπάμα δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα, ο τυφώνας Σάντι, ο μεγαλύτερος που έχει μετρηθεί ποτέ στον Ατλαντικό, έρχεται τουλάχιστον ως νύξη στην επιθετικά αδιάφορη πολιτική των Ρεπουμπλικάνων για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Δεύτερον, ο Ρόμνεϊ απέσυρε για τις μέρες μέχρι τις εκλογές τα περί δραστικών περικοπών σε διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ανάμεσά τους και στη FEMA, την ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής προστασίας και διαχείρισης έκτακτης ανάγκης όπως αυτή. Σε κάθε περίπτωση, το πώς ακόμη και ο καιρός στις μέρες μας εμπλέκεται με τα πολιτικά πράγματα και γίνεται άμεσα πολιτικό ζήτημα, είναι εντυπωσιακά φανερό…

Ποιος ελέγχει την… ψήφο
Για συνωμοσιολογία εγκαλούνται και όσοι έχουν θέσει στις ΗΠΑ ζητήματα σχετικά με τις διασυνδέσεις των Ρεπουμπλικάνων με τις εταιρίες που προμηθεύουν στο ομοσπονδιακό κράτος τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής ψήφου. Δεν θα έπρεπε, αν κρίνουμε από την εμπειρία των εκλογών του 2004, όταν πολλοί είχαν υποθέσει πως η σχεδόν βέβαιη νίκη του Δημοκρατικού Τζον Κέρι επί της επανεκλογής Μπους είχε κλαπεί την τελευταία στιγμή με όχι καθαρό τρόπο. Σε αυτό συνηγορούσαν και τα exit poll που αναδείκνυαν νικητή τον Κέρι.
Ο Ταγκ Ρόμνεϊ, γιος του υποψήφιου Προέδρου, είναι συνιδιοκτήτης της Hart Intercivic, που οι εκλογικές ηλεκτρονικές της μηχανές χρησιμοποιούνται σε όλες τις Πολιτείες. Αυτή είναι μόνο μια από τις εταιρίες που σχετίζονται με την ηλεκτρονική ψήφο αλλά σχεδόν όλες συνδέονται οικονομικά με τους Ρεπουμπλικάνους.
Όποιος και αν εκλεγεί την Τρίτη, υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία θα είναι μικρές ή ανύπαρκτες οι διαφορές… Ένα από αυτά τα πεδία είναι και οι Λίστες Θανάτου για τις οποίες αποφασίζει προσωπικά ο Πρόεδρος από το οβάλ γραφείο του, αποφασίζει δηλαδή ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, θα απαχθεί, θα εξαφανιστεί, από τον υπόλοιπο πλανήτη. Οι Λίστες Θανάτου, που υπηρεσιακά θα αποκαλούνται πλέον «disposition matrix» ή πίνακες διάθεσης, θα μεγαλώσουν, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Washington Post, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο που υποστηρίζει ότι υπάρχει ομοφωνία γύρω από αυτά και… παραπονιέται: «Δεν γίνεται μάλλον να σκοτώσουμε όλους όσους θέλουν να μας βλάψουν».
Μόνο στο Πακιστάν, μόνο από τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα, δολοφονήθηκαν… επισήμως 334 συνολικά «ύποπτοι τρομοκρατίας» που περιλαμβάνονταν σε τέτοιες λίστες, από το 2004 μέχρι σήμερα. Πάνω από το 95% δολοφονήθηκαν επί Ομπάμα, όταν και.. μαζικοποιήθηκε η παραγωγή τέτοιου είδους γκανγκστερικών δολοφονιών. Έπεται νέα αύξηση της παραγωγής και περαιτέρω διαφοροποίηση των μέσων και μεθόδων…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!