Οι πρόσφυγες, σηματοδότησαν τη μνήμη της ημέρας της Νάκσα (της ήττας) του πολέμου των έξι ημερών της 5 Ιουνίου 1967, δηλαδή της κατάληψης μετά από αιφνιδιαστική ισραηλινή επίθεση, μέσα σε έξι μόνο ημέρες της Δυτική Όχθης, της Λωρίδα της Γάζας, του Όρους Σινά και των συριακών Υψωμάτων του Γκολάν. Στις 5 Ιουνίου 2011, στα σύνορα με τα κατεχόμενα Υψώματα, πάνω από είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ προς τους άοπλους διαδηλωτές, με αληθινά πυρά.

Η διαδήλωση ήταν η δεύτερη μέσα σε έναν μήνα, μετά τη διαδήλωση εκατοντάδων στα σύνορα του Γκολάν, στις 15 Μαΐου, την ημέρα της Νάκμπα. Τότε, πολλοί πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν τον φράχτη, ενώ ένας πρόσφυγας κατάφερε να φτάσει στην Γιάφα, ψάχνοντας το πατρικό του σπίτι.
Ο Salman Fakhreddin πολιτικός ακτιβιστής και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων στο Al-Marsad, το Αραβικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Γκολάν περιγράφει στο The Electronic Intifada¹ τα όσα είδε και ποια είναι η αληθινή απειλή των λαϊκών διαδηλώσεων για το Ισραήλ.
«Όταν οι άνθρωποι έφτασαν στην γραμμή ανακωχής, οι ισραηλινές δυνάμεις ήταν καλά προετοιμασμένες με ελεύθερους σκοπευτές. Βρίσκονταν ήδη εκεί και άρχισαν να ρίχνουν με αληθινές σφαίρες, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες. Χθες, 23 άτομα έχασαν την ζωή τους…. Αποφάσισαν να σκοτώσουν κόσμο για να φοβίσουν τους άλλους να μην προχωρήσουν».
Απαντώντας σε ισραηλινές δηλώσεις ότι οι διαδηλωτές αποτελούσαν «απειλή για την ασφάλεια», είπε: «Η πραγματική απειλή είναι ότι οι διαδηλώσεις θα βλάψουν την νομιμοποίηση του Ισραήλ στην διεθνή κοινότητα. Το Ισραήλ φοβάται διαρκώς, γιατί όλη του η ύπαρξη είναι παράνομη. Οι ίδιοι προχώρησαν σε εθνοκάθαρση στην Παλαιστίνη και το Γκολάν, στους πολέμους του ’48 και του ’67. Άλλαξαν την πληθυσμιακή σύνθεση στην περιοχή και τοποθέτησαν έποικους παντού….Aρπάζουν τη γη και προσπαθούν να εξαφανίσουν τον πολιτισμό και την ύπαρξη μας».
Μιλώντας για τη ζωή στα Υψώματα είπε ότι οι Ισραηλινοί άρπαξαν το Γκολάν το 1967 και εξανάγκασαν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι πρόσφυγες από τα Γκολάν είναι περίπου 500.000, αυτή τη στιγμή. Το Ισραήλ εγκατέστησε 18.000 εποίκους που μονοπωλούν τις φυσικές πηγές (εκμεταλλεύονται το 90% του φυσικού πλούτου). «Γι’ αυτό μιλάω για αποικιοκρατία και απαρτχάιντ μαζί. Αποικιοκρατία, εθνοκάθαρση και απαρτχάιντ, όλα σε ένα μέρος».
«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια κουλτούρα μη βίας, ένα λαϊκό αγώνα ενάντια στην ισραηλινή αποικιοκρατία. Αυτός είναι ο τρόπος να καλέσουμε κι άλλους να ενωθούν μαζί μας, να διαδηλώσουν ενάντια στους Ισραηλινούς. Είναι ο μόνος τρόπος να διεξάγουμε έναν διεθνή αγώνα με ειρηνικά μέσα. Είναι καθήκον μας, ως ανθρώπινα όντα, και το καθήκον όλων των ελεύθερων ανθρώπων στον κόσμο. Για να αισθάνονται ελεύθεροι, θα πρέπει να βοηθήσουν και τους άλλους να ελευθερωθούν».

¹ (https://electronicintifada.net/content/eyewitness-interview-israels-blood-harvest-occupied-golan/10048)

Περισσότερα στο https://r-freepalestine.blogspot.com/
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!