Απεργία σήμερα στα ξενοδοχεία της Αττικής

Με απεργία στα ξενοδοχεία της Αττικής και συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, απαντούν σήμερα Σάββατο, 26/5, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Είναι μια πρώτη απάντηση στην προκλητική στάση των επιχειρηματιών του τουρισμού που πρωτοστατούν στα αντεργατικά μέτρα.
Οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες επισιτιστικών καταστημάτων συντονισμένα, καταγγέλλουν και καταργούν στην πράξη τις συλλογικές συμβάσεις στους δυο αυτούς κλάδους, πρωτοπορώντας στην εφαρμογή των αντεργατικών νόμων. Στόχος τους είναι να συμπιέσουν τους μισθούς προς τα κάτω και να απαλλαγούν από όσα περιέχονται στις συμβάσεις, δηλαδή επιδόματα, πενθήμερο, οκτάωρο και άλλες θεσμικές κατακτήσεις.
Ποια είναι τα… αιτήματά τους;
Οι ξενοδόχοι ζητούν 18% μείωση στο βασικό μισθό, κατάργηση επιδομάτων, σπαστά ωράρια και ρεπό, μείωση κατά 40% στις αποζημιώσεις των εποχικών.
Οι εστιάτορες πάνε ένα βήμα παραπάνω. Ζητούν κατάργηση όλων των ειδικοτήτων εκτός των μαγείρων και υπαγωγή τους στα κλιμάκια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης των €500, πέρα από την ισοπέδωση όλων των θεσμικών όρων που ίσχυαν μέχρι τώρα.
Οι εργοδότες των ζαχαρωδών εμφανίζονται πιο κυνικοί. Εκτός από τις μειώσεις 15% στους βασικούς μισθούς, τον περιορισμό στα τέσσερα επιδόματα που προβλέπει η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και την υπαγωγή των θεσμικών όρων της κλαδικής σύμβασης στα επίπεδα της εθνικής, ζητούν όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι να προσλαμβάνονται ως ανειδίκευτοι εργάτες.
«Με δυο λόγια θέλουν να αρπάξουν την ίδια μας τη ζωή, στερώντας τα όνειρα και τις προσδοκίες των παιδιών μας, ακόμη και τη δυνατότητα να επιβιώσουμε», γράφουν στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία που κήρυξαν την απεργία. Οι απαιτήσεις των εργοδοτών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια διαπραγματεύσεων, αλλά σπάνε και τις όποιες αυταπάτες. Τα σωματεία μεγάλων ξενοδοχείων της Αττικής και το κλαδικό συνδικάτο επισιτισμού-τουρισμού εξήγγειλαν αυτή την 24ωρη απεργία και ως πίεση στην oμοσπονδία του κλάδου, η οποία προσέφυγε στον ΟΜΕΔ για τη σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και μετάθεσε την απόφασή της για απεργία στις 27 Ιουνίου.
Τα αιτήματα της απεργίας, όπως προβάλλονται στην κοινή ανακοίνωση των σωματείων, είναι:
• Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας χωρίς καμία μείωση μισθών και δικαιωμάτων.
• Πληρωμή όλων των δεδουλευμένων στους απλήρωτους εργαζόμενους του κλάδου.  
• Καμία απόλυση, καμία εκ περιτροπής εργασία, καμία ατομική σύμβαση. Nα μην περάσουν απειλές, εκβιασμοί και τρομοκρατία.
• Κανείς εργαζόμενος ανασφάλιστος.
• Κάτω τα χέρια από τα ασφαλιστικά ταμεία και από το εφάπαξ. Επιστροφή όλων των αποθεματικών από το «κούρεμα».
Την απεργία έχουν αποφασίσει τα σωματεία των ξενοδοχείων: Astir Palace, Caravel, Crowne Plaza, G.P. Lagonisi, Hilton, Intercontinental, Ledra Marriott, Μεγάλη Βρετάνια, Metropolitan, Novotel, Royal Olympic, S.G. Lycabetus, Sofitel, Stanley, Τιτάνια, το σωματείο των εργαζομένων στη Newrest. Το σωματείο εργαζομένων στο Καζίνο-Ξενοδοχείο-Τελεφερίκ Πάρνηθας ξεκίνησε από χθες Παρασκευή, 25/5, κυλιόμενες 24ωρες απεργίες για την υπογραφή της συλλογικής τους σύμβασης.
Τα σωματεία έχουν ορίσει συγκέντρωση στις 11.30 το πρωί στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, όπου θα φθάσουν με πορεία οι απεργοί από τα ξενοδοχεία τους.

Γ.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!