Τι σημαίνει το «ελαφρώς αισιόδοξοι».

Ήρθαν για μία βδομάδα στην Αθήνα και, αφού συναντήθηκαν με διάφορους αρμόδιους, απήλθαν σχετικά ικανοποιημένοι οι 35 εκπρόσωποι της «τρόικας», που όφειλαν να κάνουν το συνηθισμένο δρακόντειο έλεγχο των δανειστών.
Το πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων ήταν βαρύ: Συναντήθηκαν με υπουργούς (Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη, Λοβέρδο) και με διοικήσεις οργανισμών και κρίσιμων τομέων (υπουργείο Υγείας, Τράπεζα της Ελλάδος, ΙΚΑ, στελέχη των τραπεζών Αlpha, Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς και Εurobank), ενώ πραγματοποίησαν «επισκέψεις» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στα υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Υγείας, στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στο ΙΟΒΕ.
Ο έλεγχος είναι λεπτομερειακός και φαίνεται ότι κλείδωσαν ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό (την επόμενη Τετάρτη, ο Λοβέρδος θα το φέρει στη Βουλή) και, φεύγοντας, δήλωσαν το ωραίο «είμαστε ελαφρώς αισιόδοξοι». Θα ακολουθήσει, στα τέλη Ιουλίου, νέα επίσκεψη ανάλογου κλιμακίου για αξιολόγηση και σύνταξη της έκθεσης, που θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης των 9 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Αναχωρώντας, οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα έρθει μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ και θα εγκαινιαστεί το μόνιμο γραφείο της αντιπροσωπείας στην Αθήνα.
Την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι της τρόικας δήλωναν ικανοποιημένοι από την πορεία της εφαρμογής των μέτρων, η Moody’s υποβάθμισε κατά 4 μονάδες την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα τα ομόλογα της χώρας να θεωρούνται «σκουπίδια», και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε την αξία των ελληνικών ομόλογων κατά 5% (άρα και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών δυσχεραίνεται). Στην πράξη προωθείται μια σιωπηρή επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, και αυτό δεν μπορεί να παραβλέπεται. Παράλληλα, η «δεξαμενή σκέψης» των Βρυξελλών, η European Policy Center, κατέταξε την Ελλάδα στην κατηγορία των «μη βιώσιμων» οικονομιών.
Το συμπέρασμα είναι ότι ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι ήδη σε εξέλιξη, πριν γίνει ή αναγγελθεί με πιο επίσημο και κραυγαλέο τρόπο. Γι’ αυτό οι καθησυχαστικές δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας δεν πρέπει να αποκοιμίζουν κανέναν.
Το «ελαφρώς αισιόδοξοι» δεν σημαίνει τίποτα, αφού η ανοικτή ή η ελεγχόμενη χρεοκοπία είναι μια πραγματικότητα και ήδη την πληρώνουν όσοι δεν φταίνε γι’ αυτήν, κυρίως οι εργαζόμενοι. Οι αποζημιώσεις, το ύψος του κατώτερου μεροκάματου, η μείωση των συντάξεων, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, όλα αυτά είναι μέτρα που ασφαλώς κάνουν τους ιθύνοντες «ελαφρώς αισιόδοξους», αλλά μαυρίζουν τη ζωή και ακυρώνουν το μέλλον για πολλές γενιές.
Ν.Τ.
Οι επικεφαλείς της αντιπροσωπείας

ΠΟΛ ΤΟΜΣΕΝ (ΔΝΤ): Δανός, αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, έχει πλούσια εμπειρία στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ως υπεύθυνος του ΔΝΤ για τις «προβληματικές» ευρωπαϊκές χώρες Συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου.

ΣΕΡΒΑΣ ΝΤΕΡΟΥΖ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή): Βέλγος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στενός συνεργάτης του επιτρόπου Όλι Ρεν στην τρόικα.

ΚΛΑΟΥΣ ΜΑΖΟΥΧ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα):
Γερμανός, στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Εξελίξεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επικεφαλής του τμήματος για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!