Παράταξη στο χώρο των ΜΜΕ καλείται να απολογηθεί για ανακοίνωσή της

Φαίνεται πως οι δικαστικές διώξεις τείνουν να γίνουν… μόδα στους κύκλους των εργοδοτών, που βρίσκουν έναν πρόσφορο τρόπο για να τυλίξουν ενοχλητικούς… συνδικαλιστές «σε μια κόλλα χαρτί». Το επεισόδιο, αυτή τη φορά, αναφέρεται στο χώρο του Τύπου, και ξεκίνησε αρκετούς μήνες πριν, όταν αναπαρήχθησαν σε συνδικαλιστικά μπλογκ, καταγγελίες εργαζομένου για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και αμοιβής που συνάντησε όσο εργαζόταν στο περιοδικό TRAVELLER’S ICONS. Λίγο μετά (και ύστερα και από παρέμβαση που πραγματοποίησε ομάδα εργαζομένων, οι οποίοι μοίρασαν στα γραφεία του περιοδικού μια προκήρυξη για το συγκεκριμένο θέμα) ξεκίνησε, μέσω Διαδικτύου, μια άγρια επίθεση του εκδότη, που απειλούσε θεούς και δαίμονες, καλούσε… το κράτος, τον εισαγγελέα, την Αστυνομία να παρέμβουν.
Σε μια σειρά ανακοινώσεων, ενέπλεκε το συνδικαλισμό, την Αριστερά, την τρομοκρατία, τους κουκουλοφόρους, όλα μαζί. Δεν δίστασε, δε, να δημοσιεύσει την «απάντηση των εργαζομένων της εταιρίας», οι οποίοι «κατήγγελλαν» οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης του αφεντικού τους και των ιδίων, φοβούμενοι μάλιστα… και για τη ζωή τους ακόμη. Ύστερα από όλα αυτά, ο ίδιος ο εκδότης ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση, εμπλέκοντας συγκεκριμένες συνδικαλιστικές κινήσεις στο χώρο του Τύπου…
Ενάμιση χρόνο μετά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) καλείται στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής για να καταθέσει ό,τι γνωρίζει, ώστε η υπόθεση να πάρει το δρόμο της: να αποδοθούν κατηγορίες, να γίνουν δίκες, και να προστεθεί ένα ακόμη επεισόδιο στο νέο σίριαλ της βιομηχανίας μηνύσεων εναντίον όσων αγωνίζονται υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των εργαζομένων. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στον Δρόμο συνδικαλιστές από το χώρο του Τύπου, «πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική έκφραση και δράση. Σε μια εποχή που η εργοδοσία επιχειρεί την “τελική έφοδο” ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με μαζικές εκκαθαρίσεις (βλ. απολύσεις), μειώσεις μισθών, μετατροπή των εργασιακών σχέσεων κ.λπ., είναι φανερό ότι δεν μπορεί να ανεχτεί μέσα στα πόδια της αγωνιζόμενους συνδικαλιστές που αποκαλύπτουν τις αυθαιρεσίες της, καταγγέλλουν το ολοκαύτωμα που γίνεται απέναντι στους εργαζόμενους και καλούν σε αντίσταση».
Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση, φαίνεται όμως σίγουρο πως το επόμενο διάστημα και όσο η κατάσταση χειροτερεύει για το λαό, θα γίνουμε μάρτυρες πολλών ακόμη παρόμοιων περιστατικών, που στόχο θα έχουν τη δραματική συρρίκνωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και την τρομοκράτηση των εργαζομένων. Είναι από αυτή την άποψη χαρακτηριστική η χθεσινή ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΠΗΤ, που ομόφωνα καταδικάζει αυτή την πρακτική των μηνύσεων που έχουν σκοπό «κάθε απόπειρα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων να θεωρείται εκβιασμός και συκοφαντική δυσφήμιση». Η ΕΣΠΗΤ «θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλάι των εργαζόμενων συντακτών. Θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για την αξιοπρέπεια στους χώρους δουλειάς. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να μη μετακυλίσει η εργοδοσία την κρίση στην πλάτη των εργαζομένων στα ΜΜΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ντ.Π.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!