Η πορεία της μέσα και έξω από τα γήπεδα παρουσιάστηκε στη μεγάλη εκδήλωση που έγινε, με μαζική συμμετοχή, στον Δήμο Νέας Ιωνίας

Είναι από τα γεγονότα που τα έχει ανάγκη ο ελληνικός αθλητισμός. Εκδηλώσεις, δηλαδή, με μεγάλη συμμετοχή, αλλά και με ουσία, όπως άλλωστε, είχαμε προαναγγείλει από την περασμένη εβδομάδα. Έτσι ώστε μέσα από την ενημέρωση και τη μαζική συμμετοχή να ξημερώσει μια άλλη μέρα για το ποδόσφαιρο, για τον αθλητισμό. Ήρθε η ώρα να μπει ένα φρένο στην παθητικότητα που είχε ως συνέπεια τη χρεοκοπία του χώρου σε όλα τα επίπεδα.  Και μόνο το θέμα ήταν ελκυστικό: «Μπαρτσελόνα, η πορεία της μέσα και έξω από τα γήπεδα». Ένα παγκόσμιο σύμβολο, όπως η Μπαρτσελόνα, αποτελεί πόλο έλξης, ειδικά όταν πρόκειται να αναλυθεί το μοντέλο λειτουργίας της. Κι όλα αυτά με τον Δήμο Νέας Ιωνίας να φιλοξενεί στο συνεδριακό κέντρο εκατοντάδες φίλους του ποδοσφαίρου, παράγοντες των τοπικών συλλόγων, βετεράνους ποδοσφαιριστές, προπονητές, παίκτες των ακαδημιών των ομάδων της περιοχής κ.λπ.
Η περασμένη Δευτέρα, λοιπόν, ήταν γιορτινή για τη Νέα Ιωνία και ο κόσμος αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία. Η λειτουργία, άλλωστε, της Μπαρτσελόνα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για σωματεία στην Ελλάδα. Για έναν άλλον αθλητισμό. Σε μια βάση πιο ανθρώπινη, πιο κοινωνική.
Αυτό, μάλιστα, επεσήμανε και ο οικοδεσπότης δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης που τόνισε την ανάγκη για μια διαφορετική πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου, για την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου των ποδοσφαιρικών συλλόγων στα πρότυπα της Μπαρτσελόνα, ενώ επισήμανε τη θέληση του Δήμου να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.
Οι κεντρικοί ομιλητές Νίκος Μάλλιαρης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και μέλος του FC Barcelona) και Γιάννης Τζούστας (δημοσιογράφος, μέλος του Συνδέσμου Φίλων Μπαρτσελόνα Αθήνας) παρουσίασαν και ανέλυσαν τόσο τις δημοκρατικές αρχές συγκρότησης της Μπαρτσελόνα, την ιστορική διαδρομή της ως συμβόλου αντίστασης των Καταλανών κατά της δικτατορίας του Φράνκο, το ρόλο της τόσο στην Καταλονία, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο για την υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων.
Έγινε, μάλιστα, αναφορά στο χαρακτήρα της περίφημης Ακαδημίας της Μπαρτσελόνα, της Μασία, ως μέσο εκπαίδευσης νεαρών παιδιών αλλά και ανάδειξης των κορυφαίων ποδοσφαιριστών του πλανήτη (οι Μέσι, Τσάβι, Ινιέστα, Πουγιόλ, Πικέ, Μπούσκετς κ.ά.).
Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε κατανοητό σε όλους το ζητούμενο. Που δεν είναι άλλο από το να μπολιαστεί η σκέψη των ανθρώπων του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού από το παράδειγμα της Μπαρτσελόνα. Μόνο μέσα από τέτοιες διαδρομές θα έρθει η πολυπόθητη εξυγίανση, αλλά και η αναβάθμιση όλου του οικοδομήματος.  Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Νέας Ιωνίας Αττικής με συνδιοργανωτές τον ΟΠΑΝ, τον Α.Ο. Νέας Ιωνίας, την Α.Ε. Ελευθερούπολης, τον ΠΑΟ Αλσούπολης, τον Σύλλογο Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών, τον ΑΓΣ Ανατολή και τον Σύνδεσμο Φίλων Μπαρτσελόνα Αθήνας προβλήθηκαν ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Μπαρτσελόνα και για την Ακαδημία της, τη Μασία.
Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, και παλιές δόξες του ποδοσφαίρου, όπως οι Βαγγέλης Πανάκης, Παναγιώτης Παναγιωτίδης και Γιώργος Ουσταμπασίδης (αρχηγός της μεγάλης ομάδας του Ίκαρου).
Η συμμετοχή του κόσμου, όπως ήδη αναφέραμε, ήταν πολύ μεγάλη. Κι αυτό δείχνει ότι υπάρχει δίψα για το καινούργιο, γι’ αυτό που θα μπορέσει να ξαναδώσει πνοή στα γήπεδα και στους αγωνιστικούς χώρους. Αρχής γενομένης από το κύτταρο του αθλητισμού, που είναι το σωματείο!
Με πρότυπα τα υγιή μοντέλα, πάντα κοινωνικά προσανατολισμένα, όπως αυτό της Μπαρτσελόνα κι άλλων μεγάλων συλλόγων…

Β.Γ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!