Μαζί με τον πρόεδρο Μόρσι και ενάντια στον αιγυπτιακό λαό – Μια προσωπική μαρτυρία από τις σφοδρές συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών. Του Γουαέλ Εσκαντάρ

Οι πρόσφατες συγκρούσεις στο Προεδρικό Μέγαρο Ιτιχαντίγια, δεν αφήνουν περιθώρια σύγχυσης. Μια ημέρα πριν τα γεγονότα, ο λαός κατέβηκε στους δρόμους των μεγαλύτερων Αιγυπτιακών πόλεων για να αποδοκιμάσει τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κυβερνά τη χώρα. Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, όλα άλλαξαν. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα αντέδρασε καλώντας οπαδούς του Μοχάμεντ Μόρσι να κατευθυνθούν προς το Μέγαρο, όπου λάμβανε χώρα καθιστική διαμαρτυρία και κατασκήνωση ενάντια στον Πρόεδρο. Οι οπαδοί του προέδρου έδιωξαν τους διαδηλωτές και κατέστρεψαν τις σκηνές τους. Λίγο μετά το απόγευμα, όλοι οι διαδηλωτές είχαν εκδιωχθεί και αντικατασταθεί από οπαδούς του Μόρσι.

Η αρχή της σύγκρουσης
Αντιδρώντας, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν πίσω, προς την περιοχή του Προεδρικού Μεγάρου, προκειμένου να ξαναστήσουν τις σκηνές τους. Συγκεντρώθηκαν αρχικά σε μικρές ομάδες, στην γωνία των δρόμων αλ-Καλίφα αλ-Μαμούν και Ελ-Μεγκανί. Στον τελευταίο δρόμο, και γύρω από το προεδρικό μέγαρο, υπήρχαν υποστηρικτές του Μόρσι. Οι δύο πλευρές άρχισαν να ανταλλάσσουν συνθήματα, καθώς η μια αντίκριζε την άλλη, χωρίς να υπάρχει κανένα εμπόδιο ανάμεσά τους. Οι πρώτες συγκρούσεις ξεκίνησαν περίπου στις 7 το απόγευμα. Καθώς οι διαδηλωτές πορεύθηκαν προς τον χώρο της κατασκήνωσής τους, από τον οποίο νωρίτερα είχαν εκδιωχθεί, φώναζαν περήφανα: «Ο λαός θέλει να ρίξει το καθεστώς!». Ακριβώς τότε ξεκίνησαν οι πρώτες συγκρούσεις. Οι διαδηλωτές που προπορεύονταν, έκαναν στροφή 180 μοιρών και ξεκίνησαν να τρέχουν για μια μεγάλη απόσταση, προς τα πίσω.
Η υποχώρηση αυτή ήταν ασυνήθιστη. Σε άλλες διαμαρτυρίες οι άνθρωποι θα έτρεχαν για μερικά δευτερόλεπτα και μετά θα σταματούσαν. Το κλασικό πρόσταγμα «ιτχμπάτ» (μείνε στη θέση σου) που συχνά ακούγεται όταν οι διαδηλωτές δέχονται παρόμοιες επιθέσεις, δεν είχε αποτέλεσμα. Καθώς συνήλθα από το τρέξιμο, συνειδητοποίησα ότι οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ήταν ακόμη πολύ κοντά. Είδα έναν νεαρό διαδηλωτή να κουνά το κεφάλι του και να λέει «έχουν κυνηγετικά όπλα!». Κατάλαβα ότι οι ισχυροί κρότοι που άκουγα, ήταν πυροβολισμοί.  
Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να αντεπιτεθούν εκτοξεύοντας ό,τι έβρισκαν και κραυγάζοντας «Τζίκα» (ένας ακτιβιστής που σκοτώθηκε πρόσφατα από τις δυνάμεις ασφαλείας, κατά την διάρκεια διαδηλώσεων γύρω από το υπουργείο εσωτερικών), και για μερικά δευτερόλεπτα, πέτυχε. Όμως στη συνέχεια ακούσαμε ακόμα περισσότερους πυροβολισμούς, οι οποίοι συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα.
Οι διαδηλωτές κατέλαβαν μια διασταύρωση για λίγο, μα οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (ΜΑ) τους απώθησαν ακόμη μακρύτερα. Τότε ήταν που ακούσαμε τον ήχο αυτόματου όπλου και φύγαμε μακριά.
Οι οπαδοί της ΜΑ μας επιτίθονταν χρησιμοποιώντας πέτρες, κυνηγετικά όπλα, άσφαιρα και κανονικά πυρά, αλλά και δακρυγόνα. Η έφοδός τους χώρισε το πλήθος σε 3 κύρια μέτωπα. Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν σε όλα τα μέτωπα, με τους οπαδούς της ΜΑ να υπερτερούν αριθμητικά, δείχνοντας ισχυρή οργανωτική δομή και πολύ βαρύτερο οπλοστάσιο. Οι μολότοφ που οι διαδηλωτές προετοίμασαν για να αντιμετωπίσουν την ΜΑ, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές.   
Δεν είναι η πρώτη φορά που οπαδοί της ΜΑ συγκρούονται με διαδηλωτές. Μια τέτοια σύγκρουση συνέβη όταν μέλη της ΜΑ μπλόκαραν την πρόσβαση στο Κοινοβούλιο σε διαδηλωτές, στις 31 Ιανουαρίου 2012. Ακόμη, επιτέθηκαν σε διαδηλωτές του Λαϊκού Ρεύματος, όταν αυτοί φώναξαν συνθήματα εναντίον του Μόρσι, στις 12 Οκτωβρίου. Παρ’ όλα αυτά, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την ΜΑ να προσφεύγει στα όπλα και να επιτίθεται οργανωμένα σε πολίτες. Αυτός ο βαθμός οργάνωσης, μαζί με τη χρήση όπλων, τους καθιστά μια μορφή πολιτοφυλακής στη διάθεση του Προέδρου, κάθε φορά που απειλείται πολιτικά.

Μαζί με τις Δυνάμεις Ασφαλείας
Πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν από σκάγια. Δικηγόροι για τα ανθρώπινα δικαιώματα που μίλησαν με γιατρούς του νοσοκομείου Μανσεγιέτ Ελ-Μπακρί είπαν ότι 2 άνθρωποι πέθαναν από κανονικά πυρά.
Διασχίζοντας μια μεγάλη διαδρομή γύρω από την πλατεία Ρόξι, είδα τις Δυνάμεις Ασφαλείας να έχουν αποκόψει την πρόσβαση στη διασταύρωση. Οι υποστηρικτές της ΜΑ μάχονταν με διαδηλωτές σε έναν παράδρομο του μετώπου της Ρόξι. Οι Δυνάμεις Ασφαλείας προστάτευαν τους πρώτους.
Μετά από λίγο, οι συγκρούσεις περιορίστηκαν στον δρόμο Ελ-Μεργανί, που βρίσκεται κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο. Ένας αυτόπτης μάρτυρας που βρέθηκε στην απέναντι πλευρά μου εξήγησε ότι, καθώς οι ΑΜ υποχωρούσαν, οι Δυνάμεις Ασφαλείας σχημάτισαν ένα κορδόνι για να τους προστατέψουν από τους διαδηλωτές. Όταν πια είχαν πλήρως υποχωρήσει, οι Δυνάμεις Ασφαλείας υποχώρησαν και τοποθετήθηκαν πίσω τους. Από κει εκτοξεύονταν δακρυγόνα ενάντια στους διαδηλωτές.
Αυτή η επίδειξη δύναμης, η έλλειψη σεβασμού προς την αντιπολίτευση και τον λαό, και η ισχυρή της επιμονή να μονοπωλεί την εξουσία, είναι απόδειξη ότι η ΑΜ δεν θα ακούσει κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό της. Ολόκληρη τη νύχτα ακουγόταν ο ήχος από πραγματικά πυρά, από καραμπίνες και πυροτεχνήματα (που εκτόξευαν οι διαδηλωτές). Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί.

* Ο Γουαέλ Εσκαντάρ είναι δημοσιογράφος και μπλόγκερ
στο Κάιρο. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Τσαταλίγια

Το δωράκι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Μόρσι
«Θέλουμε απλά να παροτρύνουμε τους διαδηλωτές να εκφράσουν τις απόψεις τους ειρηνικά και να υπάρξει το περιβάλλον, αν μου επιτρέπετε, να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά. Τις επόμενες μέρες, θα είναι σημαντικό να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους ψηφίζοντας σε ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.
Όσο κουνά το δάχτυλο προς τον Μόρσι για το «περιβάλλον», εκατό φορές περισσότερη σημασία έχει το δώρο που του κάνει: «Να εκφράσουν τις απόψεις τους ψηφίζοντας». Δηλαδή, συναινεί στο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ισλαμιστών Σύνταγμα του… φίλου Μόρσι.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!