Τεράστιες οι ευθύνες δήμου και νομαρχίας για την πυρκαγιά σε επιχείρηση συγκέντρωσης ελαστικών.

Πέντε μέρες μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής, στο χώρο συγκέντρωσης ελαστικών αυτοκινήτων για ανακύκλωση της εταιρίας του Δημήτρη Καραγιαννίδη στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας η οργή και η ανησυχία των κατοίκων είναι έκδηλη.
Η φωτιά έσβησε αργά την Τετάρτη αφού φάνηκε ότι δεν υπήρχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης από την πολιτεία. Οι τοπικές αρχές (νομάρχης, δήμαρχος) της Δράμας, αποδείχτηκαν ανεπαρκείς και ανίκανες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, χωρίς εν τω μεταξύ να δοθούν έγκαιρα οδηγίες προφύλαξης του πληθυσμού από τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Χάθηκαν δυο πολύτιμες μέρες και χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι και τρόποι κατάσβεσης που δεν ενδείκνυνται για τέτοιες πυρκαγιές. Ένα μαύρο σύννεφο καπνού, μόλυνε την ατμόσφαιρα με τεράστιες ποσότητες τοξικών ουσιών, μεταλλαξιογόνες ουσίες, καρκινογόνα, όπως βενζένιο1,3, βουταδιένιο, βενζοπυρένιο, διοξίνες, φουράνια, υδροχλώριο, αρσενικό, κάδμιο, ψευδάργυρο, υδράργυρο κ.ά., οι οποίες μολύνουν τον αέρα, το έδαφος και τα ύδατα στην ευρύτερη περιοχή.
Την Δευτέρα 21/6 δεκάδες κάτοικοι του Ξηροποτάμου εισέβαλαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχίας Δράμας και διέκοψαν το Νομαρχιακό Συμβούλιο που μόλις είχε αρχίσει. Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονταν κατά των νομαρχιακών αρχών και υπηρεσιών, καταλογίζοντάς τους παραλείψεις και καθυστερήσεις τόσο στον έλεγχο της επιχείρησης που ευθύνεται για την καταστροφή, όσο και στην επέμβασή τους μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.
Την Τρίτη 22/6 δύο ελεγκτές – επιθεωρητές Περιβάλλοντος (που απέστειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος από την Αθήνα) επισκέφθηκαν το χώρο της πυρκαγιάς. Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε αργά το μεσημέρι στη Νομαρχία Δράμας, οι δύο επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος επεσήμαναν ότι η χώρα μας έχει εξαιρετικά περιορισμένη τεχνογνωσία κι εμπειρία σε τέτοιου είδους συμβάντα, αφού το μοναδικό ανάλογο περιστατικό αφορούσε τη μεγάλη πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί προ ετών στη χωματερή των Ταγαράδων Θεσσαλονίκης και η οποία κατασβήστηκε ύστερα από περίπου τρεις εβδομάδες.
Την Τετάρτη 23/6 κλιμάκιο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης υπό τον καθηγητή Κώστα Ουζούνη, με το κατάλληλο συνεργείο, προχώρησαν στις απαραίτητες μετρήσεις, που θα καθορίσουν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τις αρχές, ώστε να προστατευθεί η υγεία του πληθυσμού και η αποτροπή μόλυνσης του αέρα, του εδάφους και του υπεδάφους της περιοχής από τοξικά.
Πάντως, με απόφαση του νομάρχη Δράμας απαγορεύεται στους κτηνοτρόφους της περιοχής να βγάζουν για βόσκηση τα ζώα τους σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το σημείο της πυρκαγιάς. Επίσης, απαγορεύεται να δοθούν προς κατανάλωση γαλακτοκομικά που έχουν παραχθεί στην περιοχή από την προηγούμενη και μετά. Εν τω μεταξύ, ειδική σύμβουλος του υπουργείου Περιβάλλοντος αναμένεται τις επόμενες μέρες στη Δράμα, προκειμένου να παράσχει οδηγίες για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής.
Για τις εγκαταστάσεις της εταιρίας, οι οποίες καταλάμβαναν έκταση περίπου 50 στρεμμάτων είχαν αντιδράσει οι κάτοικοι του Ξηροποτάµου και το τοπικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν έλθει έως τώρα στο φως της δημοσιότητας, η εταιρία που συγκέντρωνε στο συγκεκριμένο χώρο τα ελαστικά προς ανακύκλωση εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργούσε με προσωρινή άδεια πυρασφάλειας με ισχύ για ένα χρόνο.
Στην πορεία των ερευνών φαίνεται πως ανακύπτουν μεγάλες ευθύνες τόσο για τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης, όσο και για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς δεν επιβλήθηκαν στην επιχείρηση έγκαιρα κυρώσεις για σοβαρές παραλείψεις της στον τομέα της πρόληψης ατυχήματος, ειδικά όταν εδώ και τρία χρόνια τόσο η Οικολογική Κίνηση Δράµας όσο και το τοπικό συμβούλιο Ξηροποτάµου, αλλά και η δηµοτική παράταξη Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράµας, είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ανδρέας Μπακιρτζής, μέλος της οικολογικής κίνησης Δράμας.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!