Θουκυδίδης μετά φραπόγαλου…
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η πάλαι ποτέ Οδός Σχολείων, νυν επονομαζόμενη Οδός Ικτίνου, έχει μετατραπεί «στο δρόμο με τις ακριβές καφετέριες».

Κολλητά με τους τοίχους των σχολείων, κάτω από τα παράθυρα, σε επαφή με τα προαύλια, λειτουργούν εδώ και χρόνια οι καφετέριες. Τα παιδιά κάνουν μάθημα σε αίθουσες με παράθυρα χωρίς μόνωση, στα παμπάλαια σχολικά συγκροτήματα -που θεμελιώθηκαν από τον παππού του σημερινού πρωθυπουργού-, ακούγοντας τους θορύβους και τη μουσική από τις καφετέριες. Παίζουν στο προαύλιο και κάποιοι, που πίνουν τον πανάκριβο καφέ τους (5 ευρώ, παρακαλώ!), ενοχλούνται από τις φωνές των παιδιών. Τα τραπεζοκαθίσματα, αν δεν υπήρχε ο μαντρότοιχος, θα έμπαιναν στο προαύλιο των σχολείων. Η πρόσβαση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης είναι αδύνατη! Ο δήμος, χρόνια, καλύπτει τους καταστηματάρχες, εισπράττοντας τεράστια ποσά από δημοτικά τέλη και ικανοποιώντας την κομματική του πελατεία. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επανειλημμένα γνωμοδοτήσει για την παράνομη λειτουργία των καταστημάτων.
Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις (όπως, βέβαια, και οι περσινές) έγιναν υπό τους ήχους των παρακείμενων φραπεδομάγαζων. Οι σύλλογοι γονέων κατόρθωσαν να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο, ώστε να απομακρυνθούν τα τραπεζοκαθίσματα τουλάχιστον από την πλευρά των σχολείων. Η απόφαση, που πάρθηκε το Νοέμβριο του 2009, ουδέποτε υλοποιήθηκε! Τα καταστήματα λειτουργούν σε γνώση του δήμου, παράνομα, αλλά με κάλυψή τύπου «ομερτά». Η δημοτική αστυνομία αγνοεί σκόπιμα πού βρίσκεται η Οδός «Τραπεζοκαθισμάτων».
Η εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων, τα συμφέροντα των καταστηματαρχών, η επιχείρηση «τραπεζάκια έξω…» και η πολιτική διαπλοκή της διοίκησης του δήμου φαίνεται ότι είναι πάνω από τα συμφέροντα των μαθητών, των κατοίκων της περιοχής και της πόλης. Της Θεσσαλονίκης, της πρωτεύουσας της ανεργίας και της φτώχειας, που την κατάντησαν φραπεδούπολη.

Γιώργος Θεοδωρόπουλος,
πρόεδρος Συλλόγου Γονέων 2ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης (που συστεγάζεται με τις καφετέριες).

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!