Νεοζηλανδός καταγγέλλει βία, απαγωγή και κλοπή από ένστολους στα Χανιά

Ακόμα μία περίπτωση αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας προστέθηκε στο ενεργητικό της παρούσας κυβέρνησης και μάλιστα για ακόμα μία φορά μέσω του διεθνούς Τύπου. Η υπόθεση ενός Νεοζηλανδού τουρίστα που, όπως καταγγέλλει, απήχθη, ξυλοκοπήθηκε και ληστεύθηκε από ένστολους στα Χανιά, έκανε το γύρο του κόσμου μέσω της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας του, της The New Zealand Herald.
Το περιστατικό συνέβη όσο ο 29χρονος Joel Stirling έκανε διακοπές στα Χανιά, ενώ το επίμαχο βράδυ ενεπλάκη σε καβγά σε μπαρ της πόλης. Όπως ο ίδιος καταγγέλλει, βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο αστυνομικούς, οι οποίοι τον έδεσαν με χειροπέδες, τον έσπρωξαν μέσα σε ένα αυτοκίνητο και του έβαλαν ένα τσουβάλι στο κεφάλι.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, οι ένστολοι τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα όπου άρχισαν να τον κλοτσούν ενώ βρισκόταν στο έδαφος, τον έδειραν και του πήραν το πορτοφόλι, το οποίο εκτός από κάποια έγγραφα περιείχε και 200 δολάρια.
Σε δήλωσή του στην εφημερίδα της πατρίδας του ο ίδιος αναφέρει πως το περιστατικό «γρήγορα εξελίχθηκε σε μία πολύ σοβαρή κατάσταση. Άρχισαν να μου ρίχνουν μπουνιές. Νομίζω ότι χτυπήθηκα στο πρόσωπο με ένα γκλομπ. Ήταν πολύ απειλητικοί. Έλεγαν συνέχεια ”Κανείς δεν θα σε σώσει, δεν θα φύγεις από εδώ ζωντανός”. Δεν μου έλεγαν γιατί με συνέλαβαν ή τι είχα κάνει».

Μπαλάκι ευθυνών
Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στην Κρήτη, όπου υπάρχει και πρόξενος της Ν. Ζηλανδίας λόγω της παραδοσιακής σχέσης των δύο λαών.
Οι Νεοζηλανδοί είχαν πολεμήσει στο πλευρό των Κρητικών στη Μάχη της Κρήτης και έκτοτε συμμετέχουν ανελλιπώς στις εκδηλώσεις μνήμης. Μάλιστα η Κρήτη αποτελεί βασικό τουριστικό προορισμό για τους κατοίκους της χώρας.  
Η Αστυνομία των Χανίων με δηλώσεις του διευθυντή της αρχικώς αρνήθηκε ακόμα και την ύπαρξη του περιστατικού. Ωστόσο, «έδειξε» προς το Λιμενικό καθώς, όπως τελικά αποδείχτηκε, ήταν λιμενικοί και όχι αστυνομικοί αυτοί που κακοποίησαν τον νεαρό άντρα. Σε ανακοίνωση του Λιμενικού τονίζεται πως όντως έγινε σύλληψη, αλλά αναφέρεται πως ο Νεοζηλανδός ήταν μεθυσμένος. Η επίσημη εκδοχή μιλά για μια απλή προσαγωγή ώστε να διαπιστωθεί η ταυτότητά του, καθώς δεν είχε πάνω του ταξιδιωτικά έγγραφα. Το Λιμενικό ισχυρίζεται πως μετά από παρέμβαση του πρόξενου και εφόσον ο 29χρονος ξεμέθυσε, τελικώς αφέθηκε ελεύθερος.

«Ποτέ ξανά στην Κρήτη»
Τελικά, όπως μαρτυρά ο ίδιος ο Νεοζηλανδός, κατάφερε να επικοινωνήσει με τους γονείς του ενώ ήταν υπό κράτηση. Εκείνοι ενημέρωσαν την Αστυνομία της νέας Ζηλανδίας ενώ το θέμα έφτασε μέχρι και την Interpol, η οποία επίσης παρενέβη ζητώντας πληροφορίες από τις ελληνικές Αρχές, ενώ αδιάψευστος μάρτυρας για την κατάσταση στην οποία αποχώρησε από το κρατητήριο ο 29χρονος είναι η φωτογραφία που τράβηξε λίγο μετά το συμβάν και την οποία δημοσιεύει μαζί με την καταγγελία η εφημερίδα της πατρίδας του.

Μάριος Διονέλλης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!