Μεθόδευση εκχώρησης δημοσίων εσόδων σε ιδιώτη

Το σχέδιο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, από την ανάληψη των καθηκόντων του το καλοκαίρι του 2011, για είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Κτηματολόγιο Α.Ε. αποφάσισε να εκτελέσει, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, η απελθούσα κυβέρνηση. Δέκα μέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, που αποτελείτο από τους υπουργούς Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου, Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, Υποδομών Μ. Βορίδη και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη εξουσιοδότησε την Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών να προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την «επιλογή χρηματοοικονομικού συμβούλου του Δημοσίου» που θα αναλάβει το έργο.
Πράγματι, η σχετική πρόσκληση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών μία μέρα πριν από την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, στις 16/5! Είναι τέτοια η βιασύνη, ώστε ορίσθηκε ως προθεσμία για την υποβολή προτάσεων διάστημα μόνο 15 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 31 Μαΐου. Και μάλιστα η σχετική ανάρτηση έγινε μόνο στα αγγλικά, προφανώς για να περάσει απαρατήρητη. Μόνο ο… σύμβουλος δεν αναφέρεται!
Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα το Σωματείο των Εργαζομένων στην εταιρία, καταγγέλλοντας «την εξωφρενική μεθόδευση της απελθούσας κυβέρνησης για ξεπούλημα του Εθνικού Κτηματολογίου και της Κτηματολόγιο Α.Ε., εν κρυπτώ, και σε ύποπτο πολιτικό χρόνο». Προφανώς οι δεσμεύσεις του κ. Παπακωνσταντίνου προς την τρόικα (ή και προς συγκεκριμένους ενδιαφερόμενους;) είναι τέτοιες που προωθούνται με τόσο διαβλητές και πανικόβλητες ενέργειες που δεν έχουν την παραμικρή νομιμοποίηση. Όμως και η ίδια η σκοπιμότητα της εισόδου ιδιώτη επενδυτή στην Κτηματολόγιο Α.Ε. δεν μπορεί να στηριχτεί από καμιά επιστημονική άποψη.

Επενδυτής με μηδενικό ρίσκο
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σωματείο «την ίδια ώρα που η πολιτική ηγεσία αναζητά ‘‘συμβούλους’’ που θα ‘‘επεξεργαστούν’’ τα δεδομένα και θα σχεδιάσουν την ‘‘επιτάχυνση του έργου’’ η Κτηματολόγιο Α.Ε. έχει ήδη καταρτίσει και δημοσιοποιήσει ολοκληρωμένο business plan, το οποίο περιλαμβάνει κοστολογημένο και χρονοπρογραμματισμένο αναλυτικό σχεδιασμό κτηματογράφησης του υπολοίπου της χώρας». Με λίγα λόγια, η ίδια η εταιρία έχει βρει τις απαραίτητες χρηματοροές για να ολοκληρώσει το έργο του Εθνικού Κτηματολογίου και ο οποιοσδήποτε ιδιώτης επενδυτής θα αναλάβει μια καθαρά κερδοσκοπική δράση με μηδενικό ρίσκο.
Το Κτηματολόγιο είναι μια υπηρεσία που ήδη έχει έσοδα, τα οποία στην πορεία ολοκλήρωσής του θα είναι αυξανόμενα. Οποιαδήποτε εγκατάσταση επενδυτή σημαίνει, δηλαδή, εκχώρηση δημοσίων εσόδων σε ιδιώτη.
Υπάρχει τέλος και η διάσταση του εθνικού ρόλου που διαδραματίζει το Εθνικό Κτηματολόγιο ως εγγυητής των συναλλαγών γης,           

  Γ.Κ.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!