Αρχική πολιτική Ξαφνικός θάνατος της ραδιοτηλεόρασης και στη Βαλένθια

Ξαφνικός θάνατος της ραδιοτηλεόρασης και στη Βαλένθια

Οικονομικά προβλήματα επικαλέστηκε η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια για την απόφασή της να κλείσει την περιφερειακή δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο της περιοχής.

Η RTVV είχε προσπαθήσει να απολύσει τους 1.000 από τους 1.700 υπαλλήλους της, αλλά το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απόλυσή τους. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, η κυβέρνηση αποφάσισε το ολικό κλείσιμο του σταθμού.
Σε ανακοίνωσή της, η περιφερειακή κυβέρνηση ισχυρίζεται πως το κόστος της διατήρησης των θέσεων εργασίας θα έφτανε τα 72 εκατομμύρια, το οποίο «δεν μπορεί να αντέξει». Επικαλείται δε και υψηλό χρέος της εταιρίας, άνω του 1 δισ.
Ανάλογες περιπέτειες γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι σε άλλα περιφερειακά κανάλια, όπως το Τelemadrid, που ίσως ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο αν το δικαστήριο απορρίψει τις 860 απολύσεις που έχει δρομολογήσει.
Από την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι της RTVV πραγματοποιούν κατάληψη στο στούντιο του Καναλιού 9, δηλώνοντας την εναντίωσή τους στο κλείσιμο του σταθμού –που, ας σημειωθεί, είναι ο μοναδικός σταθμός στην Ισπανία που εκπέμπει στη γλώσσα της Βαλένθια (διάλεκτος της Καταλανικής)– και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά μέχρι την τελευταία στιγμή. Τονίζουν δε ότι δεν ευθύνονται εκείνοι για την κακοδιαχείριση του καναλιού.
Οποιαδήποτε ομοιότητα με τα της Ελλάδος είναι βεβαίως συμπτωματική…
Σκληρή αντιπαράθεση έλαβε πάντως χώρα στο τοπικό κοινοβούλιο μεταξύ του EUPV, του κόμματος της Ενωμένης Αριστεράς της Βαλένθια και του Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει και ο πρόεδρος της Αυτόνομης Κοινότητας της Βαλένθια, Αλμπέρτο Φάμπρα. Ο εκπρόσωπος του EUPV Αμαντέου Σαντσίς πρότεινε αντί για την ραδιοτηλεόραση «να κλείσει το Λαϊκό Κόμμα που είναι υπεύθυνο για τους κακούς χειρισμούς, τη λογοκρισία, τη λεηλασία και την καταστροφή»…

Φούλη Ζαβιτσάνου

Σχόλια

Exit mobile version