Σε 137 υπολογίζονται οι νεκροί, θύματα ρατσιστικής ή ακροδεξιάς βίας από τη συνένωση των δύο Γερμανιών, το 1990, μέχρι σήμερα.

Πολλοί μέμφονται τις αρχές ότι κλείνουν τα μάτια στη βία της Δεξιάς, ενώ κυριαρχεί μια έντονη προπαγάνδα εναντίον των αριστερών και των μουσουλμάνων. ««Εδώ και χρόνια τους προειδοποιούμε», δήλωσε η Bianca Klose, διευθύντρια ενός φορέα που αντιμάχεται το δεξιό εξτρεμισμό στο Βερολίνο. «Οι ακροδεξιοί δολοφονούν ανθρώπους εδώ και πολλά χρόνια. Η εκκαθάριση ανθρώπων που δεν συμφωνούν με τις απόψεις τους είναι μέρος της ιδεολογίας τους.»

Η αντιπαράθεση στη Γερμανία άναψε με αφορμή ένα συγκλονιστικό γεγονός που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Όχι μόνο γιατί αποκαλύφθηκαν από ένα απρόσμενο γεγονός τα φρικτά ρατσιστικά εγκλήματα μιας σπείρας νεοφασιστών σε βάρος, μέχρι στιγμής, εννιά μεταναστών, αλλά και γιατί το δέκατό τους θύμα είναι μια νεαρή αστυνομικός!
Η Γερμανία δείχνει συγκλονισμένη από το γεγονός και κλονισμένη! Πώς είναι δυνατόν οι πανίσχυρες υπηρεσίες ασφαλείας που δίνουν την εντύπωση ότι εποπτεύουν τα πάντα, να έπεσαν τόσο έξω στην αξιολόγηση μιας σειράς φόνων που θεωρήθηκαν του κοινού ποινικού δικαίου, ασύνδετες μεταξύ τους; Αστυνομία, μυστικές υπηρεσίες, ακόμα και το πανίσχυρο Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος, πώς έχασαν τη μπάλα;
Επί 13 χρόνια, μια συμμορία που αυτοαποκαλείται Εθνική Σοσιαλιστική Αντίσταση (NSU), έβαζε βόμβες με δεκάδες τραυματίες, λήστεψε 14 τράπεζες και δολοφόνησε 10 ανθρώπους, από το 2000 έως το 2007, εκτελώντας τους εν ψυχρώ με σφαίρες στο κεφάλι!
Η δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης αποκαλύφθηκε όταν δύο από τα μέλη της αυτοκτόνησαν αφού έβαλαν φωτιά στο τροχόσπιτο που οδηγούσαν, μετά από τη ληστεία μιας τράπεζας. Λίγες ώρες αργότερα, μια φωτιά στο σπίτι που έμεναν οι δύο αυτόχειρες δολοφόνοι, με δράστη μια γυναίκα που συνελήφθη, έφερε στο φως τρομακτικά ντοκουμέντα για τη δράση της συμμορίας. Βρέθηκαν όπλα που είχαν χρησιμοποιηθεί στους φόνους και ένα DVD στο οποίο περιγράφονται ορισμένα από τα ειδεχθή εγκλήματα που διέπραξαν οι Uwe Boehnhardt, Uwe Mundlos και Beate Zschaepe. Τώρα, οι αρχές αναζητούν και άλλα μέλη της συμμορίας.
Το ρεπορτάζ του Kevin Cote από το Βερολίνο είναι ανατριχιαστικό, για μία κοινωνία που προσπαθεί τόσα χρόνια ανεπιτυχώς να ξεπεράσει οριστικά το ναζιστικό παρελθόν της που αιματοκύλισε την ανθρωπότητα.
Αναμφίβολα, οι Γερμανοί προσπάθησαν πολύ να ξεπεράσουν το φασισμό, αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Και η απόδοση της φασιστικής αναζωπύρωσης εξ ολοκλήρου στους Ανατολικογερμανούς νέους που μεγαλώνουν στη φτώχεια και στο περιθώριο της γερμανικής ευημερίας, δεν επαρκεί για να ερμηνεύσει ένα φαινόμενο που υποβόσκει σε πολύ μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι το βιβλίο του Thilo Sarrazin που ξεχειλίζει από αυθεντικό ρατσισμό, θεωρώντας τους Τούρκους και τους Κούρδους «διανοητικά ελαττωματικούς» και τους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή «γενετικά μειονεκτούντες», είναι το πρώτο σε πωλήσεις βιβλίο από το 1945 μέχρι σήμερα! Το Σεπτέμβριο του 2010, το 62% των ερωτηθέντων Γερμανών, σε ένα εθνικό γκάλοπ, δήλωσαν ότι οι απόψεις του Sarrazin, που ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, είναι βάσιμες. Γεγονός που, κατά τον Βρετανό δημοσιογράφο Gary Younge, δείχνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θεωρεί το φασισμό θεμιτό.
Ο αριθμός των 137 δολοφονημένων από ρατσιστές νεοναζί είναι σχεδόν διπλάσιος από τους 77 δολοφονημένους φέτος από τον νεοφασίστα Νορβηγό Anders Behring Breivik και σίγουρα διαπράχτηκαν από πολύ περισσότερους ακροδεξιούς εγκληματίες. Φόνοι που δεν εξαντλούν τη βία που ασκείται με διάφορες μορφές και σε διάφορα επίπεδα στην πολιτισμένη Ευρώπη από εθνικιστές, ρατσιστές, νεοναζί, συχνά με την ανοχή ή και την ενθάρρυνση της κοινωνίας.
Πρόσφατα, στη Γαλλία, εκδιώξανε βίαια από τη χώρα χιλιάδες Ευρωπαίους πολίτες επειδή είναι τσιγγάνοι, ενώ στην Ιταλία, πέρα από τις εκδιώξεις και τους μαζικούς ξυλοδαρμούς, οι αρχές φακέλωσαν όλους τους τσιγγάνους στο σύνολό τους παίρνοντας δακτυλικά αποτυπώματα ακόμα και από τα παιδιά και τα νεογέννητα κατά παράβαση της συνταγματικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων όλων των πολιτών κατά των διακρίσεων ανεξαρτήτως φύλου και φυλής.
Και βέβαια, με την έξαρση της κομμουνιστοφοβίας και την ανοχή στον εκφασισμό, ήταν από χλιαρές έως ανύπαρκτες οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων δημοκρατών στην υπουργοποίηση της ελληνικής ακροΔεξιάς, που στάζει από νεοφασισμό, ρατσισμό και αντισημιτισμό!
Είναι φανερό ότι καθώς η Ευρώπη καταρρέει από τις ανισότητες και την καταλήστευση των εθνικών οικονομιών από τις αφανείς ολιγαρχίες, οι μηχανισμοί χειραγώγησης των κοινωνιών, χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ και τις δυνάμεις καταστολής, μεταθέτουν την ευθύνη για τη φτώχεια και όλα τα δεινά στους πιο αδύνατους, τους πιο διαφορετικούς και τους πιο ανυπεράσπιστους, καλλιεργώντας τις πιο αρνητικές πλευρές της Ευρώπης που για μερικές δεκαετίες κρύβονταν πίσω από τη συσσώρευση πλούτου και την ψευδαίσθηση εδραίωσης ενός ανώτερου πολιτισμού, ειρηνικού, δημοκρατικού και αντιρατσιστικού.

Στέλιος Ελληνιάδης
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!