Σε συνέντευξή του, την Τετάρτη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο γγ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην «ανοχή» που επιδείχτηκε από τις κυβερνήσεις και άλλα κόμματα απέναντι στο «αυθόρμητο δήθεν κίνημα» των πλατειών και των κινητοποιήσεων της μνημονιακής περιόδου.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφερόμενος σε κάποια χαρακτηριστικά του (τον «ακομμάτιστο» χαρακτήρα του, τις μούντζες στη Βουλή κ.λπ.) είπε ότι αυτή η ανοχή ήταν που δημιούργησε «σε τέτοια λαϊκίστικα, δημαγωγικά ακροδεξιά, ναζιστικά κόμματα το υπέδαφος ώστε να δηλητηριάσουν συνειδήσεις…».
Οι θεωρίες ότι το κίνημα των πλατειών ευθύνεται για την άνοδο της Χρυσής Αυγής αναπαράγονται τακτικά από διάφορες πλευρές. Μνημονιακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΔΗΜΑΡ, συστημικά ΜΜΕ και καθεστωτικοί διανοούμενοι έχουν εντρυφήσει τα τελευταία χρόνια στις θεωρίες αυτές.
Η καταδίκη του πολιτικού συστήματος, η ανατροπή των μνημονίων, η πραγματική Δημοκρατία και η Ανεξαρτησία είναι στόχοι που ανέδειξε το ίδιο το μαζικό κίνημα, σε πείσμα αντιλήψεων μέσα στην Αριστερά που υποτιμούσαν τα κορυφαία αυτά ζητήματα. Ο Δ. Κουτσούμπας επιμένει ότι η αγανάκτηση έπρεπε να έχει «σωστό περιεχόμενο αγώνα» και «σωστά αιτήματα και στόχους πάλης».
Όπως έχει αναφερθεί ξανά, το κίνημα των πλατειών συντάραξε το πολιτικό σύστημα και μείωσε την επιρροή των κομμάτων που υπηρέτησαν τα μνημόνια με χαρακτηριστικότερη τη συντριβή του ΠΑΣΟΚ. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η Χ.Α. δεν συμμετείχε σε αυτές τις κινητοποιήσεις, τις κατήγγειλε μάλιστα και αυτή τότε σαν αποπροσανατολιστικές, ελεγχόμενες από ξένα κέντρα, από τον Τζωρτζ Σόρος κ.λπ. Όπως, επίσης, είναι γνωστό ότι τον εκλογικό ανήφορο τον πήρε πολλούς μήνες μετά και για λόγους που, προφανώς, βαραίνουν το ίδιο το πολιτικό σύστημα και όχι τις λαϊκές αντιδράσεις που αυτό ξεσήκωσε.
Δεν είναι, λοιπόν, η πρώτη φορά που συκοφαντείται το μαζικό κίνημα. Και από το χώρο του ΚΚΕ έχουν ξαναγίνει παρόμοιες αναφορές. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα ξεφεύγουν ακόμα περισσότερο. Καταδικάζεται όχι απλά το «αυθόρμητο δήθεν κίνημα» αλλά η κυβέρνηση που το ανέχτηκε! Ίσως αν η κυβέρνηση το περιόριζε έγκαιρα, να μην έβρισκαν «το υπέδαφος» για να αναπτυχθούν οι νεοναζί… Είναι γνωστή η λογική «καταδικάζω ό,τι δεν ελέγχω», αλλά λίγη προσοχή παραπάνω δεν θα έβλαπτε όταν κάποιος αναφέρεται στο μαζικό κίνημα και την κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Τ.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!