Αρχική κοινωνία Νοσοκομεία Α.Ε. κι όποιος αντέξει

Νοσοκομεία Α.Ε. κι όποιος αντέξει

Ιδιώτες θα αποφασίζουν πόσα λεφτά θα πάρει κάθε νοσοκομείο

Ψηφίστηκε από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ η ΕΣΑΝ Α.Ε.

του Μάριου Διονέλλη

 

Σε ιδιωτικού τύπου ανώνυμη εταιρία εκχωρείται και με το νόμο πλέον, η οικονομική διαχείριση των νοσοκομείων της χώρας. Η δημιουργία της Εταιρίας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ Α.Ε.) εγκρίθηκε την Πέμπτη, στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής με τις… πρόθυμες ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Η νέα εταιρία καθιστά πλέον επιχειρήσεις τα δημόσια νοσοκομεία και με βάση τα έσοδά τους θα κατανέμει και τους πόρους της Δημόσιας Υγείας. «Αιτία πολέμου» αποτελεί η μετοχική σύνθεση της ΕΣΑΝ Α.Ε. καθώς μόνο το 51% των μετοχών της θα ανήκει στο δημόσιο ενώ έως 29% θα μπορεί να πάρει ο ευρύτερος δημόσιος τομέας αλλά ακόμη και ιατρικοί σύλλογοι, ενώ το υπόλοιπο 20% μπορεί να δοθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι και θα καθορίζουν πώς θα κοστολογούνται οι υπηρεσίες στα νοσοκομεία. Ο  Μ. Βορίδης έχει αφήσει να εννοηθεί πως είναι πιθανό να κλείσουν τα μικρά νοσοκομεία, επειδή δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό και να λάβουν το μέρος που τους αναλογεί από την κρατική χρηματοδότηση.

Κατά τη διαβούλευση για τον σχετικό νόμο δεν εισακούστηκαν ούτε οι κοινωνικοί φορείς, ιατρικοί σύλλογοι και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, που ζήτησαν τουλάχιστον να μην επιτραπεί η είσοδος ιδιωτών στο διαχειριστικό σχήμα της εταιρίας. Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε απλό «κοστολογικό εργαλείο» την ΕΣΑΝ Α.Ε. τονίζοντας πως «διαμορφώνεται ένα κοστολογικό σύστημα, το οποίο αφορά τις νοσοκομειακές δαπάνες, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα, με τη δημιουργία 900 διαγνωστικών ομάδων, προκειμένου να υπάρξει ένας προσδιορισμός αυτού του κόστους». Επίσης, ο υπουργός διέψευσε πως η κοστολόγηση δεν επηρεάζει τη νοσηλεία, αφού το μόνο που θα κάνει η εταιρία είναι να την κοστολογεί. Ωστόσο, παρακάτω στην ομιλία του αλλά και σε προηγηθείσες συνεντεύξεις του ο ίδιος είχε τονίσει πως «δημιουργείται μια ακριβής διαδικασία, η οποία μπορεί με τεχνοκρατικό τρόπο να φέρει τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να καθορίσουν με τον ακριβέστερο δυνατό τρόπο το κόστος».

Ωστόσο, για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην «κοστολόγηση των υπηρεσιών» είχε μιλήσει ήδη από τη διαδικασία της διαβούλευσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας  Δημήτρης Βρανάβας, τονίζοντας πως η Υγεία «θα μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων μεγάλων συμφερόντων» και ζήτησε «η ιατρική αμοιβή να είναι ανεξάρτητη, να ορίζεται με κοινωνικά κριτήρια και να μην εξαρτάται από την “παραγωγή” ιατρικών περιστατικών, γιατί θα οδηγηθούμε σε μία χώρα 11 εκατ. αρρώστων».

 

Παραβίαση ιατρικού απορρήτου

Μια άλλη πτυχή του σχετικού νόμου ανέδειξε η Επιτροπή Αγώνα Ασθενών Χρονίων Παθήσεων, μιλώντας για ωμή παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των ασθενών, καθώς οι ιατρικοί τους φάκελοι θα είναι πλέον διαθέσιμοι σε μία Ανώνυμη Εταιρία, μέλη της οποίας θα είναι και οι Ενώσεις ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτικών ασφαλιστικών φορέων. Η επιτροπή ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, τονίζοντας πως ο ιατρικός και διοικητικός φάκελος του κάθε ασθενή, με βάση το ιατρικό απόρρητο δεν μπορεί να παραβιάζεται και να γίνεται αντικείμενο στατιστικής επεξεργασίας από μετόχους μιας ανώνυμης εταιρίας.

Επίσης, τονίζεται πως ο φάκελος του κάθε ασθενή αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο του ιστορικού του ασθενή και εργαλείο της σχέσης του με τους ιατρούς και όχι περιουσία κανενός.

Καμία από τις ενστάσεις και τις διαμαρτυρίες δεν στάθηκε ικανή να ευαισθητοποιήσει τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και τελικά το νομοσχέδιο, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, και μάλιστα όχι από την πλήρη σύνθεση της Βουλής αλλά από το Θερινό Τμήμα.

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποίησαν τρίωρες στάσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ελλάδα και διαδήλωση έξω από τη Βουλή, ενώ επιφυλάσσονται για δυναμικότερες κινητοποιήσεις με την έναρξη λειτουργίας της ιδιωτικής επιχείρησης που θα καθορίζει στο εξής το μέλλον των ασθενών στην Ελλάδα.

 

 

Σχόλια

Exit mobile version