Είναι χειρότεροι και από τον Παπαδόπουλο (τον Αλέκο…)

Με «δούρειο ίππο» του νομοσχεδίου -με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αναβάθμιση του ΕΣΥ»- την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ε.Ε.-ΔΝΤ προχωράει στο πρώτο βήμα για την απόσυρση του κράτους από την χρηματοδότηση του ΕΣΥ και την μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες.
Το κλειδί για την μετάβαση είναι το ζήτημα των πόρων του συστήματος υγείας.
Οι δραματικές περικοπές του προϋπολογισμού, για τα επόμενα τρία χρόνια, η υπαγωγή των όποιων δομών πρόνοιας και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους δήμους με τον διαβόητο«Καλλικράτη», η ισοπέδωση «προς τα κάτω» των παροχών του κλάδου υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων με την υπαγωγή τους στο υπουργείο Υυγείας, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που θα επιχειρηθεί να καλυφθεί από τις απευθείας πληρωμές των ασθενών.
Η ολοήμερη λειτουργία δεν είναι, απλώς, μια επέκταση των απογευματινών (ιδιωτικών) ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία: Οι πόροι που θα προέρχονται, κυρίως, από τις απευθείας πληρωμές των ασθενών και οι πόροι που θα καταβάλλονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογα με τις συμβάσεις που θα συνάπτουν με το νοσοκομείο Α.Ε., θα είναι το καθοριστικό κριτήριο για τη βιωσιμότητα του κάθε νοσοκομείου.
Το κράτος θα χρηματοδοτεί, πλέον, ένα σύστημα υποτυπωδών δομών αγροτικών ιατρείων, κέντρων υγείας και μικρών υποβαθμισμένων νοσοκομείων για τις… Πρώτες Βοήθειες και το φιλέτο των νοσοκομείων των αστικών κέντρων θα λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς. Είναι το διαβόητο δίχτυ ασφαλείας της νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και η λεγόμενη βασική ή ελάχιστη δέσμη υπηρεσιών (όπως επανειλημμένα έχει διατυπωθεί ο όρος σε ευρωπαϊκά και ελληνικά κείμενα-ντιρεκτίβες) και περιλαμβάνει την ελάχιστη φροντίδα υγείας που πρέπει να απολαμβάνει κάποιος-α έτσι ώστε να μην πεθαίνει αβοήθητος στο δρόμο, σε πλήρη αντιστοιχία με τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ.
Τι θα γίνει, όμως, με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ; Η περιστολή των δαπανών για τα επόμενα τρία χρόνια σημαίνει ότι πέραν των 3.013 ατόμων που προσελήφθηκαν με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ τον Δεκέμβριο του 2009 -και ακόμα τους περιμένουμε- δεν θα γίνει ούτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού! Η ίδια η υπουργός μιλάει για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, δηλαδή γιατρούς και νοσηλεύτριες με μπλοκάκι! Οι μόνιμοι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν, «εθελοντικά», να στελεχώσουν τις ολοήμερες λειτουργίες όχι απλά για να συμπληρώσουν τους πετσοκομμένους μισθούς, αλλά για να μπορούν να πληρώνονται τις υποχρεωτικές υπερωρίες και εφημερίες που επιτελούν καθώς στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι πόροι για τις υπερωριακές αμοιβές θα προέρχονται από την ίδια την ολοήμερη λειτουργία! Οι δαπάνες για τις εφημερίες των γιατρών μετατρέπονται σε επίδομα, με αποτέλεσμα, πέρα από την πίεση, να στελεχώσουν την ολοήμερη λειτουργία -ανοίγει ο δρόμος για κυκλικό ωράριο-, να βρίσκονται στο έλεος του κάθε διευθυντή κλινικής και της διοίκησης που θα καταρτίζουν πλέον αυθαίρετα προγράμματα εφημεριών χωρίς τον πονοκέφαλο της δαπάνης και θα υποχρεώνουν τους γιατρούς να εφημερεύουν όποτε γουστάρουν οι διοικούντες!
Οι ιθύνοντες της κυβέρνησης και του υπουργείου επιδιώκουν, επιπλέον, να χτυπήσουν την συνδικαλιστική αντίσταση. Πώς; Με την αφόρητη εντατικοποίηση του μόνιμου προσωπικού, την αύξηση της αναλογίας των ελαστικά εργαζόμενων σε βάρος του αριθμού των μόνιμων και την αφαίρεση του «όπλου» της επίσχεσης εργασίας από το πιο μάχιμο τμήμα τους ειδικευόμενους γιατρούς με την σταθερή καταβολή του επιδόματος εφημέρευσης…
Η κυβέρνηση πρέπει να περάσει ένα καυτό καλοκαίρι, με αγώνες που πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο το οποίο είναι απαραίτητο για την ανατροπή αυτού του νόμου-έκτρωμα, για να απαιτήσουμε δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, από την άμεση φορολογία των πλούσιων, των επιχειρήσεων, των τραπεζών. Για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Ήδη η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) απέρριψε, ως απαράδεκτο, το σχέδιο νόμου και καλεί τις γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους ενώσεων να υπερψηφίσουν την πρότασή της για απεργία διαρκείας την κατάθεσή του στη Βουλή.
Καλεί, επίσης, όλες τις ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία -δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- σε συντονισμό δράσεων, για να μην περάσει η τελειωτική υπονόμευση του ΕΣΥ, αλλά και να απαιτηθεί στο αντίποδα η χρηματοδότηση ενός πλήρους, καθολικού και αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας.

Θοδωρής Ζδούκος,
μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ.
Αντώνης Καραβάς,
από την πενταμελή της ΕΙΝΑΠ στον Ερυθρό,

μέλη της Θεματικής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!