Διαμαρτυρία των Κοινωνικών Ιατρείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ανοιχτά νοσοκομεία χωρίς αποκλεισμούς για τους άπορους και ανασφάλιστους διεκδικούν με συνέπεια ασθενείς και εθελοντές των Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων. Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η κεντρική συγκέντρωση έγινε στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα με τη συμμετοχή εθελοντών ιατρών και νοσηλευτών και ασθενών από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Αθήνας και το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Κινήματος Δεν Πληρώνω. Με πανό και συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Θέλουμε άμεσα να προστατευθεί το δικαίωμα όλων στην υγεία. Πρέπει να σταματήσουν οι περικοπές στην Υγεία οι οποίες στοιχίζουν, κυριολεκτικά, ανθρώπινες ζωές. Παλεύουμε για να γίνουν ορατοί στο δημόσιο σύστημα υγείας όλοι οι έως σήμερα, αόρατοι, οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι μετανάστες, οι άποροι, οι οικονομικά αδύναμοι», επισήμανε σε ομιλία της προς τους συγκεντρωμένους η εργαζόμενη στο «Αλεξάνδρα» και εθελόντρια σε κοινωνικό ιατρείο, ιατρός, Χαρά Ματσούκα. Σημειώνεται ότι στις συνεντεύξεις Τύπου που είχαν προηγηθεί των συγκεντρώσεων, είχαν κατατεθεί εμπειρικά στοιχεία που αποδείκνυαν ότι δεκάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι καταφεύγουν στα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, με τα ποσοστά των Ελλήνων να αυξάνονται ραγδαία, μέσα στο 2013, ενώ σταθερά υψηλή είναι η προσέλευση των μεταναστών. Μέσα στην τελευταία διετία στα κοινωνικά ιατρεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, έχουν προσέλθει πάνω από 30.000 ασθενείς και χρόνια πάσχοντες, με το ποσοστό των παντελώς αποκλεισμένων και ανασφάλιστων να καταγράφεται στο 98%, ενώ οι Έλληνες ασθενείς είναι πάνω από 70% και οι μετανάστες ασθενείς καταγράφονται στο 30%, με το πρώτο ποσοστό να αυξάνεται συνεχώς.
Το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα επελέγη, συν τοις άλλοις, προκειμένου να διαδηλωθεί το δικαίωμα των γυναικών σε ελεύθερο, χωρίς χρεώσεις και πρόσθετα εμπόδια, τοκετό. Σε φυλλάδιο που μοιράστηκε, τονιζόταν ότι «στα μαιευτήρια και τα νοσοκομεία, οι άνεργες και οι ανασφάλιστες γυναίκες δεν μπορούν να γεννήσουν δωρεάν, ενώ όταν δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τον τοκετό, τις κυνηγάει η Εφορία και απειλούνται με κατάσχεση των υπαρχόντων τους». Υπενθυμίζεται ότι δεν έχει αποσυρθεί η απαράδεκτη, απάνθρωπη και αντισυνταγματική διάταξη που προβλέπει διπλάσια, δυσβάστακτα νοσήλια «για τους μη Έλληνες πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών».

Συνάντηση με τις Διοικήσεις
Στο «Αλεξάνδρα» και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις αντιπροσωπειών των Κοινωνικών Ιατρείων με τις Διοικήσεις των νοσοκομείων.
Στη συνάντηση στο «Αλεξάνδρα» η Διοίκηση ισχυρίστηκε ότι εξατομικευμένα και ανά περίπτωση, το νοσοκομείο αναλαμβάνει την περίθαλψη ανασφάλιστων και άπορων ασθενών και εμφανίστηκε θετική σε μια συνεργασία με τα Κοινωνικά Ιατρεία, στο πρότυπο αυτών που έχουν συναφθεί με τα Νοσοκομεία Σισμανόγλειο και Ελπίς. Από την πλευρά της η Διοίκηση του Γενικού Κρατικού Νίκαιας επικαλέστηκε άτυπη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία καλύπτονται από το νοσοκομείο, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και ζήτησε την κατάθεση σχετικού υπομνήματος από τα Κοινωνικά Ιατρεία, προκειμένου να επεκταθούν οι αποφάσεις δωρεάν περίθαλψης και σε άλλες κατηγορίες εκτός υγειονομικού συστήματος ασθενών και χρονίως πασχόντων.
Στη συγκέντρωση στο «Αλεξάνδρα» παρέστησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ανδρέας Ξανθός, Κώστας Ζαχαριάς και Νίκος Μιχαλάκης, καθώς και η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» και δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα, Ελένη Πορτάλιου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!