Με συγκέντρωση και διαδήλωση υποδέχτηκαν στο Όσλο την απονομή του Βραβείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

Αντιδράσεις προκάλεσε στη Νορβηγία η απόφαση να απονεμηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Η απονομή έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Όσλο και κινητοποίησε μια πλειάδα οργανώσεων που συγκρότησαν την Πρωτοβουλία για το Νόμπελ Ειρήνης στην Ε.Ε. Ήταν μια καμπάνια περίπου 50 οργανώσεων και κομμάτων την οποία υποστήριξαν κάτοχοι του Νόμπελ Ειρήνης: Ο Ντέσμοντ Τούτου από τη Νότια Αφρική, η Μαρίντ Μαγκουάιρ από τη Βόρεια Ιρλανδία και ο Αντόλφο Εσκουιβέλ από την Αργεντινή. Το κείμενο της Πρωτοβουλίας, το οποίο συνυπέγραψε και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, επικεντρώνεται στην αντίθεση προς την απόφαση να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση του πολέμου.

«Ανοίγει την όρεξη»
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν η Πρωτοβουλία, η ATTAC Νορβηγίας, η Πρωτοβουλία κατά της Ε.Ε. και το Συμβούλιο Ειρήνης Νορβηγίας, αναφέρθηκαν στην προώθηση του εμπορίου όπλων από κράτη-μέλη της Ε.Ε., με τη θεσμική ενθάρρυνση της Ε.Ε. και τις πολιτικές που κάθε άλλο παρά προωθούν την ειρήνη. Πόλεμος είναι επίσης το άνισο εμπόριο με τις αναπτυσσόμενες χώρες και η πολιτική μετανάστευσης, όπως τονίστηκε από την Πρωτοβουλία. Η παρουσία Μέσων Ενημέρωσης στη συνέντευξη Τύπου ήταν έντονη. Πολλοί δημοσιογράφοι είχαν έρθει να καλύψουν την απονομή την επόμενη μέρα, οπότε επισκέφτηκαν και το… αντίπαλο στρατόπεδο. Έτσι, δίπλα στην Άμι Γκόντμαν, τη μάχιμη δημοσιογράφο και παρουσιάστρια του Democracy Now βρέθηκαν οι πιο εχθρικοί στην Πρωτοβουλία δημοσιογράφοι της Wall Street journal, της La Stampa και της New York Times που μάλλον δεν είχαν αντιληφθεί πως η κριτική στην Ε.Ε. είναι το κυρίαρχο ρεύμα στη Νορβηγία. Η συνέντευξη Τύπου «έκλεισε» με την ερώτηση μιας Γερμανίδας δημοσιογράφου: «Είναι απλώς ένα βραβείο – τι συνέπειες πιστεύετε ότι θα έχει;». Οι διοργανωτές ήταν σαφείς: «Το βραβείο ανοίγει την όρεξη για την επιβολή στρατιωτικών και επιθετικών λύσεων».
Στη συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας στο κέντρο του χιονισμένου Όσλο, συμμετείχαν περίπου 1.000 άνθρωποι, σε μια πολύ ζωντανή διαδήλωση-λαμπαδηδρομία με -10º Κελσίου. Στη Νορβηγία, το 85% δηλώνει αντίθετο στην είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. Ακόμα και οι πολιτικοί-επιχειρηματικοί κύκλοι που επιθυμούν την ένταξη δεν θα διακινδυνεύσουν ένα νέο δημοψήφισμα. Η συγκέντρωση στην ιστορική Πλατεία Γιούνγκστοργετ ξεκίνησε με ομιλίες από τους διοργανωτές και τον επικεφαλής της Εργατικής Συνομοσπονδίας, αλλά και αντιπολεμικά τραγούδια. Η λαμπαδηδρομία κατέληξε έξω από το Κοινοβούλιο δίπλα στο οποίο βρίσκεται το ξενοδοχείο όπου διέμεναν οι αξιωματούχοι ο οποίοι θα παραλάμβαναν το βραβείο.
Την επόμενη ημέρα το Κόκκινο Κόμμα έκανε τη δική του «εναλλακτική απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης», όπως έγραφαν οι αφίσες των εκδηλώσεων. Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ομιλία και συζήτηση στο Πανεπιστήμιο του Όσλο και το απόγευμα στο κεντρικό και πανέμορφο Σπίτι της Λογοτεχνίας, με ομιλητή τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρη Κοδέλα. Στην απογευματινή εκδήλωση συμμετείχε και ο επικεφαλής του Κόκκινου Κόμματος, Bjørnar Noxnes, ενώ η γνωστή Νορβηγίδα συγγραφέας Vigdis Hjorth διάβασε αποσπάσματα από βιβλίο της που αποδίδει κωμικά τη γραφειοκρατική και ρυθμιστική παράνοια της Ε.Ε. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση της Ελλάδας, καθώς το κοινό ήθελε να μάθει κυρίως για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις προοπτικές εξόδου από την κρίση. Έτσι κι αλλιώς το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην Ε.Ε., μια φάρσα ήταν και πέρασε…

Ενδιαφέρον για την Ελλάδα
Στη Νορβηγία η συμμετοχή του Δημήτρη Κοδέλα από τον ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου και των δημοσιογράφων όχι μόνο γιατί ένας βουλευτής συμμετείχε σε μια τέτοια κινητοποίηση. Άλλωστε νορβηγικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα συμμετείχε στην Πρωτοβουλία. Το ενδιαφέρον ήταν βασικά για την Ελλάδα και το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα νορβηγικά ΜΜΕ έδειξαν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ελλάδα. Το Νορβηγικό Ραδιόφωνο παρουσίασε μάλιστα τις προγραμματιζόμενες κινητοποιήσεις και επικεντρώθηκε στην άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και πώς αυτή συνδέεται με τη φτώχεια και τα επιβαλλόμενα μέτρα. Η εφημερίδα Klassen kampen τόνισε τη σχέση μεταξύ των καταστροφικών μέτρων της τρόικας και του συγκεντρωτισμού στην Ε.Ε.
Η Νορβηγία, με έσοδα από το πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έχει ένα κοινωνικό κράτος και εργασιακά δικαιώματα που η πλειοψηφία των πολιτών νιώθουν ότι απειλούνται με μια στενότερη σχέση με την Ε.Ε. Το Κόκκινο Κόμμα μάλιστα υποστηρίζει το αίτημα εξόδου από τον «Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο». Αυτό γιατί η συμμετοχή παρέχει αφορμές για προώθηση ορισμένων διατάξεων της Ε.Ε., όπως η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, πάντα με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα. Στη Νορβηγία ένα σημαντικό μέρος των κρατικών εσόδων από το πετρέλαιο αποταμιεύονται στο Ταμείο των μελλοντικών γενεών που ήδη σήμερα μετρά πολλά δισ. ευρώ. Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές γνωρίζουν ότι θα φορολογούνται σε ποσοστό 70% για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Τ.Σ.

New York Times
[…] Η πιο οξεία καταγγελία της φετινής απονομής στην κυριακάτικη διαδήλωση στο Όσλο ήρθε από τον Δημήτρη Κοδέλα, βουλευτή της αριστερής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηρίζοντας τη βράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «κακόγουστο αστείο ενάντια στους λαούς της Ευρώπης», δήλωσε ότι η Ε.Ε. με τις επιταγές της για βαθιές περικοπές στον προϋπολογισμό «έχει κηρύξει πόλεμο ενάντια στο λαό της χώρας μου». «Πώς μπορείς να απονέμεις το βραβείο», αναρωτήθηκε, σε κάποιον που έχει σπρώξει τη χώρα και όλο τον ευρωπαϊκό Νότο πίσω στο μεσαίωνα;»

Τα ελληνικά ΜΜΕ δεν είδαν, δεν άκουσαν
Πολλά ξένα πρακτορεία και Μέσα, ανάμεσά τους εφημερίδες όπως η New York Times ή η Wall Street Journal, πληροφόρησαν για τη βράβευση αναφέροντας κατά ένα μέρος και τις αντιδράσεις στη συγκεκριμένη απονομή, και έτσι ειδικότερα αναφέρθηκαν στον… Dimitris Kodelas από τον SYRIZA Greece.
Είναι τόσο και με τέτοιο ραγιάδικο τρόπο ελεγχόμενα τα κατεστημένα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, ώστε εκτός του ότι δεν άκουσαν για αντιδράσεις γενικά, δεν είδαν καν τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν εκεί. Ίσως δεν μπορούσαν μεταφράσουν το «SYRIZA» και το «Dimitris Kodelas» και δεν κατάλαβαν… Μιλάμε για πολύ θάψιμο!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!