Συνέντευξη του Japheth J Omojuwa, διευθυντή σύνταξης του Africanliberty.org στον Πέτρο Αλ Αχμάρ.Η Νιγηρία από τις 2 Γενάρη δονείται όχι μόνο από βομβαρδισμούς, που ακόμα και ο πρόεδρος της χώρας αποδίδει «πιθανόν» σε μέλη της κυβέρνησής του, αλλά και από το λαϊκό κίνημα Occupy Nigeria, που στρέφεται ενάντια στο πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και της υπανάπτυξης.

Αν και η Νιγηρία είναι η 4η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα, αναγκάζεται να εισάγει το πετρέλαιό της, που είναι βασικό αγαθό ελλείψει σταθερής ηλεκτροδότησης. Το λαϊκό αυτό κίνημα, που ξεκίνησε με αφορμή την περικοπή της επιδότησης, που πρακτικά τριπλασίασε την τιμή του πετρελαίου, έχει αγκαλιαστεί από τα συνδικάτα που άρχισαν από τις 9 Γενάρη επ’ αόριστον απεργία και ήδη δέχεται τις επιθέσεις ένοπλων (λούμπεν και αστυνομίας), θρηνώντας 8 νεκρούς (ώς τις 10 Γενάρη). Για το λαϊκό ξεσηκωμό και την κατάσταση στη Νιγηρία, ο Δρόμος μίλησε με τον Japheth J Omojuwa, διευθυντή σύνταξης του Africanliberty.org και οργανωτικό στέλεχος (κατά δήλωσή του «απλό μέλος, δεν έχουμε ηγεσίες») του Occupy Nigeria.
Ποιοι ήταν οι κύριοι λόγοι του ξεσηκωμού σας;
Έχουμε δύο βασικά αιτήματα. Πρώτον, την ακύρωση του φόρου στο πετρέλαιο και την επιστροφή της τιμής του στα 65 νάιρα (1$=162 νάιρα). Δεύτερον, ζητάμε οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να μειώσουν τις απολαβές τους κατά τουλάχιστον 70%, αντί να μας φορολογούν εξαιτίας της επιδείνωσης της οικονομίας. Οι Νιγηριανοί πολιτικοί είναι παγκοσμίως οι καλύτερα αμειβόμενοι, δαπανούμε 6 δισ. $ για αυτούς. Όλη τους η ζωή επιδοτείται από το νιγηριανό λαό.
Οι αιχμές σας αφορούν ιδιαίτερα τον χριστιανό πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν. Μήπως στοχεύετε μόνο αυτόν;
Όχι, όλο το πολιτικό σύστημα που έχει επικεφαλής τον πρόεδρο, ο οποίος έχει καταστεί το σύμβολό του. Είναι επικεφαλής και ό,τι συμβεί στο κεφάλι έχει επιπτώσεις στο σώμα. Είναι τμήμα του συνόλου, μα χωρίς αυτόν δεν λειτουργεί κανονικά το σύνολο.
Αποκαλέσατε το κίνημά σας Occupy Nigeria. Ποιες οι ομοιότητες και οι διαφορές με το ομώνυμο κίνημα των ΗΠΑ;
Βασική διαφορά είναι πως δεν στοχοποιούμε τον καπιταλισμό, όπως στις ΗΠΑ. Πολεμούμε το σύστημα όπως αυτό καθοδηγείται από τους πολιτικούς και τους άρχοντες. Αναφορικά με τις ομοιότητες, και τα δύο ζητάμε αλλαγή, αναφορικά με την κατάσταση της χώρας, της κοινωνίας, το πολιτικό σύστημα και τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας. Δεύτερον, αξιοποιούμε ιδιαίτερα τα κοινωνικά Μέσα δικτύωσης. Τρίτον, επικεφαλής του κινήματος είναι νέοι. Ζητάμε λογοδοσία, γιατί όταν αυτή δεν υπάρχει, δεν υπάρχει πραγματική δημοκρατία. Επίσης, χρησιμοποιούμε ώς τώρα ειρηνικά μέσα διαμαρτυρίας, καθώς δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό που δεν έχεις.
Ο λόγος που χρησιμοποιούμε τον όρο Occupy είναι γιατί θέλουμε να ταυτιστούμε με ένα διεθνώς αναγνωρισμένο αγωνιστικό όρο και να αναδείξουμε τους κοινούς στόχους, κάτι που, από την άλλη, θα τραβήξει την προσοχή παγκοσμίως.
Μόνο νέοι βγήκαν στους δρόμους; Συμμετέχουν εξίσου μουσουλμάνοι και χριστιανοί;
Πράγματι, είναι στο δρόμο όλος ο λαός, ανεξαρτήτως κοινωνικής καταγωγής. Στο Κάνο, σε μια πόλη του βορρά, οι χριστιανοί σχημάτισαν κύκλο γύρω από τους μουσουλμάνους που προσεύχονταν, προστατεύοντάς τους. Όλοι οι Νιγηριανοί λένε «φτάνει πια». Ήρθε η ώρα για την Αλλαγή και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για αυτό.
Σας ενέπνευσε η Αραβική Άνοιξη;
Αναμφίβολα ναι, κυρίως στον τομέα της ψυχοσύνθεσης, όμως οι στόχοι διαφέρουν. Οι Άραβες πάλεψαν για δημοκρατία και εκπροσώπηση. Εμείς, όμως, παλεύουμε για να καταστήσουμε βιώσιμη και δημιουργική την κουτσουρεμένη μας δημοκρατία. Σε αραβικές χώρες, όπως την Τυνησία, την Αίγυπτο ή τη Λιβύη, δεν υπήρχε δημοκρατία. Εμείς μπορούμε να συζητάμε, όμως οι συζητήσεις αποτυγχάνουν ή καταστέλλονται. Πρέπει να πάμε τη χώρα μπροστά και με ειρηνικές διαδηλώσεις βρίσκουμε τον άλλο δρόμο.
Υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις στη Νιγηρία, πρόσφατα, δε, αναζωπυρώθηκαν. Ποιος επωφελείται από αυτές και ποιος τις προκαλεί;
Η εξέγερση του Boko Haram είναι μια σύνθετη υπόθεση. Πηγάζει από κοινωνικά προβλήματα, καθώς, το βορειοανατολικό άκρο της χώρας, όπου και οι συγκρούσεις, στερείται βασικών υποδομών και κοινωνικών παροχών, εκπαίδευσης και ανάπτυξης. Όμως, αρχίζουμε να πιστεύουμε πως υπάρχουν κάποιοι πίσω τους. Τι τους έκανε και άλλαξε την ιδεολογία τους και τώρα η δυτική εκπαίδευση θεωρείται ταμπού; Αρχικά χτυπούσαν σύμβολα της εξουσίας, όπως αστυνομικούς σταθμούς και στρατόπεδα, αλλά και ένα διεθνές σύμβολο όπως τα γραφεία του ΟΗΕ. Τώρα επιτίθενται σε χριστιανούς αλλά και μουσουλμάνους και δεν αμφιβάλλουμε για αυτή την παρεκτροπή. Ο Boko Haram, όμως, δεν είναι υπεύθυνος για τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις, καθώς δεν χρησιμοποιεί τέτοιες μορφές επίθεσης. Εξάλλου, η εξέγερσή του αποτελεί καλή δικαιολογία για κάποιους ώστε να χρηματοδοτείται ο προϋπολογισμός για την ασφάλεια με 1 τρισ. νάιρα.
Συμπεραίνουμε πως έχουν βοήθεια από την Αλ Κάιντα, από τη Σαμπάμπ, με εκπαίδευση στη Σομαλία. Στόχος τους είναι η ίδρυση ισλαμικού κράτους στο βορρά, ακόμα και μέσω επιθέσεων σε μουσουλμάνους. Θέλουν να διχάσουν τη Νιγηρία. Για εμάς, όμως, η ενότητα της χώρας είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Όπως είπα, όμως, ο Boko Haram είναι ένα βολικό brand για τους υποψήφιους βομβιστές να αναλαμβάνουν εκ μέρους του την ευθύνη.
Επομένως, θεωρείτε πως η κήρυξη τμημάτων της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στόχευε αυτό το κίνημα;
Πρώτα από όλα, να πω ότι ήταν πλήρως αποτυχημένη, καθώς, κηρυγμένη σε επίπεδο τοπικών κυβερνήσεων, επιτρέπει στους ανθρώπους να μετακινηθούν σε περιοχές που δεν είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όμως, δεν θεωρούμε πως στόχευε εμάς, καθώς κηρύχτηκε νωρίτερα από την ημέρα έναρξης του κινήματός μας (2 Γενάρη) και αφορούσε περιοχές που δεν έχουμε φτάσει ακόμα. Βέβαια, ήδη θρηνούμε τους πρώτους μας νεκρούς. Ωστόσο, αυτό το αποδίδουμε ώς τώρα στην ατιμωρησία που υπάρχει για τα όργανα της τάξης ακόμα και αν σκοτώνουν ειρηνικούς διαδηλωτές, αφού η Νιγηρία δεν είναι κράτος δικαίου.
Οι υπόλοιποι ένοπλοι είναι υπέρ σας ή εναντίον σας;
Εμείς παλεύουμε για το σύνολο της Νιγηρίας, αυτοί για πιο περιορισμένα και τοπικά ζητήματα. Εμείς δεν είμαστε εναντίον κανενός, είμαστε υπέρ των δικαιωμάτων μας και παλεύουμε για τα μέσα επιβίωσης.
Πώς αποφασίζετε; Λαμβάνουν χώρα συνελεύσεις; Πώς συντονίζεστε με τις άλλες πόλεις και τα συνδικάτα; Τα τελευταία σέβονται την αυτονομία σας και συμμετέχουν στο κίνημα ως άτομα ή δεν συντονίζεστε;
Έχουμε μια ομάδα συντονισμού αλλά δεν είναι στο προσκήνιο. Πρακτικά ηγεσία υπάρχει, αλλά δεν θέλουμε να προσωποποιούμε τον πανεθνικό αγώνα. Συνεργαζόμαστε με άλλες ομάδες και οργανώσεις για αυτή τη δουλειά. Είναι ζήτημα των Νιγηριανών η Πραγματική Αλλαγή και μόνο αυτοί μπορούν να πετύχουν την επιτυχία τους.
Ώς τώρα, οι ξένες δυνάμεις πώς στέκονται απέναντί σας;
Δεν τις στοχοποιούμε, προς το παρόν. Θέλουμε να τις αντιμετωπίζουμε ως συμμάχους. Επί του παρόντος, δεν ανακατεύονται στο κίνημά μας. Πάνω από όλα, πρόκειται περί ηθικών ζητημάτων. Πρώτον, κατά την περίοδο του Οσανμπάγιο (σ.σ. κυβερνήτης ώς το 2007), ξοδεύονταν για αυτή την επιδότηση που αντικαθιστούσε το φόρο, μόλις 300 δισ. νάιρα κατά μέσο όρο το χρόνο, ενώ έπειτα το ποσό εκτινάχτηκε στα 1.3 τρισ. το 2011. Λένε πως πλέον το κόστος της επιδότησης αυτής είναι μη βιώσιμο. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν αμφισβητούν αυτούς τους αριθμούς. Άρα, κάποιος εδώ πέρα λέει ψέματα. Δεύτερον, 1 δισ. νάιρα δαπανώνται για να θρέφουμε τον πρόεδρο καθημερινά. Πώς να δικαιολογήσεις αυτή και άλλες τέτοιες σπατάλες και έπειτα να ζητάς να περικοπεί η επιδότηση, χωρίς τουλάχιστον να κάνεις το σωστό, με την περικοπή των δαπανών τους;
Τελικά, γιατί, αν και η Νιγηρία είναι εξαγωγέας αργού πετρελαίου ακόμα εισάγει πετρέλαιο;
Πράγματι, εξάγει το καλύτερο, βάσει χημικής σύνθεσης, και εισάγει το χειρότερο. Το σύστημα των κλίκων είναι υπεύθυνο και δεν θέλει να πάει η χώρα μπροστά. Το σύστημα αυτό λειτουργεί υπό την προστασία της προεδρίας. Αυτή νιώθει υποχρεωμένη, καθώς αυτές ξοδεύουν χρήματα για να αναδείξουν ανθρώπους στην εξουσία και το οικονομικό σαμποτάζ, η ευνοιοκρατία και ο μεταπρατισμός είναι μόνο μερικοί τρόποι αναπαραγωγής του συστήματος.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!