Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Νερό δηλητήριο στη Β.Α. Χαλκιδική

Νερό δηλητήριο στη Β.Α. Χαλκιδική

Ανάστατοι και πάλι οι κάτοικοι μετά από επίσημο έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας

 

Πριν από ένα χρόνο περίπου (Αύγουστος του 2013) ο τότε δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας, ενημέρωσε τους κατοίκους του Νεοχωρίου ότι το νερό που πίνουν είναι ακατάλληλο γιατί περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού, παροτρύνοντάς τους να πίνουν εμφιαλωμένο. Τις εξετάσεις του νερού έκανε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Νερού Χαλκιδικής (ΚΕΠΑΜΑΧ) και διαπίστωσε συγκέντρωση αρσενικού 28mg/l. Πρέπει να επισημάνουμε ότι συγκεντρώσεις αρσενικού στα προβλεπόμενα όρια η λίγο πάνω εμφάνιζαν την ίδια εποχή και τα νερά των Σταγείρων.

Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε τα παραπάνω σε σχετική ερώτηση της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Ιγγλέζη και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής σύνεστησε στον δήμο Αριστοτέλη τη λήψη μέτρων (άλλη πηγή υδροδότησης, ενημέρωση των καταναλωτών). Ο απερχόμενος δήμαρχος, Χρ. Πάχτας, προσπάθησε τότε να κατευνάσει τα πνεύματα λέγοντας ότι ξεκίνησε νέα γεώτρηση που θα καλύψει τις ανάγκες του χωριού. Παράλληλα, ήταν κατηγορηματικός ότι «οι συγκεντρώσεις των όποιων βαρέων μετάλλων οφείλονται σε γηγενή στοιχεία του εδάφους και δεν πρέπει να συγχέεται με ανθρωπογενείς δραστηριότητες». Το ΥΠΕΚΑ συντάσσεται με την απάντηση του δημάρχου και η ΕΠΙΤΗΡΩ (αρμόδια επιτροπή για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.) δήλωσε ότι δεν έχει εξετάσει το θέμα.

Όλα αυτά για να καλύψουν τις δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στην περιοχή των Σκουριών αλλά και της Πιάβιτσας που είναι δίπλα στο Νεοχώρι και όπου τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει περίπου 100 ερευνητικές γεωτρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι με το ν.3220/2004 επιτρέπεται στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. να προβαίνει σε ερευνητικές γεωτρήσεις χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων. Στην περίπτωση που αυτές οι γεωτρήσεις προκαλέσουν βλάβη στους υδάτινους πόρους, ποιος έχει την ευθύνη και ποιος αναλαμβάνει το οικονομικό κόστος αποκατάστασης της βλάβης;

 

«Ποιοτική επιβάρυνση υδάτων»

Τον Ιανουάριο του 2014, θεωρείται από το ΥΠΕΚΑ το Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κ. Μακεδονίας (σχ. στ) που συντάχθηκε από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων. Σ’ αυτό αναφέρεται ότι: «Στην περιοχή των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου-Στρατονίκης και στην περιοχή του αργούντος μεταλλείου Ολυμπιάδας καταγράφεται ποιοτική επιβάρυνση των υδάτων, η οποία αποδίδεται στη φυσική μεταλλοφορία της περιοχής, στη συσσώρευση στην επιφάνεια του εδάφους υλικών που προέρχονται από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, περιλαμβανομένων τελμάτων εμπλουτισμού και σωρών αρσενοπυρίτη (λίμνες απόθεσης λεπτομερών τελμάτων Σεβαλιέ, χώρος απόθεσης στερεών μεταλλευτικών αποβλήτων και στείρων εξόρυξης στη θέση Καρακόλι κ.ά.) και τέλος, στην επιφανειακή απορροή από τις περιοχές απόθεσης (προσωρινές και μόνιμες), ιδιαίτερα των σωρών αρσενοπυρίτη». Ακόμα: «Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες που ασκούνται στα υπόγεια υδατικά συστήματα της ΛΑΠ Χαλκιδικής είναι, μεταξύ άλλων η μεταλλευτική δραστηριότητα, που καταγράφεται από την αρχαιότητα έως σήμερα, στην περιοχή των μεταλλείων Β.Α. Χαλκιδικής (Μεταλλεία Ολυμπιάδας, Μαντέμ Λάκκου-Μαύρες Πέτρες, Σκουριών). Η δραστηριότητα αυτή επηρεάζει τα υποσυστήματα GR1000191 και GR1000192 και τα συστήματα GR1000130, GR1000140 και είναι πιθανό να συνδέεται με τις -καταθέσεις- αυξημένες τιμές των ιχνοστοιχείων Fe, Mn, As, Pb και Cd».

 

Νέα απόρριψη

Πριν από μερικές μέρες έρχεται στο φως της δημοσιότητας το με αριθμ. Πρωτ. 37611/4-8-2014, έγγραφο της Δ/νσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης με το οποίο απορρίπτεται η προτεινομένη θέση ανόρυξης γεώτρησης από τον Δήμο Αριστοτέλη, στο Νεοχώρι, αναφέροντας ότι:

-Η προτεινόμενη θέση ανόρυξης της γεώτρησης χ=473092, ψ=4484055 (ΕΓΣΑ 87) εντοπίζεται στο Υδατικό Διαμέρισμα Κεντρικής Μακεδονίας (Υ.Δ. 10) στη Λεκάνη Απορροής Χαλκιδικής (Λ.Α.Π. GR05) και στο Υπόγειο Ρωγματικό Υδατικό Υποσύστημα «Σκουριές-Μαύρες Πέτρες» (GR1000191) του οποίου, η ποσοτική κατάσταση χαρακτηρίζεται κακή λόγω συγκεντρώσεων μόλυβδου και αρσενικού οι οποίες οφείλονται σε ανθρωπογενη αίτια (μεταλλευτική δραστηριότητα).

-Εξαιτίας των υπερβάσεων στις συγκεντρώσεις μόλυβδου και αρσενικού προκειμένου το νερό να διατεθεί για υδρευτική χρήση, θα απαιτηθεί επεξεργασία υψηλού επιπέδου, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την οδηγία 2000/60/ΕΚ Οδηγία-Πλαίσιο για τα νερά σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να μειώνεται το επίπεδο επεξεργασίας καθαρισμού που απαιτείται για την παραγωγή πόσιμου ύδατος.

 

Ανησυχία

Αποδεικνύεται, λοιπόν, περίτρανα ότι η εμφάνιση αρσενικού στο Νεοχώρι οφείλεται στη μεταλλευτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στην περιοχή και μέχρι σήμερα κανείς δεν πήρε μέτρα για να προστατέψει την υγεία των κατοίκων της περιοχής (Δήμος-Κράτος-Περιφέρεια). Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο οι κάτοικοι του Νεοχωρίου και ολόκληρης της περιοχής είναι ανάστατοι και ανησυχούν γιατί, σύμφωνα με το έγγραφο, κάθε προσπάθεια υδροδότησης του χωριού από την ίδια λεκάνη θα έχει τα ίδια αποτελέσματα. Επίσης, δεν θέλουν να θυσιαστούν στο βωμό των κερδών της Eldorado και θα διεκδικήσουν την ποιότητα της ζωής τους και των παιδιών τους με κάθε τρόπο και μέσο.

 

Λάζαρος Tόσκας, Απόστολος Σανταβάς

 

23_8SN XALKIDIKH s1

 

Σχόλια

Exit mobile version