Οι 12 φοιτητές διώκονται γιατί αγωνίζονται ενάντια στη διάλυση της εκπαίδευσης. Των Γιώργου Κανουπάκη, Ισμήνης Αναγνωστάκη

Τη Δευτέρα 22 Οκτώβρη, 12 φοιτητές του τμήματος Φυσικής του Ηρακλείου Κρήτης οδηγούνται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Ο λόγος; Αγωνίστηκαν μαζί με το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε ένα πανεπιστήμιο που καταρρέει από την υποχρηματοδότηση και τη μνημονιακή πολιτική, οι ελεύθερες φωνές και η αγωνιζόμενη νεολαία συνιστά «εμπόδιο».

Ένα σύντομο ιστορικό
Σεπτέμβριος 2011: Μετά από την προσπάθεια επιβολής του νόμου Διαμαντοπούλου, και τις καταλήψεις της πλειοψηφίας των σχολών που υπήρχαν εκείνες τις μέρες, μια ομάδα καθηγητών του Φυσικού αποφασίζει το «κόψιμο» 4 μαθημάτων από την εξεταστική. Οι καθηγητές του τμήματος, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες του συλλόγου φοιτητών για διευθέτηση του προβλήματος καταλήγουν στο να μη δοθεί η εξεταστική.
Αποφασίζεται παράσταση διαμαρτυρίας από τον Σύλλογο Φοιτητών Φυσικής και τους υπόλοιπους Συλλόγους του Ηρακλείου στη Γενική Συνέλευση Τμήματος, με σκοπό να μην τιμωρηθεί η φοιτητική κοινότητα για την αγωνιστική της δράση και να δοθεί η εξεταστική όπως σε όλα τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα.  Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, τα πράγματα ξεφεύγουν σε πρωτοφανή επίπεδα. Η στάση των καθηγητών περιελάμβανε κλήσεις προς την ασφάλεια και στοχοποίηση συγκεκριμένων φοιτητών που είχαν συνδικαλιστική δραστηριότητα. Τις επόμενες μέρες οι σκηνές που ακολούθησαν καμία σχέση δεν είχαν με το ακαδημαϊκό ήθος. Άρνηση διδασκαλίας, σκίσιμο λιστών εργαστηρίων, αποπομπή φοιτητών από τις διαλέξεις είναι μερικές από τις απαράδεκτες εικόνες εκδικητικότητας. Ταυτόχρονα στον τοπικό τύπο και στους χώρους του πανεπιστημίου διαδίδονταν εξωφρενικά ψεύδη για τη μέρα της διαμαρτυρίας που ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα και που περιελάμβαναν από λεκτική μέχρι και σωματική βία εις βάρος των καθηγητών…
Σεπτέμβριος 2012: Με τη διαδικασία να έχει παγώσει για έναν χρόνο, καλούνται 12 φοιτητές (οι 6 μέλη του Δ.Σ.) να απολογηθούν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Ποιά είναι τα αδικήματα που τους προσάπτονται; Συμπεριφορά που δεν συνάδει με το ακαδημαϊκό ήθος και παρακώληση της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημίου. Πιθανότερη ποινή; Αναστολή μερικών εξαμήνων και διαρκής στοχοποίηση (κόψιμο σε μαθήματα κ.λπ.) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον χρόνο λήψης του πτυχίου σε μία περίοδο που τα οικονομικά της κάθε οικογένειας έχουν στενέψει απελπιστικά.

Ο αγώνας στο απόσπασμα…
Αρκετοί από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης είχαν πρωτοστατήσει από το 2006 κιόλας στον αγώνα που έκανε τότε η κυβέρνηση Καραμανλή για τη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Πληθώρα άρθρων και αναλύσεων κατέληγαν πάντα σε ένα κοινό συμπέρασμα: Απαίτηση για κατάργηση του ασύλου, άμεση αναθεώρηση του άρθρου 16, προσπάθεια για εισβολή επιχειρηματικών συμφερόντων στα ΑΕΙ της Κρήτης. Για τα δεινά των ελληνικών ΑΕΙ ευθύνεται ο συνδικαλισμός και ο υπερβολικός «κρατισμός» που αποτρέπει τις επενδύσεις. Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε…
Αλλά και πιο πρόσφατα, τον Φλεβάρη που μας πέρασε, 14 καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, δήλωναν δημόσια ότι «από την κρίση θα βγούμε με περισσότερη και καλύτερη δουλειά, και όχι με συνεχείς και αδιέξοδες κινητοποιήσεις», δικαιολογώντας την άρνησή τους να απεργήσουν μαζί με την ΠΟΣΔΕΠ ενάντια στη μνημονιακή πλέον πολιτική.
Οι 12 φοιτητές του Φυσικού ουσιαστικά διώκονται γιατί αποτελούν κομμάτι μίας πανεπιστημιακής κοινότητας που αγωνίζεται ενάντια στις επιταγές της τρόικας και στη διάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Κι όλα αυτά τη στιγμή που το μνημονιακό καθεστώς εκτραχύνεται και φασιστικοποιείται ταχύτατα προκειμένου να κάμψει τη λαϊκή αντίσταση σε όλα τα μέτωπα. Στο πρόσωπο των 12 φοιτητών διώκεται ο αγώνας των νέων για μία άλλη Ελλάδα. Για μία Ελλάδα όπου δεν θα υπάρχει ανεργία και φτώχεια ή μαζική μετανάστευση των νέων επιστημόνων. Όπου θα υπάρχει υγεία και παιδεία, δουλειά και προκοπή για όλους.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης: Καμία δίωξη στους φοιτήτες
Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση των πέντε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κρήτης που ζητάει την άμεση και οριστική απαλλαγή των 12 φοιτητών και δηλώνει ότι θα σταθεί με όλες τις δυνάμεις του στο πλευρό της νεολαίας που μαζί με την κοινωνία αγωνίζεται για μία Ελλάδα χωρίς μνημόνια, χωρίς ανεργία και φτώχεια, χωρίς το σάπιο πολιτικό κατεστημένο, και τους κάθε λογής τοποτηρητές.  «Στο πρόσωπο των 12 φοιτητών του Φυσικού, στοχοποιείται όποιος αγωνίζεται και διεκδικεί τα δικαιώματά του, όποιος αρνείται να υποταχθεί στη δυστυχία που ετοιμάζουν, όποιος αγωνίζεται για να μην χρειαστεί να μεταναστεύσει εκείνο το ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να συμβάλει στην αναγέννηση του τόπου, για να μην μετατραπεί η μόρφωση σε προνόμιο για λίγους» επισημαίνουν οι βουλευτές Κριτσωτάκης, Διακάκη, Δερμιτζάκης, Σταθάκης και Ξανθός.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας
Η ανακοίνωση για τη διενέργεια του Πειθαρχικού απέναντι στους 12 φοιτητές προκάλεσε μεγάλη αναταραχή εντός και εκτός πανεπιστημίου, με αρκετούς φορείς και πολίτες να δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα αυτόν.
Σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, ο καθηγητής Δ. Πατέλης, διωκόμενος και ο ίδιος από την πρώην πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, δηλώνει για τις διώξεις των φοιτητών ότι όταν οι πανεπιστημιακοί προσφεύγουν σε κατασταλτικά μέτρα δεν δείχνει ούτε τη δύναμη αυτών των πανεπιστημιακών ούτε δίνει μια προοπτική στη διευθέτηση ζητημάτων που υπάρχουν πραγματικά στην παιδεία. Δημιουργεί παραπάνω αδιέξοδα.
Ταυτοχρόνως, η διωκόμενη Μιχαέλα Ρεμεδιάκη δηλώνει ότι: «Οι καθηγητές στέλνουν 12 φοιτητές στο Πειθαρχικό που αγωνίζονται για το αυτονόητο να πάρουν πτυχίο και να μείνουν στη χώρα τους και να μην μεταναστεύσουν» και θέτει το ερώτημα τι σημαίνει για ένα επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να βοηθήσει σε μια διαδικασία αναγέννησης του τόπου και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας το γεγονός ότι το 70% της νεολαίας σκέφτεται να μεταναστεύσει. Ενώ ο πατέρας μιας διωκόμενης επισημαίνει ότι τα πανεπιστήμια είναι πια γκέτο χωρίς καμία έννοια δημοκρατίας.
Στα πλαίσια στήριξης των 12 φοιτητών πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή, 19/10, από φοιτητικούς συλλόγους του Ηρακλείου εκδήλωση με ομιλητές τον Νίκο Σερντεδάκι, επίκουρο καθηγητή Κοινωνιολογίας και τη Θεανώ Φωτίου, καθηγήτρια του ΕΜΠ και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και καλείται παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στο χώρο του διενέργειας του πειθαρχικού.
Τέλος, σημαντικό είναι να επισημάνουμε ότι διαδικτυακά έχουν συλλεχθεί πάνω από 1.000 υπογραφές συμπαράστασης στους 12 φοιτητές, ανάμεσά τους η Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στάθης Κουβελάκης και ο Κώστας Δουζίνας, καθώς και άλλοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και από το πανεπιστήμιο Κρήτης όπως ο Σκεύος Παπαϊωάννου και ο Σπύρος Λαπατσιώρας.

* Ο Γιώργος Κανουπάκης είναι ένας από τους 12 διωκόμενους φοιτητές

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!