Του Κώστα Σκηνιώτη. Μέσα στα πολλά που έχουμε ακούσει αυτά τα τελευταία δυο χρόνια, ακούσαμε και το παρακάτω:

Ο σημερινός πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τους κοινωνικούς εταίρους, αναρωτήθηκε αν είναι δυνατόν να μιλάμε για διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, την ώρα που υπάρχουν τόσοι άνεργοι που μας ακούνε. Ακούγοντας τη ρήση του σημερινού πρωθυπουργού, θυμήθηκα την παροιμία που συνήθιζε, συχνά, να λέει η γιαγιά μου: «Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι».
Οι άνθρωποι που έφεραν τα πράγματα ώς εδώ, που διαμόρφωσαν τις συνθήκες δραματικής φτώχειας, τις συνθήκες ανατροπής όλων των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, τώρα επιδεικνύουν την καταστροφή σε όσους ακόμα έχουν το αγαθό της εργασίας και εισόδημα, και τους απειλούν ώστε να απαρνηθούν αυτά τα δικαιώματα γιατί ήδη υπάρχουν οι απέναντι.
Οι άνεργοι τους οποίους επικαλέστηκε ο σημερινός πρωθυπουργός γνωρίζουν ότι δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, και φυσικά ούτε ο 13ος και ο 14ος μισθός τους για τα προβλήματα και τη δυστυχία που αντιμετωπίζουν. Γνωρίζουν, επίσης, ότι κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί από την κατάργησή τους, όπως ακριβώς δεν λύθηκε με τα τόσα μέτρα που πάρθηκαν ώς σήμερα σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Άλλωστε, είναι τόσο εύγλωττα τα στοιχεία που δεν μπορεί κανείς να παραστήσει τον παρακολουθούντα από έδρας τα πράγματα.
• Οι άνεργοι έχουν φθάσει ήδη τα 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους.
• Αυτή τη στιγμή 3 στους 10 εργαζόμενους που προσέρχονται στην εργασία τους δεν πληρώνονται εδώ και τουλάχιστον 5 έως 6 μήνες.
• Εκατοντάδες επιχειρήσεις δεν έδωσαν και χιλιάδες εργαζόμενοι δεν πήραν Δώρο Χριστουγέννων.
• Κάθε μέρα δυο συνάνθρωποί μας αυτοκτονούν κάτω από το βάρος των οικονομικών προβλημάτων.
• Ο μη ενεργός πληθυσμός της χώρας είναι, για πρώτη φορά μετά το 1940, περισσότερος από τον ενεργό πληθυσμό κατά περίπου 150.000 ανθρώπους.
• Πάνω από 150.000 νοικοκυριά δεν κατάφεραν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ και άρα πάνω από 500.000 άνθρωποι απειλούνται να μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό το 2012.
• Κάθε μέρα, από την αρχή του έτους, πάνω από 800 άνθρωποι προστίθενται στους ανέργους.
• Οι υποδομές στην Υγεία και την Παιδεία έχουν, ουσιαστικά, κατεδαφιστεί.
• Στους δρόμους κυκλοφορούν πλέον κατά χιλιάδες οι άστεγοι, οι οποίοι πασχίζουν να επιβιώσουν και να ζήσουν στις παγωμένες νύκτες του χειμώνα που περνάμε. Ήδη σε ένα παγκάκι των Χανίων ένας άστεγος συνάνθρωπός μας άφησε την τελευταία του πνοή.
• Τα στοιχεία λένε ότι πλέον τα συσσίτια στη χώρα είναι πάνω από 250.000, δηλαδή πρόκειται για πάνω από 80 εκατομμύρια συσσίτια το χρόνο. Πρόκειται για αριθμό 8 φορές μεγαλύτερο από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας.
Αυτή είναι η τραγική εικόνα που έχουν διαμορφώσει οι πολιτικές και οι επιλογές των κυβερνώντων των τελευταίων τριών ετών σίγουρα, αλλά όχι μόνο αυτών των ετών.
Απέναντι σε αυτή τη τραγική εικόνα που διαλύει την κοινωνία και βάζει σε πραγματικό κίνδυνο και τη ζωή τής επόμενης γενιάς, υπάρχει υποχρέωση συστράτευσης και δράσης, συλλογικής και αλληλέγγυας, για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές.
Η κοινωνία ζητάει μέτρα δίκαια και αναγκαία. Άλλωστε, από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας μάθαμε ότι αναγκαίο είναι το δίκαιο, ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα και ότι σε καμία περίπτωση δεν πηγαίνουν μαζί το άδικο και το αναγκαίο.
Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να παλέψουμε συνειδητά για να επαναφέρουμε σε τάξη τα ιερά και τα όσια που χαρακτηρίζουν μια κοινωνία, δηλαδή το δικαίωμα στην εργασία για όλους, την ύπαρξη κοινωνικού κράτους που θα παρέχει πραγματικά δωρεάν Υγεία και δωρεάν Παιδεία. Να παλέψουμε για τη ριζική αλλαγή του σημερινού μοντέλου ανάπτυξης που κυριαρχείται από την ασυδοσία του κεφαλαίου και των αγορών. Μια κυριαρχία που καταδικάζει τους ανθρώπους στην ανισότητα, τη φτώχεια και υποτάσσει τη δημοκρατία στο φασισμό των συμφερόντων των λίγων.

* Ο Κώστας Σκηνιώτης είναι ποιητής,
μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!