Μεγάλη κινητικότητα στην Αγγλία για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο

Στη χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο, την Αγγλία, η νοοτροπία και ο τρόπος που το άθλημα αντιμετωπίζεται ως κομμάτι της κοινωνίας είναι ξεχωριστός. Κι αυτό είναι κάτι που ουσιαστικά όλοι το αποδέχονται. Εδώ και πολλά χρόνια, μέσω πρωτοβουλιών, δράσεων, οργανώσεων και συνεχούς ενημέρωσης, γίνεται προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός. Ωστόσο, το απεχθές φαινόμενο συνεχίζει να κάνει την εμφάνισή του στα γήπεδα, προβληματίζοντας τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου και όχι μόνο αυτούς.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε ξεκάθαρα πριν από λίγους μήνες για το ρόλο του ποδοσφαίρου και την ανάγκη καταπολέμησης των διακρίσεων. Στον άξονα αυτόν, λοιπόν, τα διοικητικά όργανα του αθλήματος ετοιμάζουν επιπλέον μέτρα, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην μάχη κατά του ρατσισμού.
Ο Λούις Σουάρες της Λίβερπουλ (φωτό) τιμωρήθηκε με οκτώ αγωνιστικές για λεκτική επίθεση στον Πατρίς Εβρά. Στην υπερασπιστική του γραμμή τόνισε ότι τον αποκάλεσε «negrito», δηλαδή «νεγράκο», όπου στην πατρίδα του, την Ουρουγουάη, δεν έχει ρατσιστικό περιεχόμενο.
Στην Αγγλία, όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Για να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά, λοιπόν, η Ομοσπονδία προσανατολίζεται σε πολιτισμικά μαθήματα στους ξένους ποδοσφαιριστές, προκειμένου να εναρμονίζονται με τα ήθη και τα έθιμα της χώρας στην οποία βρίσκονται και να εντάσσονται πιο εύκολα στην κοινωνία.
Παράλληλα, το νέο σχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά, υποχρεώνει τους συλλόγους να συμπεριλαμβάνουν αντί-ρατσιστικούς όρους στα συμβόλαια των παικτών και των προπονητών, ενώ η Ομοσπονδία σκέφτεται να εισάγει ένα πάγιο πρόστιμο για τέτοια κρούσματα, προκειμένου να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις ποινές.
Το νέο σχέδιο, το οποίο αποτελείται συνολικά από 93 σημεία, αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση αρκετά σύντομα, και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2013, παρ’ότι η κυβέρνηση πιέζει για ακόμα πιο γρήγορη εφαρμογή. Κατά τον Κάμερον, «οι συμπεριφορές στον αγωνιστικό χώρο επηρεάζουν τις συμπεριφορές εκτός». Για το λόγο αυτό, περιμένουν πρώτα από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές να δείξουν ότι βρίσκονται απέναντι από τις διακρίσεις.
Ο πρόεδρος του αντιρατσιστικού οργανισμού Kick It Out, Λόρδος Χέρμαν Οουσέλι, έχει πάντως διαφορετική άποψη, διακρίνοντας μια απροθυμία στους περισσότερους συλλόγους να τιμωρήσουν πραγματικά τους παίκτες που ξεφεύγουν, αλλά και αδυναμία στις τάξεις των φορέων του ποδοσφαίρου για να φτάσουν το μαχαίρι στο κόκαλο. Μένει να δούμε πια αν οι νέες πολιτικές θα του αλλάξουν άποψη…

Θ. Σαρρής

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!