Σχετικά με την παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας. Του Χρήστου Πατούχα

Η απόδοση του μετώπου των 3.500 μέτρων οδεύει προς την ολοκλήρωσή της με την υπογραφή της, προσωρινού χαρακτήρα, σύμβασης με τον ΟΛΠΑ Α.Ε. Φυσικά, η πράξη θα έχει ολοκληρωθεί με την οριστική παραχώρηση εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, για την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει διαρκώς να επαγρυπνεί και να πιέζει.
Είναι απολύτως απαραίτητο από όλη αυτή τη μακρά πορεία να οδηγηθούμε στην εξαγωγή ορισμένων συμπερασμάτων.
Συμπέρασμα πρώτο. Η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει, χωρίς καμία ολιγωρία, να επιδιώξουν την οριστική παραχώρηση του χώρου από το Δημόσιο στον Δήμο Πατρέων.
Συμπέρασμα δεύτερο. Είμαστε από αυτούς που υποστηρίξαμε πως δεν ήταν απαραίτητο η διεκδίκηση να συνοδεύεται από αναλυτικές προτάσεις για τον τρόπο αξιοποίησης. Δεν σχεδιάζεις, άλλωστε, ούτε το καλύτερο σπίτι σε ξένο οικόπεδο. Είναι, όμως, τώρα ο χρόνος για μια συζήτηση ψύχραιμη και παραγωγική για το συνολικό σχέδιο ανάπλασης. Όλες οι υπάρχουσες μελέτες και προτάσεις μπορούν να αποβούν χρήσιμες, αν ισχύσει η βασική αρχή:
Η παραλιακή ζώνη να είναι χώρος ελεύθερης χρήσης από τους δημότες για αναψυχή, περίπατο, άθληση, σε κάθε περίπτωση, όλες οι δράσεις και οι κατασκευές να είναι ήπιες, να μην είναι υποταγμένες στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Συμπέρασμα τρίτο.
Όσοι υποστήριξαν ότι έπρεπε πρώτα να υποβάλλουμε σχέδιο χρήσεων, με τον ένα ή άλλο τρόπο, δεν ήταν οπαδοί της απόδοσης στο δήμο της παραλιακής ζώνης. Με απλό τρόπο παραιτήθηκαν από τη διεκδίκηση, εκχωρώντας το χώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ελάχιστη σημασία έχει αν το έκαναν με ειλικρίνεια ή μικροκομματική λογική. Το Λιμάνι της Πάτρας θα ξεπουληθεί μαζί με άλλα λιμάνια, με «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας.
Πρέπει μαζί με όλο τον λαό να αγωνιστούμε για να το εμποδίσουμε. Να τονίσουμε, όμως, ότι η ζώνη των 3.500 μέτρων αφαιρείται από την εκποίηση αυτή. Η συγκεκριμένη ζώνη είναι στο μέτωπο της πόλης μας, πολύτιμη για τη ζωή και την αναπνοή της. Θεωρούμε, χωρίς καμιά μίζερη αποτίμηση, ότι η κατάκτησή της είναι νίκη της πόλης μας. Και αξίζουν εύσημα σε όσους συνέβαλαν σε αυτό.
Συμπέρασμα τέταρτο. Ποιοι συνέβαλαν; Δεν έχουμε την πρόθεση να μικρύνουμε κανενός τη συνεισφορά. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η σταθερή βάση ήταν οι επανειλημμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Σημαντική ήταν η προσπάθεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και όσων στήριξαν τις πρωτοβουλίες της, που οδήγησε στην υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας δήμου-ΟΛΠΑ.
Όμως, τον τελευταίο χρόνο καθοριστική υπήρξε η παρουσία και η δράση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών. Η ανάδειξη του θέματος, η συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων υπογραφών, η κινητοποίηση των φορέων, η κινητοποίηση της 8ης Μάη στο μόλο, οι συζητήσεις και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όλα ήταν αποτέλεσμα της δικής της δράσης και των πρωτοβουλιών της. Δηλώνουμε περήφανοι γιατί συμμετείχαμε στη συγκρότηση και δράση της.

Υπάρχουν και πολιτικά συμπεράσματα
Το πέμπτο είναι ότι υπάρχουν και τα πολιτικά συμπεράσματα. α) Το πρώτο και απολύτως ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι καταλύτης για την ευνοϊκή εξέλιξη υπήρξε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις δυναμικότερης μορφής. Σε κάθε περίπτωση η ενεργοποίηση των δημοτών, η εμπιστοσύνη τους ότι η δημοτική ηγεσία έχει αποφασιστικότητα στις διεκδικήσεις της, τους οδηγεί στην πρώτη γραμμή και γίνονται ο αποτελεσματικότερος σύμμαχος. Στην παρούσα περίπτωση, ενώ στην αρχή η κινητοποίηση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση, τον αυταρχισμό και τις συλλήψεις, εν τέλει οδήγησε σε νίκη. Αυτό ας το συνυπολογίσουν όλοι. Η Δημοτική Αρχή και οι δημοτικές παρατάξεις. Για τώρα και για το μέλλον.
β) Η στάση της κυβέρνησης, καθ’ όλο το διάστημα, υπήρξε εχθρική. Η καλύτερη εκδοχή της στάσης αυτής ήταν η ασθενής, ασθενέστατη, πολιτική βούλησή της. Αυτό εκφραζόταν σε όλη τη διάρκεια με αδιαφορία, υποχωρητικότητα, σύμπλευση με πλήρως υποταγμένους στα ιδιωτικά συμφέροντα υπηρεσιακούς παράγοντες, και υπονόμευση ακόμα και των υποσχέσεων τους με την πλήρη απραξία.
γ) Η Δημοτική Αρχή προσχώρησε στο μέτωπο διεκδίκησης με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και πολλές αντιφάσεις. Δεν ήταν ο στόχος αυτός στις άμεσες προτεραιότητές της. Αυτός ήταν και ο λόγος που επέβαλε τη συγκρότηση της Πρωτοβουλίας των Ενεργών Πολιτών. Αντίστοιχη ήταν η στάση και των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων της δημοτικής αντιπολίτευσης. Πρέπει, δε, να σημειώσουμε ότι το τελευταίο διάστημα οι δύο αυτές παρατάξεις προχώρησαν στην εντελώς αρνητική θέση της έλλειψης σχεδίου αξιοποίησης, είτε συμπλέοντας με τις ιδιοτελείς κραυγές μίας μικρής μερίδας χρηστών διάφορων λιμενικών χώρων.
Η τέταρτη παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου (Λαϊκή Συσπείρωση), για διάφορους, πολιτικούς κυρίως λόγους, απείχε από τις κινητοποιήσεις διεκδίκησης. Εκτιμούμε ότι απλώς δεν αξιολόγησαν σωστά την προτεραιότητα και την απήχηση του θέματος στην κοινή γνώμη. Κατά τούτο, η σημερινή επιχειρηματολογία τους ακροβατεί.
δ) Οφείλουμε, με κάθε παρρησία να μνημονεύσουμε, τον απόντα πλέον από τη ζωή δήμαρχο της πόλης Θεοδ. Κ. Άννινο, γιατί αυτός πρώτος θεμελίωσε το αίτημα της πόλης για το ελεύθερο παραλιακό μέτωπο των 7.000 μέτρων, συγκρουόμενος με το πολιτικό σύστημα και ολόκληρο το πλέγμα συμφερόντων που αυτό υπηρετούσε.
ε) Η διοίκηση του ΟΛΠΑ ΑΕ, ιδιαίτερα διά του διευθύνοντος συμβούλου του, ήταν απολύτως εχθρική προς το αίτημα της πόλης. Χρησιμοποίησε κάθε υπαρκτό και ανύπαρκτο πρόσκομμα ή νομικό κώλυμα κερδίζοντας πάντοτε χρόνο, στο στόχο της πλήρους ιδιωτικοποίησης και εκποίησης του λιμανιού. Εν τέλει, κατέφυγε στη συνδρομή των εισαγγελικών και λιμενικών Αρχών για τη βίαιη παρεμπόδιση εφαρμογής των αποφάσεων του κορυφαίου αιρετού οργάνου της πόλης.

Τι θα κάνουμε από εδώ και μετά;
Η συζήτηση για το μέλλον, τη χρήση και την «αξιοποίηση» της παραλιακής ζώνης τώρα πρέπει να αρχίσει. Στη συζήτηση αυτή η παράταξή μας θα συμμετέχει με προτάσεις και ρεαλισμό.
Καταρχήν, πρέπει να ξεχάσουν ορισμένοι τον ρόλο του «λιμενάρχη» ή του «manager». Γιατί, πρωτίστως, η όποια αξιοποίηση πρέπει να διασφαλίσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης, την ελεύθερη χρήση της από τους δημότες. Περίπατος, αναψυχή, παιχνίδι για τα παιδιά, ποδήλατο, ήπιες αθλητικές χρήσεις, «αγνάντεμα», σε ένα χώρο με καθαριότητα και αισθητική, λειτουργικά ενωμένο με την πόλη χωρίς περιφράξεις και συρματοπλέγματα.
Να κατεδαφιστούν οι άχρηστες παράγκες και το σεισμόπληκτο κτίριο των «υπηρεσιών λιμένα». Άμεση αξιοποίηση του συνεδριακού κέντρου ως χώρου συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και γραφείων των δημοτικών παρατάξεων. Κατά τα άλλα δεν χρειαζόμαστε καμία καινούργια μελέτη, αλλά προσεκτική αξιοποίηση όσων υπάρχουν. Φυσικά, πρέπει να διεκδικήσουμε κρατική χρηματοδότηση.
Η πόλη μας το δικαιούται, εξάλλου, για τις μακροχρόνιες υπηρεσίες που προσέφερε και προσφέρει στην εξυπηρέτηση του λιμανιού.
Άμεσος στόχος μας πρέπει να είναι, μαζί με την οριστική παραχώρηση, να γίνει σαφής μνεία για το βόρειο τμήμα του λιμανιού, που είναι και το σημαντικότερο κομμάτι του παραλιακού μετώπου. Να διακηρύξουμε και να απαιτήσουμε να μην εκποιηθεί κανένα μέρος της δημόσιας περιουσίας, της περιουσίας του λαού μας.


*Ο Χρήστος Πατούχας είναι
δημοτικός σύμβουλος Πατρέων,
επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτη Πολιτεία

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!