Συγκρότηση κινηματικού σχήματος, μετά το ατελέσφορο παζάρι

Του Γιώργου Τοζίδη

Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις που, πολλές φορές, ιδιαίτερα στο τέλος, πήραν τον χαρακτήρα ανατολίτικου παζαριού, η «επιτροπή διαλόγου παρατάξεων και κινήσεων πολιτών για τη ριζική αλλαγή στον Δήμο Θεσσαλονίκης» (διαπαραταξιακό) προέκρινε, κατά πλειοψηφία, την υποψηφιότητα του επιχειρηματία Τάσου Τζήκα ως την καταλληλότερη για τη σωτηρία της πόλης(!). Αυτή η κατάληξη, όπως και η ουρά της (η υποψηφιότητα του Μ. Τρεμόπουλου για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), ήταν φυσιολογική απόρροια της όλης διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» που συμμετείχαν στο διαπαραταξιακό δεν αξιολόγησαν, από την αρχή:
1. Την αναγκαιότητα «ανάδειξης των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοέμβρη σε ευκαιρία συσπείρωσης και κοινής δράσης όλων των δυνάμεων και των πολιτών που αντιστέκονται στην τρόικα, στα μέτρα και τις κυβερνητικές επιλογές και στον Καλλικράτη» (απόφαση πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ).
2. Τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη, να ρίξει όλο το βάρος στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών προκειμένου να επιτύχει την απόσπαση του δήμου από τη Ν.Δ.
3. Τις επιδιώξεις όσων συμμετείχαν σε αυτό το διαπαραταξιακό και ιδιαίτερα τις προσωπικές φιλοδοξίες του «ηγέτη» των Οικολόγων-Πράσινων, που όπως και το 2006, είχε προαποφασίσει να αντικαταστήσει τον ένα επιχειρηματία (Μπουτάρη) με έναν άλλο (Τζήκας), προκειμένου να διασφαλίσει πολύπλευρη υποστήριξη από αυτόν, για την κάθοδο στις περιφερειακές εκλογές.
4. Την έντονη παρουσία παραγόντων που, ερήμην των κινήσεων πολιτών που υποτίθεται ότι εκπροσωπούσαν, επεδίωκαν την προσωπική προβολή τους και τίποτα παραπάνω.
Κομβικό σημείο της όλης διαδικασίας αποτέλεσε η συμφωνία της δημοτικής κίνησης στο κοινό πρόγραμμα που, όπως έχει αναλυθεί και σε προηγούμενα φύλλα του Δρόμου, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιόδου και δεν προωθεί κινηματικές διαδικασίες. Η διαφοροποίηση της δημοτικής κίνησης, στην τελευταία συνεδρίαση του διαπαραταξιακού, θα είχε μεγαλύτερη αξία και πιθανόν να ανέτρεπε τα ανταγωνιστικά σχέδια των υπολοίπων αν είχε γίνει κατά τη διαμόρφωση του κοινού προγράμματος.
Τα παραπάνω δεν αποτελούν, εκ των υστέρων, επισημάνσεις ή κριτική. Με επανειλημμένες ομόφωνες τοποθετήσεις του, το συντονιστικό Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο διαπαραταξιακό εκτιμώντας, σωστά όπως αποδείχθηκε, ότι τίποτε θετικό δεν θα προέκυπτε και αντιθέτως θα εξυπηρετούνταν ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια. Όσα έγιναν μέχρι σήμερα, καθυστέρησαν σημαντικά τη διαδικασία συγκρότησης ενός αριστερού ριζοσπαστικού και οικολογικού δημοτικού σχήματος παρέμβασης στις εκλογές για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Με πρωτοβουλία που πάρθηκε από συντρόφους και συντρόφισσες της Ριζοσπαστικής Αριστεράς της πόλης, συγκαλείται ανοικτή συνέλευση, την Πέμπτη 02/09/10, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, που θα επιδιώξει να καλύψει το χρόνο που χάθηκε στην κατεύθυνση:
1. Ανάδειξης της αναγκαιότητας ανατροπής του Μνημονίου και του «Καλλικράτη».
2. Σύνδεσης του αγώνα ενάντια στο Μνημόνιο και τον «Καλλικράτη» με τα μεγάλα και μικρά προβλήματα της πόλης, με κύρια έμφαση στα ζητήματα ανεργίας και φτώχειας.
3. Κινηματικής ανάδειξης αυτών των προβλημάτων ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι η ημερομηνία των εκλογών δεν σημαίνει για μας τη λήξη των αγώνων και των παρεμβάσεών μας αλλά το εφαλτήριο για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωσή τους.
Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω θα πρέπει όσοι και όσες συμμετέχουμε στο εγχείρημα να επιδείξουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική υπευθυνότητα αναγνωρίζοντας τις ευαισθησίες, τις διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και τα λάθη αλλήλων! Την επιτυχία μπορεί να τη διεκδικήσουν πολλοί, την αποτυχία θα τη χρεωθούμε όλοι…

Την Πέμπτη 2/9 συνέλευση για τη δημιουργία δημοτικού σχήματος

Την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη, στις 19:30, στον κινηματογράφο Αλέξανδρο (απέναντι από το ΚΘΒΕ) συλλογικότητες της πόλης, δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, κόμματα και οργανώσεις καλούν σε ανοιχτή συνέλευση με στόχο τη δημιουργία δημοτικού σχήματος που θα παρέμβει στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και η δημοτική κίνηση Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας έχουν ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή τους στη συνέλευση. Τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει το κείμενο-κάλεσμα στη συνέλευση και θα γίνει προσπάθεια συλλογής υπογραφών πολιτών της πόλης που στηρίζουν την πρωτοβουλία.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!