Αρχική περίπτερο ιδεών Να δούμε πώς θα δυναμώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ

Να δούμε πώς θα δυναμώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ

του Στέλιου Ελληνιάδη

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, θα σας στεναχωρήσω, με καλή πρόθεση και μεγάλη αγωνία.

 

Χρειαζόμαστε επειγόντως τουλάχιστον μία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με μοναδικό και αποκλειστικό θέμα την οργανωτική μας κατάσταση. Ζώντας ενεργητικά στην Αθήνα και γυρίζοντας στην Ελλάδα, διαπιστώνω αυτό που διαπιστώνουν όλοι. Ότι υστερούμε οργανωτικά σε απελπιστικό βαθμό. Και νομίζω ότι σε σας δεν χρειάζεται να υπογραμμίσω πόσο πολιτικό είναι αυτό το οργανωτικό. Δεν θέλω άλλο να μου λένε οι σύντροφοι ότι έχω δίκιο ή το αντίστροφο. Θέλω να πιάσουμε το πρόβλημα από τα κέρατα.

Να δούμε γιατί οι περισσότερες οργανώσεις μελών δεν λειτουργούν ικανοποιητικά. Γιατί ανακόπηκε το ρεύμα προσέλευσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ένας πολύ μεγάλος αριθμός μελών του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει ούτε στις στοιχειώδεις διαδικασίες. Να δούμε τι φταίει.

Να δούμε γιατί υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι στο πεδίο των δημοτικών εκλογών, κατά ένα μεγάλο μέρος, έχουμε χάσει τη μάχη πριν καν τη δώσουμε. Να δούμε γιατί τρώμε τα μουστάκια μας, γιατί δυσκολευόμαστε -με εκπληκτικά ποσοστά από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές- να συγκροτήσουμε ψηφοδέλτια, γιατί δεν έχουμε παντού υποψηφίους που θα μπορούσαν με αξιώσεις να διεκδικήσουν τους δήμους, έχοντας απέναντί μας πλήρως απαξιωμένο το ΠΑΣΟΚ και σοβαρά τραυματισμένη τη Νέα Δημοκρατία. Ποιες είναι οι αντικειμενικές και ποιες οι υποκειμενικές αδυναμίες, πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε τη δουλειά μας, τι μπορούμε να διορθώσουμε. Δεν μας λείπουν οι πλατφόρμες, στην ουσιαστική δουλειά υστερούμε.

Να δούμε γιατί, με την κοινωνία σε πλήρη κατάρρευση, είναι τόσο πενιχρά τα αποτελέσματα της παρουσίας μας σε μαζικούς συνδικαλιστικούς χώρους, και, μάλιστα, σε κλάδους, όπως οι μηχανικοί και οι δικηγόροι, που έχουν διαλυθεί οικονομικά και κοινωνικά.

Να δούμε γιατί η επιρροή μας στη νεολαία είναι τόσο μικρή. Καλοί είμαστε για εξηντάρηδες, αλλά μπορεί κανείς να αλλάξει τον κόσμο χωρίς τους νέους; Δεν χρειάζεται, νομίζω, ούτε να υπενθυμίσω τα εκλογικά ποσοστά μας στα πανεπιστήμια την ίδια εποχή που πήραμε 27% στις εθνικές κάλπες, ούτε την ηλικιακή σύνθεση των οργανώσεων των μελών μας σε όλη την Ελλάδα.

Να δούμε, επίσης, πού υστερούμε επικοινωνιακά. Γιατί ενώ ξημεροβραδιαζόμαστε στις τηλεοράσεις, δεν μπορούμε να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεών μας και για τη δυνατότητά μας να διαχειριστούμε τις τύχες του τόπου, ούτε καν πολλούς απ’ αυτούς που μας ψήφισαν τον Ιούνιο του 2012.

Να δούμε πώς θα βελτιώσουμε τη δημοκρατική λειτουργία στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο γιατί αυτό είναι θέμα αρχής και γιατί θα μας διαφοροποιούσε αισθητά από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και γιατί η δημοκρατία θα εξασφάλιζε την πιο εύρυθμη και αποτελεσματική πολιτική μας δράση. Η δημοκρατία δεν είναι βερνίκι, είναι μεδούλι.

Υπάρχει η εντύπωση σε πάρα πολλά μέλη μας ότι παραμένουμε κατά βάση ένα κόμμα του 4% σε αντιλήψεις, δομές και τρόπους δράσεις. Ότι υπερτερεί η εσωστρέφεια, ότι όλα αποφασίζονται από μηχανισμούς, ότι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους εργαζόμενους υπάρχει ένα χάσμα. Σίγουρα έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, αλλά φοβάμαι ότι απέχουμε πολύ από ένα κόμμα σύγχρονο και όχι παλιακό, μια οργάνωση εξωστρεφή και όχι κλειστοφοβική, ένα φορέα που ζυμώνεται, αναγεννιέται συνεχώς και δρα μέσα στην κοινωνία και όχι από τα γραφεία ή τις οθόνες της τηλεόρασης.

Πιστεύω ότι κι εσείς ανησυχείτε, αλλά για κάποιο λόγο δεν το εκφράζετε. Γι’ αυτό σας απευθύνω έκκληση, να υπερβούμε τα παγιωμένα μοντέλα. Να σκεφτόμαστε πιο ελεύθερα και πιο τολμηρά. Προσωπικά, δεν θέλω να είμαι σε τάση, δεν θέλω να είμαι σε συνιστώσα, σε ομάδα ή καπετανάτο. Θέλω να είμαι ΣΥΡΙΖΑ. Μπορώ;

Συντρόφισσες και σύντροφοι, στις εμπόλεμες καταστάσεις που ζούμε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πετάει και όχι να μπουσουλάει. Για πρώτη φορά, η Αριστερά έχει τόση δύναμη. Για πρώτη φορά, ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στράφηκε στην Αριστερά. Αυτό είναι θαυμάσιο. Αλλά για να πιάσει τόπο, είναι υποχρεωμένη και η Αριστερά να αναγεννηθεί. Αυτό νομίζω ότι προέχει για συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή. Εάν κάνω λάθος, παρακαλώ, διαγράψτε 600 λέξεις.

 

(Ομιλία στο πλαίσιο των πεντάλεπτων παρεμβάσεων των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνεδρίαση της 13ης Απριλίου 2014)

 

Στέλιος Ελληνιάδης

Σχόλια

Exit mobile version