Ώρα να φύγουμε από τις… κερκίδες και να γίνουμε πρωταγωνιστές

Ο ρόλος του μαζικού λαϊκού αθλητισμού στις μέρες μας καθίσταται ολοένα και πιο σημαντικός. Η οικονομική κρίση, αλλά και η κρίση αξιών, η αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου και ο απομονωτισμός, η γενικευμένη κατάθλιψη που πηγάζει από όλα τα δυσβάστακτα προβλήματα της καθημερινότητας συνθέτουν ένα δραματικό παζλ που απαιτεί δημιουργικές διεξόδους.
Στον αντίποδα αυτών των δυσμενών καταστάσεων βρίσκεται ο αθλητισμός που μπορεί να δείξει έναν άλλο δρόμο, ένα δρόμο ατομικής βελτίωσης και ταυτόχρονα δημιουργικής συνεργασίας, ένα δρόμο επανεπιβεβαίωσης των δυνατοτήτων του ανθρώπου αλλά και των συλλογικοτήτων.
Όμως ο αθλητισμός σήμερα, είναι για λίγους. Είναι για κείνους που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν όχι απλά για να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάποιο χώρο, αλλά για να προπονηθούν σωστά και να μυηθούν στα μυστικά των αθλημάτων που τους ενδιαφέρουν. Παράλληλα, τα αθλητικά σωματεία, αυτά που θα έπρεπε να είναι ο πυρήνας της αθλητικής ζωής στις γειτονιές και τις πόλεις, βιώνουν τα δικά τους προβλήματα. Προβλήματα οικονομικά αλλά και προβλήματα έλλειψης χώρων, υποδομών και προσωπικού.
Χρέος της πολιτείας είναι να ενισχύσει τα σωματεία, παρέχοντάς τους εγκαταστάσεις, προσωπικό αλλά και κονδύλια μέσω του ΟΠΑΠ προκειμένου να καταρτίσουν προγράμματα μαζικής λαϊκής άθλησης.
Σήμερα υπάρχουν πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις παρατημένες από την Ολυμπιάδα και μετά που μένουν αναξιοποίητες και κυριολεκτικά ρημάζουν. Αυτές οι εγκαταστάσεις μπορούν και πάλι να γίνουν χρήσιμες και λειτουργικές. Να αποδοθούν στα ενδιαφερόμενα σωματεία τα οποία θα τα διαθέτουν στα μέλη τους για να αθλούνται, έναντι μιας ετήσιας συνδρομής. Η πολιτεία, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια αλλά και τους επιστημονικούς φορείς, μπορεί να τροφοδοτεί τα σωματεία με προπονητές – τελειόφοιτους από τις γυμναστικές ακαδημίες αλλά και ιατρικό προσωπικό στα πλαίσια της ειδίκευσής του προκειμένου να λειτουργούν σωστά τα προγράμματα μαζικής λαϊκής άθλησης.
Ακόμα και η ιδιωτική πρωτοβουλία, οι επιχειρήσεις που κάθε χρόνο δαπανούν υπέρογκα ποσά προκειμένου να διαφημιστούν, μπορούν να έχουν κάποια κίνητρα για να διαθέτουν μέρος των χορηγιών τους σε αυτά τα προγράμματα συμβάλλοντας στην εξεύρεση πόρων για τα λειτουργικά έξοδα και το αθλητικό υλικό των προγραμμάτων
Τέλος, η πολιτεία οφείλει να κοστολογεί ακριβώς και ανά περίπτωση το κάθε πρόγραμμα και να μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία του.
Αρκετά πλήρωσε και πληρώνει ο ελληνικός λαός τον πρωταθλητισμό. Είναι η ώρα να φύγει απ τις κερκίδες και να μπει ο ίδιος στον αγωνιστικό χώρο.

Νίκος Καραμάνος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!