Του Σταμάτη Μαυροειδή.

«Χτες 20 Ιουλίου διεκόπη η εκπομπή αναλογικού σήματος από το κέντρο εκπομπής «Υμηττός» το οποίο πλέον θα εκπέμπει επίγειο ψηφιακό σήμα. Όσοι βλέπετε αυτό το μήνυμα θα πρέπει να προβείτε άμεσα στις εξής ενέργειες. Εάν η τηλεόρασή σας έχει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή επανασυντονίζετε τα κανάλια στις συχνότητες εκπομπής σήματος, εάν δεν έχει τότε θα χρειαστείτε έναν εξωτερικό. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το digea.gr ή τηλεφωνείστε στο 14510 με χρέωση 0,65 ευρώ από σταθερό και 1,05 ευρώ από κινητό με χρέωση ανά δευτερόλεπτο. Γραμμή παραπόνων στο τηλεφωνικό κέντρο 211-3007404».
Κι όμως! Χτες 20 Ιουλίου τρία τουλάχιστον εκατομμύρια Έλληνες βρέθηκαν «αντιμέτωποι» με μιαν απίστευτη ευκαιρία. Να στείλουν στα αζήτητα τα αφεντικά των καναλιών και μαζί μ’ αυτά τον τηλεοπτικό πολιτισμό τους. Αν υπήρχε η σχετική προπαίδεια, αν η οθόνη δεν είχε προκαλέσει ανήκεστο βλάβη σε δυναμικά κύτταρα του εγκεφάλου, αν, αν, αν… τότε, μια τέτοια αντίδραση, που θα διέβλεπε τον εκβιασμό αρνούμενη να υπαχθεί στο νέο ψηφιακό σήμα, θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε λυτρωτική πράξη.
Το μήνυμα όμως των καναλαρχών δεν αγνοήθηκε, πολλοί ίσως δεν πρόλαβαν να το δουν καν στις οθόνες τους, καθώς είχαν φροντίσει να προμηθευτούν νέα τηλεοπτική συσκευή ή ψηφιακό αποκωδικοποιητή πριν εκπνεύσει το αναλογικό σήμα. Οι υπόλοιποι, έχουν εκ των υστέρων το δικαίωμα αλλά και τη δυνατότητα να παραπονεθούν, για το κόστος του αποκωδικοποιητή, γιατί τα 40 ευρώ δεν είναι ασήμαντο ποσό στις μέρες που ζούμε, για το κόστος σύνδεσης -που επίσης δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο λένε- για την αυθαιρεσία του τραστ των ΜΜΕ που δεν επέτρεψαν την παράλληλη εκπομπή αναλογικού και ψηφιακού σήματος. Αλλά και τα παράπονα, όπως διαβάζετε, είναι επί πληρωμή βεβαίως, για να μη ξεχνιόμαστε…
Για τα υπόλοιπα, τα πιο σοβαρά και πιο περίπλοκα δηλαδή, ουδείς προϊδέασε ούτε προετοίμασε τη συνείδηση της κοινής γνώμης. Προφανώς και δεν αναφερόμαστε στους μιντιάρχες. Αυτοί έχουν ιερό συμφέρον να προφυλάξουν το μήνυμά τους, είναι απολύτως προετοιμασμένοι να εμποδίσουν κάθε εκτροπή προς εναλλακτική κατεύθυνση. Τόσα χρόνια, άλλωστε, γι’ αυτό κοπιάζουν: Να αναπτύξουν ένα συμπαγές σύστημα χειραγώγησης και ολοκληρωτικού ελέγχου της συνείδησης της κοινωνίας που δεν θα επιτρέπει διαφυγές.
Μέρος της ολοκλήρωσης αυτού του συστήματος είναι η επιβολή της ψηφιακής εκδοχής του. «Πρόκειται για σημαντικότατη αλλαγή που αλλάζει τους όρους της τηλεοπτικής αδειοδότησης, που καταργεί τη δυνατότητα του κράτους να “παραχωρεί” το δημόσιο πλούτο των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων έναντι συγκεκριμένων όρων και ορίων στους τηλεοπτικούς σταθμούς», σημείωνε η Ματίνα Παπαχριστούδη από τη στήλη media-λογώντας, αυτής εδώ της εφημερίδας.
Όμως, οι σημαντικότατες αλλαγές που προκύπτουν από τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα βρήκαν απροετοίμαστη την Αριστερά, στο σύνολό της. «Δεν μελετήθηκαν, δεν γνωστοποιήθηκαν, δεν μπήκαν στο στόχαστρο κριτικής και ανάλυσης…». Συμπαθητική η ανακοίνωση που ζητούσε αναβολή διακοπής του αναλογικού σήματος, καλώντας τα κανάλια να δείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία προς τη ρηγμαγμένη οικονομικά κοινωνία. Όμως ο πυρήνας της ψηφιακής υπόθεσης ξεπερνούσε, δυστυχώς, τα όρια της «τσέπης» των καταναλωτών και της… ψυχαγωγίας τους. Το πραγματικό «παιχνίδι» που παραχωρούσε ένα ακόμη οχυρό του δημόσιου πλούτου στις ληστρικές ιδιωτικές προτιμήσεις, παίχτηκε κι αυτή τη φορά στην αθέατη πλευρά της οθόνης…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!