Προτάσεις για περιβάλλον και παραγωγή παρουσίασε η Ομάδα Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ Χίου. Του Τέλη Τύμπα

Το καλοκαίρι που πέρασε θα μείνει για πάντα στη συλλογική μνήμη των κατοίκων της Χίου. Η καταστροφική πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου έκαψε το δυτικό και νότιο τμήμα του νησιού καταστρέφοντας πευκοδάση και καλλιέργειες σε 10 μαστιχοχώρια ενώ η συνολική έκταση υπερβαίνει τις 145 χιλιάδες στρέμματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, η καταστροφική πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη που έχουμε ιστορικά στο Αιγαίο, σημαντικά μεγαλύτερη από τις φωτιές της Ηλείας το 2007 (σε επίπεδο ενός νομού) και μέσα στις πέντε μεγαλύτερες των τελευταίων 30 χρόνων πανελλαδικά. Στη διάρκεια των δέκα ημερών που καίγονταν η Χίος πολλά ακούσθηκαν και ακόμη περισσότερα αποκαλύφθηκαν για ελλείψεις στον αντιπυρικό σχεδιασμό. Σε κατάσταση πανικού για την διαχείριση της κατάστασης, τέσσερις συντονιστές διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλο, αλλάζοντας το επιχειρησιακό σχέδιο διάταξης των δυνάμεων κατάσβεσης και τις προτεραιότητες. Στη συνέχεια, στην δικαιολογημένη οργή και θλίψη της τοπικής κοινωνίας παρουσιάστηκε έντεχνα ως ηθικός αυτουργός της μεγάλης καταστροφής η Δ/νση Δασών και ο δασάρχης προσωπικά, με ευθείες επικρίσεις από τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο συνεπικουρούμενοι βέβαια από τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Παρά το πρωτόγνωρο της καταστροφής που έζησε το νησί, οι χειρότερες συνέπειες της πυρκαγιάς θα γίνουν αντιληπτές τα επόμενα χρόνια. Εν τούτοις, η ελάχιστη αρωγή της κυβέρνησης θυμίζει ελεημοσύνη σε αναξιοπαθούντες. Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης και των τοπικών αιρετών είναι εμφανής και αναντίστοιχη της κατάστασης. Τα παραδείγματα πολλά, όπως: ένας μήνας μετά την πυρκαγιά ακριβές περίγραμμα των καμένων εκτάσεων δεν υπάρχει, οι περιοχές δεν έχουν κηρυχθεί πυρόπληκτες, η απογραφή των ζημιών δεν έχει ολοκληρωθεί, συντονιστικός φορέας αποκατάστασης δεν έχει συγκροτηθεί, κινδυνεύουν να χαθούν κρίσιμες ημερομηνίες υποβολής αιτήματος συνδρομής στην Ε.Ε. Αντίθετα η πελατειακή αντίληψη βρίσκει πρόθυμους συνοδοιπόρους. Το κυνήγι επιτρέπεται, άμεσα θα δοθούν άδειες σε ιδιώτες για εκτεταμένες ξυλεύσεις σε όλο το εύρος των δρόμων των καμένων περιοχών, μεγάλα κοπάδια κατσικιών βρίσκονται μέσα στις καμένες εκτάσεις.

Ανασυγκρότηση σε τρεις άξονες
Σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα που διαγράφεται για το νησί τα επόμενα χρόνια, η ευθύνη που αναλογεί στην αριστερά και τα κινήματα είναι κρίσιμη και μπορεί να γίνει καθοριστική. Ένα πρώτο βήμα αποτελούν οι προτάσεις της ειδικής επιστημονικής Ομάδας Εργασίας που συγκρότησε εδώ και ένα μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου, οι οποίες παρουσιάστηκαν δημόσια στις 20/9/2012.
Αυτές αναφέρονται σε τρεις κύριους άξονες: α) την παραγωγή, β) τα διαχειριστικά μέτρα προστασίας του εδάφους των υδάτων και των δασών και γ) τις συμπληρωματικές δράσεις, οι οποίες πρέπει να υποστηριχθούν. Οι κύριοι άξονες που εξετάσθηκαν εξειδικεύονται σε πέντε θεματικές ενότητες και καλύπτουν: την προστασία του εδάφους και τα αντιδιαβρωτικά έργα, μέτρα διάβρωσης, προτάσεις για την παραγωγή (ελαιοκαλλιέργεια, μαστιχοκαλλιέργεια, μελισσοκομία, κτηνοτροφία), μέτρα στήριξης της απασχόλησης και τις θεματικές ενότητες του τουρισμού, του εισοδήματος της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας και της εθελοντικής προσφοράς.
Οι προτάσεις αυτές δημιουργούν θετικό προηγούμενο στα τοπικά πολιτικά ζητήματα. Συνδέουν τις προτάσεις πολιτικής με την επιστημονική γνώση και εξειδικεύονται στα τοπικά δεδομένα. Δεν έχουμε αυταπάτες πλήρους υιοθέτησης τους ωστόσο σε αυτό τον έρημο τόπο που ασφυκτιά μεταξύ των μικροεργολάβων της πληροφόρησης και των πατρώνων τους πολιτικών, αποτελούν ελπίδα ότι η αριστερά μπορεί και πρέπει να κάνει την διαφορά. Οι προτάσεις που καταθέσαμε έρχονται να συμβάλουν στο δημόσιο διάλογο για την ανασυγκρότηση των καμένων εκτάσεων και την προστασία των πληγέντων. Ταυτόχρονα αποτελούν και διεκδικητικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούμε.
Την Ομάδα Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Χίου αποτελούν οι Δ.Τσούχλης, Δρ. Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου, επιστημονικός συνεργάτης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (συντονιστής), Γ.Τσούρος, Οικονομολόγος, πρώην διευθυντής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Τ.Τύμπας, Πανεπιστημιακός με ειδίκευση στην Επιστημονική και Τεχνολογική Πολιτική.
Το σύνολο των προτάσεων είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση www.syrizachios.gr

* O Tέλης Τύμπας είναι πανεπιστημιακός

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!