Μόλις 15 ημέρες πέρασαν από την παράσταση που έδωσε στη Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ιθύνων νους -όπως περίτρανα αποδεικνύεται πλέον- του «ξηλώματος» της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, και οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δίνουν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία, που καταδεικνύουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει αναφορικά με τις εκκρεμότητες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Ακόμη χειρότερα, όσα αποκαλύπτονται σταδιακά έχουν την οσμή σκανδάλου, ακόμη και για τις «λεπτομέρειες» των εργασιακών σχέσεων.
Συγκεκριμένα, η παράταξη Νέο Κίνημα Αλλαγής που εκπροσωπείται και στο Δ.Σ. του Σωματείου Τρίαινα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 7 Ιανουαρίου, μεταξύ πολλών άλλων πληροφοριών για την κατάσταση στα Ναυπηγεία, αναφέρει ότι σε εργασιακό επίπεδο «βρισκόμαστε μπροστά στα ίδια αδιέξοδα του Απριλίου 2012 για περίπου 900 εργαζομένους, του Απριλίου 2011 για τους περίπου 100 συνταξιούχους και του Μαΐου 2009 για τους 160 εργαζόμενους του Τροχαίου Υλικού». Όπως καταγγέλλει το ΝΚΑ, όλο αυτό το διάστημα η διοίκηση του Σωματείου αδιαφορεί στα αιτήματα να χορηγηθεί έστω και μικρό ποσό οικονομικού βοηθήματος στους 160 εργαζόμενους του Τροχαίου Υλικού (που δεν συμπεριλήφθηκαν στα ατομικά οικονομικά βοηθήματα που δόθηκαν μέσω ΟΑΕΔ στους 900 εργαζομένους των Ναυπηγείων τους τελευταίους 12 μήνες) οι οποίοι είναι εκτοπισμένοι ουσιαστικά εδώ και 56 μήνες (4,6 χρόνια δηλαδή!). Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται, με βάση τα στοιχεία της ανακοίνωσης, ότι οι 100 συνταξιούχοι των Ναυπηγείων (από τον Απρίλιο του 2011 και έπειτα) δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ ως εφάπαξ, καθώς και παρά τις διαβεβαιώσεις του Σωματείου ότι θα λάμβαναν κανονικά εφάπαξ, η εταιρία -που τότε λειτουργούσε κανονικά- ύστερα από μια «κρυφή» ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία θα έδινε μόνο το 40% του εφάπαξ, τελικώς αποφάσισε αυθαίρετα να διακόψει τη χορήγησή του για όσους συνταξιοδοτούνταν, κάτι που ανακοίνωσε στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας το Σεπτέμβριο του 2011. Έτσι, όσοι δεν είχαν την «τύχη» να συνταξιοδοτηθούν έως το Μάρτιο εκείνου του έτους (όπως π.χ. ο Γ. Μίχας, τέως νομάρχης Πειραιά, που έλαβε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 100 χιλ. ευρώ εφάπαξ), όχι μόνον δεν έλαβαν το 40% για να διεκδικήσουν δικαστικά -έστω- το υπόλοιπο 60% που δικαιούνταν, αλλά δεν έλαβαν απολύτως τίποτα.
Όσον αφορά τη δρομολογημένη διαδικασία της κατάσχεσης χρημάτων προς τους εργαζόμενους, σε περίπτωση πληρωμών από το Δημόσιο προς την ιδιοκτήτρια εταιρία των Ναυπηγείων, το ΝΚΑ επισημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό ούτε οι εργαζόμενοι διασφαλίζονται πλήρως, ούτε η εταιρία πιέζεται. Προβάλλουν, δε, την άποψη ότι θα έπρεπε το Σωματείο να αξιώσει περαιτέρω κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, αλλά και της εξαφανισμένης διοίκησης και του ομίλου.

Μ.Ε.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!