Η ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, η παραγωγή αγροτικών προϊόντων κινδυνεύουν από την κρίση σκουπιδιών στη περιοχή του Eθνικού Πάρκου του Βεζούβιου, σε μια περιοχή μεγάλου φυσικού κάλλους και γνωστή για τα αγροτικά της προϊόντα, στον Κόλπο της Νάπολης που, εδώ και αρκετά χρόνια, είναι το θύμα της αδυναμίας διαχείρισης των απορριμμάτων και της δράσης της τοπικής Μαφίας.
Προ δύο ετών, οι Αρχές άνοιξαν «προσωρινά» μια χωματερή μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του Βεζούβιου για να αποθέσουν τους 250.000 τόνους σκουπιδιών της Νάπολης και να εκτονώσουν την κρίση που είχε ξεσπάσει το 2008.

Ο Μπερλουσκόνι, προ τριών ετών, είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης σκουπιδιών στην Καμπανία, και η χωματερή αυτή χρησιμοποιήθηκε για να κρύψει την απροθυμία της ιταλικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την Καμόρα. Φωτογραφίες που απεικονίζουν τη Νάπολη πνιγμένη στα σκουπίδια κυκλοφορούν σ’ όλο τον κόσμο και, βεβαίως, είναι η επιφάνεια του προβλήματος. Η ουσία βρίσκεται, σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους, στην παράνομη εισαγωγή και θάψιμο τοξικών αποβλήτων, μια επιχείρηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την Καμόρα, η οποία εισάγει σκουπίδια από όλη την Ευρώπη. Μέχρι το 1994, οπότε ανέλαβαν τις περισσότερες χωματερές της περιοχής της Νάπολης οι τοπικές Αρχές, τις διαχειριζόταν η Μαφία. Αλλά και έκτοτε δεν σταμάτησε, έχοντας στήσει μια επιχείρηση που, σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα Legambiente, ανέρχεται σε αξία στα 7 δισ. ευρώ και ουδείς την εμποδίζει.
Αυτοί που πληρώνουν το τίμημα είναι οι κάτοικοι της περιοχής. Αυξημένα ποσοστά λευχαιμίας, καρκίνου του λαιμού και αναπνευστικών ασθενειών αποτελούν μαρτυρία σοβαρής μόλυνσης του αέρα και του νερού. Δεν μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρά τους και τα παιδιά δεν μπορούν να παίξουν στους δρόμους. Και κανείς δεν θέλει να αγοράσει προϊόντα που καλλιεργούνται εκεί.

Η οργή
Και όταν την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ανήγγειλε τη δημιουργία μιας καινούργιας χωματερής μέσα στο Εθνικό Πάρκο του Βεζούβιου, εννέα μίλια μακρύτερα από την πρώτη, χωρητικότητας 3 εκατ. τόνων σκουπιδιών, τα οποία, όπως πιστεύουν οι ντόπιοι, θα εισάγονται παράνομα από τη Μαφία, η οργή των κατοίκων ξέσπασε ασυγκράτητη. Ξεχύθηκαν στους δρόμους, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και πυρπόλησαν απορριμματοφόρα, αποκλείοντας τις πύλες της χωματερής. Τα γεγονότα εμπόδισαν, προσωρινά, την αποκομιδή των σκουπιδιών της Νάπολης, πράγμα που οδήγησε σε ξεχειλισμένους κάδους και στην πρόκληση της διεθνούς προσοχής. Κάθε φορά που γεμίζει σκουπίδια η Νάπολη, λένε οι κάτοικοι των γύρω πόλεων, την πληρώνουν τα παιδιά μας.
Η απελπισία με την οποία αντιτίθενται στην ήδη υπάρχουσα χωματερή και στα σχέδια για την καινούργια, προέρχεται από την αίσθηση ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, από το ότι έχουν μπουχτίσει από τα κυβερνητικά ψεύδη, από το ότι αντιλαμβάνονται ότι ουδείς απ’ τους κρατούντες ενδιαφέρεται για τη δική τους ζωή.
Μπροστά στην αποφασιστικότητα των κατοίκων, οι δήμαρχοι της περιοχής της Νάπολης απέρριψαν, την Κυριακή 24/10, μια συμβιβαστική πρόταση των Αρχών να παγώσει το σχέδιο της νέας χωματερής, προκειμένου να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες. Ζήτησαν εγγυήσεις ότι δεν θα ανοίξει η χωματερή, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Μποσκορεάλε.
Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις όλο και αυξανόμενες διαδηλώσεις το Σάββατο στην πόλη Τερζίνιο, ενώ όλη τη νύχτα ομάδες κατοίκων συγκρούονταν με την αστυνομία. Προκειμένου να καταπραΰνει την οργή των κατοίκων, την ίδια νύχτα, ο επικεφαλής της ιταλικής Ασφάλειας υπέγραψε ένα σχέδιο παύσης της παράδοσης σκουπιδιών επί τρεις ημέρες, για να «εξεταστούν ζητήματα υγείας και περιβάλλοντος». Επίσης, ειπώθηκε ότι το σχέδιο της νέας χωματερής θα παγώσει επ’ αόριστον, υπό τον όρο ότι θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Πράγμα όπου οι κάτοικοι δεν το δέχονται και απαιτούν να απορριφθεί διά παντός.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτόκνικ δήλωσε στις 23/10 ότι η Ιταλία θα υποστεί νομικές κυρώσεις και βαριά πρόστιμα από της Ε.Ε. για την αδυναμία της να διαχειριστεί το ζήτημα των αποβλήτων.

Μ.Ν.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!