Οι ισορροπίες και το αβέβαιο μέλλον του Αντώνη Σαμαρά και της Ν.Δ..

 

Τρίτη βράδυ, λίγες ώρες πριν από τη γενική απεργία, μέσα στη νύχτα, ο Αντώνης Σαμαράς καλεί τα κανάλια στη Ρηγίλλης για να δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το πακέτο μέτρων ΔΝΤ και Ε.Ε. στη Βουλή. Είχε προηγηθεί ένα τριήμερο διαβουλεύσεων με τους συνεργάτες του, όπου τέθηκαν στο τραπέζι ακόμη και οι δημοσκοπήσεις που είχε παραγγείλει η Ν.Δ. για την καταγραφή των λαϊκών διαθέσεων.

Το δίλημμα είχε μετατραπεί, πλέον, σε μια σκληρή παρτίδα πόκερ, με στοίχημα το πολιτικό μέλλον του ίδιου του κ. Σαμαρά, δεδομένου ότι η Ν.Δ., πρωτίστως, υπάρχει ως εγγυητής των συμφερόντων των ισχυρών του συστήματος και δευτερευόντως ως κόμμα που συμβαδίζει με τις λαϊκές διαθέσεις.

Τελικά, όμως, την παρτίδα του παιχνιδιού φαίνεται να την έδωσαν στον Αντώνη Σαμαρά, και η πλευρά Μητσοτάκη και ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού μάλλον κρατούσαν τα «χειρότερα» χαρτιά στα χέρια τους.

Η μεν Ντόρα Μπακογιάννη, με μια ισχνή ομάδα στον κομματικό μηχανισμό (ισχυρότατη όμως στα Μέσα Ενημέρωσης) να διατυμπανίζει –εν μέσω λαϊκής απόγνωσης– τη χρόνια εμμονή και ιδεοληψία της πλευράς Μητσοτάκη υπέρ των λύσεων τύπου ΔΝΤ, ο δε Γιώργος Παπανδρέου να φέρνει στη Βουλή τη «φαρμακερή» συμφωνία ως κατεπείγον νομοσχέδιο, χωρίς να ζητά την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Μετά το διάγγελμά του ο κ. Σαμαράς, σπεύδει, φυσικά, να διαβεβαιώσει τον Βιβ Μαρτένς (πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) ότι «θα σεβαστεί πλήρως τα χρήματα που δίνονται σε εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης σε διμερές επίπεδο από τις κυβερνήσεις των εταίρων μας και το ΔΝΤ», διευκρινίζοντας ασφαλώς, πως η καταψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά διαφωνία με την κυβέρνηση, δηλαδή αντιπολιτευτική τακτική!

«Το έργο» έχει ξαναπαιχτεί στην Ουγγαρία, όπου η Δεξιά και η Ακροδεξιά αρνήθηκαν να στηρίξουν την επιλογή των σοσιαλιστών να υπαγάγουν τη χώρα στην επικυριαρχία του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα την ολική επαναφορά τους στην εξουσία κατά τις πρόσφατες εκλογές.

Ωστόσο, για τα καθ’ ημάς, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο, εάν η ΝΔ –όπως υπάρχει σήμερα– θα μπορέσει να παραμείνει κυρίαρχος πυλώνας ενός πολιτικού συστήματος, για το οποίο πολλοί άρχισαν να φοβούνται ότι σύντομα θα καταρρεύσει.

Προς το παρόν, ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει να παίζει το χαρτί της δικής του πολιτικής επιβίωσης, επιχειρώντας από τη μία να διαφυλάξει για τον εαυτό του ρόλο αντιπολίτευσης και από την άλλη να συσπειρώσει την «παραζαλισμένη» από τα μέτρα κομματική του βάση.

Τα πιο δύσκολα, όμως, είναι μπροστά για τον αρχηγό της Ν.Δ., μετά τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη. Μια διαγραφή που ετοίμαζαν και οι δύο πλευρές από την πρώτη ημέρα της εκλογής Σαμαρά στη ΝΔ. Ε.Λ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!