Στις διαδικασίες για την ίδρυση και χωροθέτηση Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών εντός του χώρου του Α΄ Κοιμητηρίου, προχωρά ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Πρόκειται για σημαντικότατη απόφαση διότι ανάβει το ‘πράσινο φως’ για την κατασκευή Αποτεφρωτηρίου που θα δώσει λύση σε χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες κάθε χρόνο αναγκάζονται να ‘μεταναστεύουν’ στη γειτονική Βουλγαρία προκειμένου να ικανοποιήσουν την τελευταία επιθυμία του νεκρού τους, καταβάλλοντας δυσανάλογα μεγάλα χρηματικά ποσά» αναφέρει ο Δήμος.
Όπως δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, αυτή τη στιγμή εκπονούνται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης οι πρόδρομες μελέτες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου.
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τη σύμφωνη γνώμη που διατύπωσε σχετικά ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, στα διοικητικά όρια του οποίου υπάγεται η τοποθεσία κατασκευής του ΚΑΝ, κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, με την προϋπόθεση της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων, όπως αυτή θα διασφαλιστεί με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Για την υλοποίηση του ΚΑΝ αναμένονται η άδεια χωροθέτησης με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και η καθεαυτή διαδικασία κατασκευής του έργου κατά τρόπο ώστε να μην επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός και οι δημότες του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, η κατασκευή του έργου θα γίνει είτε με αυτοχρηματοδότηση είτε με ένταξή του σε συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, και με γνώμονα την κατά το δυνατόν γρηγορότερη υλοποίησή του.

Γ.Β.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!