Ναι, αλλά γιατί;

Του Μάριου Διονέλλη.
Βγαίνει κάθε τόσο μια έρευνα για να μας πει τα αυτονόητα. Είμαστε απογοητευμένοι λέει, σε ποσοστό 80%, αλλά δεν θέλουμε εκλογές. Κατάντια είναι αυτό. Γιατί κάποτε οι εκλογές φάνταζαν ως λύση ενώ τώρα είναι μπελάς και περιττά έξοδα. Η μία εξήγηση είναι ότι «ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Ν.Δ. μπορούν να τα καταφέρουν». Αυτό λέει ο κόσμος στις δημοσκοπήσεις.

Πάντα είχα ενστάσεις για τις ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων αυτών. Θα ήθελα για μια μέρα να είμαι από αυτούς που φτιάχνουν τις ερωτήσεις: Ναι, κανείς από τους δύο δεν είναι ικανός, αλλά εσείς ας πούμε, τί θα ψηφίσετε και κυρίως γιατί;
Ρωτήστε έτσι τον κοσμάκη να πει ελεύθερα» «ΠΑΣΟΚ, γιατί ο κουνιάδος της Νίτσας έχει κουμπαριά με τον γραμματέα του υπουργείου. Και τώρα που η Νίτσα τελειώνει και θα ψάχνει δουλειά ίσως κάτι να κάνει ο γραμματέας για να χωθεί κι εκείνη στο υπουργείο».
Άσε το λαό να πει «Ν.Δ. γιατί τότε είχαμε παραθυράκι και κάναμε το πανωσήκωμα και τώρα βγάζουμε το νοίκι».
Και δυστυχώς όσο βαθαίνει η κρίση και αυξάνεται η ανέχειά μας, αυτά τα «γιατί» γίνονται όλο και πιο σοβαρά. Αυτοί οι λόγοι παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο πίσω από το παραβάν. Και το ξέρουν. Αυτά εννοεί ο θρασύς Πάγκαλος όταν λέει «Μαζί τα φάγαμε». Εννοεί κάθε ξεροκόμματο που πέταγε το σύστημα όταν το ίδιο φούσκωνε ώστε να μη χωράει στα έδρανα της Βουλής.
Οπότε σωστά. Τι να τις κάνεις τις εκλογές; Απλά να επιβεβαιώσεις πόσοι περιμένουν  από τη μία και πόσοι από την άλλη…
Μια μέρα μόνο κάντε με δημοσκόπο. Να βάλω σε όλες τις ερωτήσεις από πίσω το «και γιατί», έτσι, με αφέλεια παιδική. Δεν φτάνουν πια τα νούμερα, θέλω εξηγήσεις. Πρόθεση ψήφου 35% το ΠΑΣΟΚ, 28,5% η Ν.Δ.  Ναι αλλά γιατί;
Δυσαρεστημένος από την κυβέρνηση που ψήφισες; Ναι, αλλά γιατί την ψήφισες;  
Από αυτά «γιατί» μας κρατάνε.
Μόνο κάτι παλικάρια, που δεν έχουν τίποτα να χάσουν άλλο από την ίδια τους τη ζωή, μόνο αυτοί που δεν περιμένουν κανέναν διορισμό και κανένα χατίρι, μόνο αυτοί κερδίζουν κατά κράτος ένα κράτος που σε λίγο θα μας βάλει όλους να κάνουμε απεργία πείνας.

 

Σχόλια

Exit mobile version