Καθοριστικό βήμα για την τελική έκβαση της μάχης, ως προς την παράνομη και αντιπεριβαλλοντική εκτροπή του Αχελώου, αποτελεί η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ως προς τα 14 προδικαστικά ερωτήματα που του τέθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την πολύκροτη υπόθεση. 

Τα έργα της εκτροπής έχουν σταματήσει από το 2010, μετά από αίτηση αναστολής που κατέθεσαν πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις στο ΣτΕ περιμένοντας τότε τις απαντήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Κατάφωρες παραβιάσεις
Οι απαντήσεις ήρθαν δύο χρόνια μετά και αποτελούν πραγματικό κόλαφο για τους εμπνευστές του έργου αλλά και για όσους μεθόδευσαν την προώθησή του με «πλάγιες οδούς» και κυρίως του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά.
Όπως προκύπτει από την απόφαση του ΔΕΕ, η εκτροπή, με τον τρόπο που σχεδιάσθηκε και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2006, παραβιάζει την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Το δικαστήριο έκρινε πως το σχέδιο εκτροπής, το οποίο εγκρίθηκε με νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2006 (ν. 3481/2006), βασιζόταν σε ανεπαρκή και ανεπίκαιρα στοιχεία και αγνοούσε τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις για τη διαχείριση των υδάτων.
Το ΔΕΕ έκρινε, επίσης, ότι είναι ανεπίτρεπτη η περιβαλλοντική μελέτη του έργου, καθώς στηριζόταν σε ανεπίκαιρα και αναξιόπιστα στοιχεία για τις συντελούμενες επεμβάσεις σε περιοχές Natura 2000 και για τον σκοπό του έργου, δηλαδή την άρδευση του Θεσσαλικού Κάμπου.

Δικαίωση πολύχρονου αγώνα
Η απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη, που πιθανώς θα κρίνει και την τελική έκβαση του αγώνα που δίνουν από το 1992 εναντίον αυτού του καταστροφικού έργου οι τοπικοί φορείς αλλά και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Υπενθυμίζεται πως συνολικά έχουν εκδοθεί 5 ακυρωτικές αποφάσεις από το ΣτΕ για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο όμως επανερχόταν μεθοδευμένα από εκπροσώπους του Θεσσαλικού Κάμπου εις βάρος της Δυτικής Ελλάδας, κυρίως όταν οι πρώτοι βρήκαν πιστό εκφραστή στο πρόσωπο του Λαρισαίου Γ. Σουφλιά.
Μ.Δ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!