Παγώνει το έργο μετά από απόφαση του Δήμου Παύλου Μελά. Του Λευτέρη Αρβανίτη

«Είχαμε μία πρόταση, να γίνει ένας ΣΜΑ τελευταίου τύπου, με όλη τη σύγχρονη τεχνολογία, που δεν άφηνε περιθώρια για κανέναν κίνδυνο. Ωστόσο, βλέποντας την κατάσταση ότι υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στην πρόταση τη δική μας και την κοινωνία, καλώς ή κακώς, αποφασίσαμε να σεβαστούμε αυτό που θέλει η κοινωνία». Αυτή ήταν η δήλωση του δημάρχου Παύλου Μελά, Δ.Παπαδόπουλου, μετά την ολοκλήρωση του προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου που αποφάσισε -με απόλυτη πλειοψηφία- να λάβει αρνητική απόφαση για την κατασκευή ΣΜΑ στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή.
Της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου μεσολάβησαν περίπου 8 μήνες κινητοποιήσεων των κατοίκων της περιοχής χωρίς να ανοίξει ρουθούνι -έχει σημασία αυτό-, δημόσια διαβούλευση φορέων, οργανισμών και θεσμικών οργάνων, εμπλοκή των αστυνομικών Αρχών χωρίς να έχει τελεστεί οποιοδήποτε αδίκημα και τελικά η απόφαση που παγώνει προς το παρόν το έργο.
Πλέον, όπως δηλώνουν και οι κάτοικοι, οι Αρχές είναι υποχρεωμένες να σεβαστούν την απόφαση της τοπικής κοινωνίας και της θεσμικής της έκφρασης και να ακυρώσουν το έργο. Την αποφασιστικότητα των κατοίκων και των συλλογικών τους οργάνων χαιρετίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Μελά, οι οποίοι έδωσαν μεγάλο αγώνα για την αποτροπή της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στον προσχηματικό διάλογο που οργανώθηκε από το νεοσύστατο ΦΟΔΣΑ και από τον δήμαρχο Παύλου Μελά και έπεσε στο κενό, χάρη στην ουσιαστική συμβολή των κατοίκων και του Δικτύου 50 Συλλόγων και Φορέων κατά της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «επιβάλλεται να ανοίξει ένας δημόσιος, ουσιαστικός και σοβαρός διάλογος για τη διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ένας διάλογος, όμως, που γνώμονα θα πρέπει να έχει την περιβαλλοντολογική δικαιοσύνη».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζουν τον νικηφόρο αγώνα
Οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με τη σειρά τους, χαιρετίζουν τη νικηφόρα πορεία του αγώνα των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης για τη ματαίωση της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία, καθώς και την ανάλογη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Καλούμε τον Σύνδεσμο ΟΤΑ, την ΠΕΔ και τους φορείς της πολιτείας να αφουγκραστούν, επιτέλους, την ώριμη φωνή των πολιτών, να σκύψουν πάνω στα σοβαρά προβλήματα της Δυτικής Θεσσαλονίκης και να δώσουν ουσιαστικές λύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο», αναφέρει η ανακοίνωση τους.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζουν να καταδικάσουν «τα απαράδεκτα και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, που προκαλούν επικίνδυνες εντάσεις και πολεμικό κλίμα, με στόχο την υποταγή και τον εκφοβισμό των απλών ανθρώπων, οι οποίοι βγήκαν στο δρόμο με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για το περιβάλλον και τη ζωή τη δική τους και όλων των κατοίκων της Θεσσαλονίκης».

Νέος περιφερειακός σχεδιασμός
Μετά και την απόφαση μη κατασκευής του έργου αναγκαία θεωρείται η επανεξέταση του συνόλου του περιφερειακού σχεδιασμού και η αναζήτηση λύσεων που εξασφαλίζουν την ισότιμη αντιμετώπιση των περιοχών του πολεοδομικού συγκροτήματος. Μάλιστα, σε περίπτωση που οι συζητήσεις δεν ξεκινήσουν άμεσα, κινδυνεύουν να χαθούν τα χρήματα που έχουν εκταμιευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό τον σκοπό. Βέβαια, η έναρξη των συζητήσεων προϋποθέτει την αποδοχή από όλες τις πλευρές ότι ο ΣΜΑ Ευκαρπίας δεν θα κατασκευαστεί. Και αν κρίνουμε από τα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, η νίκη των κατοίκων δύσκολα χωνεύεται…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!