Στις 18 Φεβρουαρίου, στο Νίγηρα, έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα και ανατράπηκε ο πρόεδρος Μαμαντού Τάντζα (που κι αυτός με πραξικόπημα είχε καταλάβει την εξουσία το 1999). Τέτοιου είδους αλλαγές με στρατιωτικά κινήματα είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε πολλές αφρικανικές χώρες. Στην Αφρική υπήρχε στο παρελθόν σε εξέλιξη ένας ανταγωνισμός ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις στον οποίο πρωταγωνιστούσαν οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι ιμπεριαλιστές.

Με την γαλλική στροφή σε μια πιο φιλοαμερικάνικη πολιτική, μετά τον ερχομό του Σαρκοζί στην εξουσία, μετριάστηκαν αυτές οι αντιθέσεις, αλλά δεν ήταν οι μόνοι που ενεργούσαν στην αφρικανική ήπειρο. Από καιρό η διείσδυση της Κίνας σε διάφορες περιοχές δημιουργούσε μια νέα κατάσταση που έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Έτσι δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως εξελίξεις σαν το πραξικόπημα στο Νίγηρα σχετίζονται με αυτές τις αντιθέσεις και στοχεύουν στον αποκλεισμό της Κίνας από ορισμένες περιοχές. Ο Νίγηρας είναι πλούσιος σε κοιτάσματα ουρανίου και φαίνεται πως ο ανατραπείς δικτάτορας σκόπευε να παραχωρήσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σε κινεζικές εταιρείες εκτοπίζοντας Γάλλους και Αμερικανούς. Μέχρι τότε η γαλλικών συμφερόντων εταιρεία Areva κατείχε τα δικαιώματα εξόρυξης. Η χειροτέρευση των σχέσεων ανάμεσα σε Γαλλία-ΗΠΑ από την μια, και τον Νίγηρα από την άλλη, τον τελευταίο χρόνο, οδήγησε τον Τάντζα να συνάψει ένα συμβόλαιο με τους Κινέζους με καλύτερη για αυτόν τιμή για το ουράνιο. Αυτό άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και ξεκίνησε μια καμπάνια δυσφήμησης του Τάντζα. Φυσικά το μοτίβο ήταν η δημοκρατία και η ανυπαρξία της, η πριμοδότηση της αντιπολίτευσης και κυρίως η προετοιμασία του νέου πραξικοπήματος που τελικά έγινε στις 18 Φεβρουαρίου. Έτσι θριαμβεύει η δημοκρατία!

 

Ο Νίγηρας είναι χώρα με έκταση 1.267.000 km² και πληθυσμό 15.306.252(64η στον κόσμο) σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2009. Ο Νίγηρας είναι περίκλειστη χώρα κάτω από τη Σαχάρα, που πήρε το όνομά της από τον ποταμό Νίγηρα. Συνορεύει με τη Νιγηρία και το Μπενίν στα νότια, τη Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι στα δυτικά, την Αλγερία και τη Λιβύη στα βόρεια και το Τσαντ στα ανατολικά. Από το 2005 μαστίζεται από λιμό, ενώ το 2004 ο λαός του Νίγηρα υπέφερε από ξηρασία και τη μάστιγα των ακριδών. Επίσης είναι μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Στις 18 Φεβρουαρίου 2010 εκδηλώθηκε πραξικόπημα και ο πρόεδρος Μαμαντού Τάντζα ανατράπηκε και αιχμαλωτίστηκε από στασιαστές του στρατού.

Στις 4 Μαΐου του 2009 άνοιξε ένα νέο εργοτάξιο εξόρυξης ουρανίου στα βόρεια της χώρας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην αφρικανική ήπειρο και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!