Του Νέστορα Αντωνίου
υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Λάρισα

Με την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου η χώρα και η κοινωνία μπήκε ουσιαστικά σε μια νέα φάση. Παραχωρήθηκε μεγάλο κομμάτι τη εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, έχοντας επιτρόπους και κλιμάκια της τρόικας να καθορίζουν κάθε πτυχή της οικονομικής πολιτικής της χώρας. Το Κοινοβούλιο έχει πλέον ένα ρόλο ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από δευτερεύον έως διακοσμητικός. Η κυβέρνηση Παπανδρέου αρχικά και η συγκυβέρνηση Παπαδήμου, εν συνεχεία, κατάντησαν το Σύνταγμα κουρελόχαρτο. Μπορούμε να μιλάμε καθαρά για ένα καθεστώς υποτέλειας. Αυτό το καθεστώς με τα μνημόνια, τους εφαρμοστικούς νόμους και τις δανειακές συμβάσεις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα και ολόκληρη την κοινωνία σε χρεοκοπία.
Όταν μιλάμε, λοιπόν, για ανατροπή στην Ελλάδα εννοούμε τόσο το μπλοκάρισμα των σαρωτικών μέτρων που μας περιμένουν από τις 7 Μάη, σε περίπτωση που έχουμε ισχυρό το μνημονιακό μέτωπο όσο και την ακύρωση, αρχικά, όλων των μνημονίων, συμβάσεων και νομοθετημάτων που θεσπίστηκαν από αυτό το καθεστώς, που βουλιάζουν τον ελληνικό λαό και διαλύουν τη χώρα. Με αυτά ως βάση και με ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα και μια δυνατή Αριστερά υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για την πορεία της χώρας. Μια χώρα στην οποία η δημοκρατία θα ξαναβρεί τη θέση της, μια χώρα ανεξάρτητη με το λαό στο προσκήνιο, μια χώρα παραγωγικά συγκροτημένη.
Επειδή, όμως, η οικονομική κρίση δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο αλλά πλήττει και ολόκληρη την Ευρώπη -και ιδιαίτερα τις περιφερειακές χώρες- μια τέτοια κίνηση θα στείλει το μήνυμα ότι υπάρχει και άλλος δρόμος διεξόδου, χωρίς μνημόνια, χωρίς τη θηλιά του χρέος κ.λπ. και θα συμβάλλει στο συντονισμό των χωρών και των δυνάμεων που θέλουν μια άλλη Ευρώπη.
Οι επαφές και η αλληλεπίδραση που έχουμε με τον κόσμο δεν περιορίζονται ποιοτικά στο κόμμα-ψηφοφόρος, ούτε και χρονικά στην προεκλογική περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέρος σε όλα τα κινήματα που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και προσπάθησε να συμβάλει σε αυτά με όλες του τις δυνάμεις. Τόσο στο κίνημα των πλατειών αλλά και στις παρελάσεις έγινε ξεκάθαρο ότι το αίτημα για δημοκρατία, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, κοινωνική χειραφέτηση είναι κυρίαρχο και μάλιστα σε συντριπτικό βαθμό. Υπό αυτή την έννοια αλλά και με βάση αυτά που προσλαμβάνουμε από τον κόσμο που μιλάμε, το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ώριμο το αίτημα για ανατροπή του ειδικού καθεστώτος.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!