Τι χάνουν από το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ

Κλειστά θα βρίσκουν σε λίγο καιρό τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι, αφού παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας προωθείται η ένταξή τους στο ΕΣΥ. Έτσι, ελάχιστο καιρό μετά την ίδρυση του Οργανισμού, ως «λύση» στο πρόβλημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του αφαιρούν το κομμάτι των μονάδων Υγείας, μετατρέποντάς τον από Πάροχο (αυτό ση;μαίνει το Π του τίτλου του) σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας.
Με όπλο την περίφημη κινητικότητα του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού των υποδομών του πρώην ΙΚΑ, το υπουργείο προωθεί την… εξαφάνισή τους και τη διοχέτευση των ασφαλισμένων στο ήδη τραυματισμένο ΕΣΥ. Αν δε αυτή η «μετακίνηση» συνδυαστεί με το κλείσιμο νοσοκομείων στα αστικά κέντρα, τότε είναι βέβαιο ότι η κατάληξη θα είναι το όποιο έργο παρέχουν σήμερα δωρεάν οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ να περάσει σε ιδιώτες, επιβαρύνοντας τους ασφαλισμένους με τεράστια ποσά.
Η Ομοσπονδία των υγειονομικών υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ με σχετικό δελτίο Τύπου καταγράφει τι πρόκειται να χάσουν οι ασφαλισμένοι αν κλείσουν αυτές οι μονάδες, οι οποίες ακόμα και σήμερα με τον αποδομημένο ΕΟΠΥΥ που στερείται προμηθειών, μηχανημάτων και τεχνικής υποστήριξης εξυπηρετούν το 25% των ασφαλισμένων και κυρίως τους φτωχούς συνταξιούχους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ, αν κλείσουν οι Μονάδες Υγείας, οι ασφαλισμένοι θα χάσουν:
• Δωρεάν συνταγογράφηση.
• Κατ’ οίκον νοσηλεία.
• Δωρεάν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.
• Δωρεάν πλήρη βιοχημικό και ορμονολογικό έλεγχο.
• Δωρεάν ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές.
• Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις, test pap, παρακολούθηση εγκύου.
• Δωρεάν εμβόλια για παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους.
• Δωρεάν φυσικοθεραπείες και κατ’ οίκον για τους κλινήρεις.
• Δωρεάν προληπτική οδοντιατρική στα σχολεία.
• Δωρεάν οδοντοστοιχίες, μεταλλικούς σκελετούς και ορθοδοντικά μηχανήματα για παιδιά.
Οι εργαζόμενοι του Οργανισμού θεωρούν ότι όλο αυτό το σχέδιο «σπρώχνει» όλο και περισσότερο Τμήμα των Παροχών Υγείας στα διαγνωστικά κέντρα και τους ιδιωτικούς φορείς, σημειώνοντας ότι ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2013, οι αμοιβές των ιδιωτών για παρακλινικές εξετάσεις έχουν ξεπεράσει το 51% του προκαθοριζόμενου ποσού.

Παραπληροφόρηση
Ο υπουργός Υγείας, ενώ μέχρι πριν από ένα μήνα δήλωνε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ (όπως αντίστοιχα δηλώνει ότι δεν κλείνει κανένα νοσοκομείο, τη στιγμή που βάζει λουκέτο σε έξι), έχει ενεργοποιήσει συνεπικουρούμενος από τα κυρίαρχα ΜΜΕ ένα σχέδιο παραπληροφόρησης, το οποίο περιλαμβάνει υπερπροβολή των αρνητικών του Οργανισμού. Έτσι, προσπαθεί να δημιουργήσει το ανάλογο έδαφος ώστε σε λίγες μέρες που θα εμφανίσει το δήθεν νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για το οποίο εργάζεται ήδη σχετική επιτροπή, υλοποιώντας τις προτάσεις της περίφημης task force, να βρει την κοινή γνώμη σύμμαχο ή, τουλάχιστον, απαθή σε ό,τι πρόκειται να συμβεί.
Στο χέρι των εργαζομένων και των συνδικάτων τους είναι να αναδείξουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και να κινητοποιήσουν συνταξιούχους και εργαζόμενους ώστε να αποτραπεί η υποβάθμιση της περίθαλψης.

Γ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!