Τους βασικούς προγραμματικούς άξονες του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο πρόεδρός του στη μεγάλη χθεσινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Σε ένα πλατύ παλλαϊκό, δημοκρατικό, πατριωτικό, πλειοψηφικό κίνημα για την ανατροπή κάλεσε το λαό ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της χθεσινής μεγάλης συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση ήρθε σε συνέχεια της ογκώδους διαδήλωσης που είχε προηγηθεί μία εβδομάδα πριν, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων στα εγκαίνια της ΔΕΘ και συνέπεσε με τις μεγάλες απεργίες της περιόδου, που βγάζουν την κοινωνία στο δρόμο της σύγκρουσης με την κυβέρνηση και τις τροϊκανές πολιτικές.
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον ελληνικό λαό σε ένα εθνικό συμβόλαιο «για να ξανακερδίσουμε τη κυριαρχία της πατρίδας μας, να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια του λαού μας, να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα σε βάσεις δικαιοσύνης και προκοπής». Στην ομιλία του ανέφερε πως έφτασε η ώρα της μεγάλης ανατροπής. «Μπροστά στις μεγάλες κοινωνικές μάχες που ξεκινούν για τη δημόσια παιδεία, για την υγεία, για την προστασία των πιο αδύναμων, για την προάσπιση του εθνικού μας πλούτου» ο λαός πρέπει να είναι πρωταγωνιστής, είπε. «Όχι οπαδοί, όχι υποστηρικτές, όχι ψηφοφόροι, αλλά πρωταγωνιστές στον αγώνα».
Επικαλέστηκε δε το «μάθημα» από τις Σκουριές για να δείξει πως όταν οι πολίτες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στην καταστροφή και την αντίσταση διαλέγουν την αντίσταση. «Ξέρουμε καλά ότι δεν πρόκειται να φύγετε από μόνοι σας», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. «Ο λαός θα σας ρίξει. Με τους αγώνες. Με την αντίσταση… Θα είναι ευθεία, ανοιχτή, δημοκρατική κατά μέτωπο σύγκρουση. Θα είναι αυτό που εσείς φοβάστε και τα συμφέροντα που σας στηρίζουν τρέμουν. Δημοκρατική ανατροπή και αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας».
Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο θερμό φθινόπωρο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για επιμέρους και μεμονωμένους αγώνες. Δεν υπάρχουν πια μεμονωμένοι αγώνες. Κάθε μέτωπο, κάθε μάχη δεν μπορεί παρά να έχει ένα στόχο: την ανατροπή της κυβέρνησης του μνημονίου. Να δώσουμε στους ανθρώπους ελπίδα… Φτάνουν πια οι περήφανες ήττες. Να νικήσουμε χρειαζόμαστε».

Πρόγραμμα με 5+1 σημεία
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα πρόγραμμα 5+1 σημείων για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Πρώτον, «να επαναδιαπραγματευτούμε το τεράστιο και επαχθές χρέος. Να διεκδικήσουμε το κούρεμά του με ευνοϊκούς όρους, περίοδο χάριτος και ρήτρα ανάπτυξης. Να αξιοποιήσουμε τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες στον ευρωπαϊκό Νότο, βέβαιοι ότι η ανατροπή στην Ελλάδα, θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις».
Δεύτερον, «ένα πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας και ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης. Κανένας συμπολίτης μας να μην αποκλείεται από την ιατρική και νοσοκομειακή αρωγή και περίθαλψη, κανένας να μην μένει χωρίς τα στοιχειώδη αγαθά όπως το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, η θέρμανση, κανένας να μη μένει χωρίς ένα πιάτο φαγητό, κανένα παιδί χωρίς παιδικό σταθμό, καμιά κοινωνική ομάδα χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη, κανένας που δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα δάνειά του να μην γίνεται όμηρος, θύμα, λεία, στα χέρια των τραπεζών. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».
Τρίτον, «ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης προς όφελος των εργαζομένων, των νέων, των μικρομεσαίων, των αδικημένων. Στη θέση των μνημονίων, μέτρα τόνωσης της ζήτησης με στόχο αρχικά την ανάκαμψη και κατόπιν την ανάπτυξη. Κατώτατος μισθός στα προ του μνημονίου επίπεδα. Επανέρχεται το εργασιακό καθεστώς που καταργήθηκε. Αποκαθίστανται σταδιακά μισθοί και συντάξεις. Τακτοποιούνται χρέη σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία όλων όσοι αδυνατούν. Επανεξετάζονται οι δημόσιες δαπάνες με στόχο την εξασφάλιση πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, της παιδείας, της έρευνας, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Μετατίθενται τα φορολογικά βάρη από τα χαμηλά στα υψηλά εισοδήματα».
Τέταρτον, «να ανακτήσουμε το δημόσιο πλούτο, τον έλεγχο των τραπεζών, να ανασυγκροτήσουμε τον κρατικό μηχανισμό. Τέρμα στο ξεπούλημα. Τέρμα στο πάρτι του ΤΑΙΠΕΔ. Επανεξετάζουμε όλες τις συμβάσεις ιδιωτικοποιήσεων. Εθνικοποιούμε τις τράπεζες. Με τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προχωράμε στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των κοινωνικών αναγκών. Τελειώνουμε το κράτος της πελατείας και του ρουσφετιού. Αναδιοργανώνουμε τη δημόσια διοίκηση και τον δημόσιο τομέα με εξοστρακισμό του κομματισμού, με αξιοκρατία, με κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία».
Πέμπτον, «εθνικός στόχος η ανάκτηση της εργασίας. Δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Επαναφορά του εργατικού δικαίου. Χτύπημα του εργασιακού μεσαίωνα. Ρήτρα απασχόλησης για κάθε επιδοτούμενη επιχείρηση. Νομικό πλαίσιο για συνεταιριστικά αυτοδιαχειριστικά σχήματα».
Δίπλα στους πέντε πυλώνες του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ακόμη «το τέλος της διαπλοκής οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, που σημαίνει: βάθεμα της δημοκρατίας, συνταγματική καθιέρωση της λαϊκής αρνησικυρίας και των δημοψηφισμάτων. Απλή αναλογική και ανακλητότητα των βουλευτών. Καθιέρωση ανώτατου ορίου συνολικής βουλευτικής θητείας. Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων. Τέλος στον άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε πως θα εξακριβωθούν οι ευθύνες για τα ύποπτα παιγνίδια με τις στατιστικές, για τα υπόγεια φλερτ με το ΔΝΤ, για τις ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ φίλων, για τα σκάνδαλα και τις λίστες, για τα μνημόνια που σακάτεψαν τον τόπο.
Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή συγκέντρωση ήταν η αφετηρία του… εντατικού προγράμματος της Θεσσαλονίκης, καθώς ακολουθεί η συνάντηση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων σήμερα και η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, βασικοί σταθμοί κατά τους οποίους θα παρουσιαστούν οι κύριοι άξονες της πολιτικής-προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!